Skocz do zawartości

Granat artyleryjski i guzik

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyskok na 40 minut (niecałe) na znane mi juz lokalne pole i taka zaskoczka. Tylko co to jest dokładnie? Prosze o ID.

A więc guzik Muncheimera Ludwika z monogramem, czy raczej literami P.C. lub P.G. lub nie umiem tego odczytać. Pozłacany.

I rozkosz: nabijka jakaś z granatem artyleryjskim lub grenadierskim. Może z ładownicy? Posrebrzana. Proszę o ID.

Napisano
Guzik prod. Ludwiki Minchheimer (z przełomu XIX i XXw), niestety nie mam pojecia czyj.

drugi przedmiot niestety grenadierskim nie jest:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=655691#882065
pozdrawiam.
Napisano

O kurde, Total... ale lipa, byłem przekonany, ze grenadierski. Co im odbiło, żeby takie logo mieć na klamrze?

No to ładnie, tam było wojsko carskie, powstanie listopadowe, Napoleon, a tu.... straz pożarna wz. 54.... Fakt, tez tam była:)

To teraz może guzik będzie przynajmniej ciekawszy. Ma ktoś pomysł na ten guziorek?

Napisano
Na guziku C ma wygląd charakterystyczny dla S w cerkiewnej cyrylicy,wtedy byłoby to R.S. ,ale może tylko projektanta guzika poniosła fantazja.
Napisano
Bez względu czy to polskie P.C. lub rosyjskie R.C. są to pewno inicjały ˝nie herbowego˝ właściciela majątku którego służba czy oficjaliści przy uniformach nosiła te guziki.
Napisano
abcd, po zajęciu przez carskie władze (po powstaniu styczniowym) pałacu z Okuniewie (taki kontekst) był sobie gen Sierow (imienia nigdzie w źródłach nie znalazłem), który tam rządził jakis czas. Moze to jest to S? Ale guzik Ludwika M. to chyba póxniejszy czas. Jak byś go datował? Jest jakaś strona z guzikami Minchajmerów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie