Skocz do zawartości

Jaki telefon na poszukiwania

Ariel77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam taki problem , w niedziele bylem na wykopkach w pewnym lasku i jak dzieciak się zagubiłem , moje pytanie brzmi jaki telefon polecicie z jakim ewentualnie oprogramowaniem żeby można było zaznaczyć miejsce powrotu bądź , miejsca w które warto wrócić ( nie chodzi mi o sprzęt gps , tylko telefon) Dzekuje za wypowiedzi i porady :):):)
Napisano
Kup sobie LOKALIZATOR & KOMPAS GPS Bushnell BackTrack, mam taki, jest dokładny, pokazuje kierunek powrotu i odległość do miejsca postoju. Zapamiętuje 3 miejsca. Uważaj u kogo kupujesz na A..., ja kupiłem u osoby, której nie polecam.
Napisano
Bardzo fajny ten sprzęcik Armandzie , ale mi raczej zależny na czymś takim w telefonie , takiego lokalizatora przy sobie nie będzie się nosiło cały czas a telefon jednak nosi się przy sobie(czasami jest się w miejscach niezaplanowanych ), no i te trzy zapamiętane pozycje to trochę mało
Napisano
Telefon na platformie Windows+OziExplorer (tryb śledzenie lub po prostu zaznaczenie punktu na mapie).

Ze sprzętu polecam telefony HTC-znam je i użytkuję od kilku lat

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:25 08-09-2009
Napisano
nieraz zalezy to od detektora, w moim przypadku o włączonym telefonie nie ma mowy-fisher f 75 jest cholernir czuły i musze zostawiac telefon w aucie, w razie czego kolega wbija patyczek w ziemie i robi zdjecie na tle pola gdzie bylismy, no ale jestesmy w dobie nowoczesnosci, wiec lokalizator jak najbardziej sprzecik uzytkowy, lub jak koledzy pisali zmienic telefon na telefon z gps
Napisano
ja kopiłem na Alle starego Garmina 3600 za 120sł z mapą Polski i skończyło się błądzenie w poszukiwaniu samochodu
zaznaczam na mapie Gps gdzie zostawiam samochód. Gps w kieszeń a później chodzę gdzie chcę z razie problemu
rzut okiem na ekran i wiem w którym kierunku jak daleko jest do samochodu .
Napisano
A ja odwrotnie szukam jakiejś nawigacji ale nie na telefon,chodzi mi o coś takiego,żeby można było wgrać zdjęcia z Zumi,bądź dokładną mapę topograficzną w skali 1:25000,gdzieś wyczytałem że do tego nadają się palmtopy,ale pewien nie jestem,zaznaczam że zupełnie się na tym nie znam,może nie trzeba do tego palmtopa,może wystarczy nawigacja z Biedronki za 299 zł,najlepiej coś w miarę taniego i funkcjonalnego.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Napisano
etrex garmin używam od 3 lat prosty w obsłudze i nie zawodny sprawdzony w górach i nieprzebytych lasach Tannenbergu http://www.allegro.pl/item736761304_garmin_gps_etrex_najtaniej.html
Napisano
Z opisu tego Garmina eTrex H wynika że pozwala zapisać ślad podróży,co umożliwia powrót do miejsca które się zaznaczyło i chyba pokazuje położenie w stopniach, nie jestem pewien,eTrex nie pokazuje położenia na mapie,więc dla mnie się nie nada.

Co do navii z Biedronki,dziuba8024 to czy jesteś pewien,że można używać Oziego CE w navii,a co za tym idzie skalibrowanych map topograficznych,albo zdjęć z Zumi?Jeśli to się potwierdzi to będzie superowo,poszukam w necie,dzięki.
Napisano
do kol.muchomor.
potwierdzam - sam uzywam - odblokowalem - dziala jak plam. mam zwykle mapy samochodowe i oziego - dziala bdb. nie wiesza sie duzy czytelny wyswietlacz .
Napisano
Dzięki za naprowadzenie,poczytałem trochę o tych nawigacjach i rzeczywiście można użyć Oziego CE w nawigacjach typowo samochodowych,tylko trzeba odblokować system Win.5.0 CE,przed odblokowaniem robi się kopię zapasową,same odblokowanie okazuje się proste ,wystarczy podłączyć nawigację za pomocą kabla USB do peceta ,użyć odpowiedniego programu ,edytować plik ini i gotowe,po odblokowaniu mamy palmtopa,wgrywamy Oziego,na Oziego wrzucamy skalibrowane mapy ,to tak w skrócie,w rzeczywistości jest z tym trochę zabawy i kombinowania,ale myślę że się opłaci,za niewielkie pieniądze mamy nawigację,gdzie można użyć map topograficznych lub zdjęć satelitarnych,osobiście wolę to od kupna drogiego Garmina,albo telefonu z nawigacją,i nie odstrasza mnie to że akumulatorek trzyma krótko,kto chce poradzi sobie i z tym problemem,dla chcącego nic trudnego.

Pozdrawiam.
Napisano
a w czym problem zeby do nawigacji samochodowej podłączyc battery packa na 4 paluszki do kupienia na alle... i z nawigacji samochodowej robi ci sie nawigacja dajmy na to rowerowa
oczywiście u mnie lark na standardowej bateri trzyma ok 3-4 godziny ale po podłaczeniu baterry pack trzyma cały dzień
a lark od razu po kupieniu jest odblokowany i teoretycznie nie trzeba przy nim grzebać
Napisano
Trochę zeszliśmy z tematu Panowie ,miał być telefon na poszukiwania , a zaraz ktoś wyskoczy z laptopem :) telefon zdobyłem (zabrałem tatusiowi ) jest nim HTC TYTN II , teraz tylko zapoznanie się ze sprzętem, zainstalowanie oprogramowania , i w drogę :) jeden kolega z forum pomaga mi w okiełznaniu tego sprzętu , może ktoś ma jakieś ciekawe programy , i podzieliłby się nimi (chodzi o nazwy programów i do czego służą)):):):)
Napisano
Poprawka ,aby odblokować Navię,czy Akirę chodziło mi o edycję pliku autorun.inf.Mam pytanie do użytkowników OziegoExplorera CE,mianowicie czy trzeba konwertować plik mapy z .jpg,czy .png na ozf2? i jeżeli tak,to czym to zrobić i jak?,dodatkowo w jakim folderze umieścić skalibrowane mapy na karcie pamięci?,żeby Ozi je automatycznie ładował,proszę o pomoc,talgo właśnie też tak sobie pomyślałem z tymi paluszkami" i z attery packiem",dobry pomysł,zamiast paluszków tzw.ogniwa Leclanchego",czy alkalicznych",można zapewne zastosować ładowalne akumulatorki 1.2V Ni-Cd,lub Ni-Mh" o dużej pojemności,tak czy inaczej można pokombinować.Co do nawigacji w telefonach,to ciekawi mnie,czy można do takiej nawigacji wrzucić Oziego?i skalibrowane mapy,jakoś nie słyszałem,ani nie czytałem o tym,może ktoś próbował i się podzieli wrażeniami.
Napisano
bez problemu możesz wrzucic mapy do telefonu pod warunkiem że ma WM i oziego kumpel uzywa do tego samsunga omni
z tym ze dodatkowo uzywa zewnętrznego GPS pentagrama bo ten wbudowany jest cienki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie