Skocz do zawartości
  • 0

Austro- Węgierski znak Królewski?

DamianLca

Pytanie

Napisano

Witam! Proszę o identyfikacje przedmiotu ze zdjęcia. Jest to wypukła elipsa, 4,5x2cm, z tyłu ma bolec do przymocowanie przedmiotu. Interesuje mnie ten emblemat? Jest to skrzyżowana litera T I F u góry Austro-Węgierska korona królewska. Litera F może oznaczać słowo Franciszek ale nie znam Austriackiego władcy który nazywał by się Franciszek T..... (np. Franciszek Józef). Przedmiot został wykopany na miejscu bitwy z 1760r. Z góry dziękuje za pomoc!

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Proszę o identyfikacje przedmiotu ze zdjęcia. Jest to wypukła elipsa, 4,5x2cm, z tyłu ma bolec do przymocowanie przedmiotu. Interesuje mnie ten emblemat? Jest to skrzyżowana litera T I F u góry Austro-Węgierska korona królewska. Litera F może oznaczać słowo Franciszek ale nie znam Austriackiego władcy który nazywał by się Franciszek T..... (np. Franciszek Józef). Przedmiot został wykopany na miejscu bitwy z 1760r. Z góry dziękuje za pomoc!

Napisano
Jest to najprawdopodobniej ozdobna nabijka z muszkietu . Kiedyś na forum o " był podobny temat . Niestety nie mogę go odnaleźć .. Znalazłem podobną. Pozdr .
Napisano
Dziękuje Wszystkim za pomoc!;) Mam jeszcze jedno pytanie? Czy monogram władcy często zdarzał się na tego typu rzeczach? Może... tego skałkowca posiadał ktoś wyższej rangi?;D Jest to częsty fant? ZDRÓW!
Napisano
nie wiem jakiej rangi Waść" posiadał ów przedmiot, natomiast monogramy były zawsze umieszczane na tego typu okuciach, w przełomie XVIII i XIXw.
Zarówno po stronie Rosyjskiej, jak i Pruskiej, nie wiem jak z Austrią i Rzeczpospolitą.
pozdro.
Napisano
blacha kciukowa od pistoletu skałkowego.
Monogram to chyba Fryderyk II Wielki (Fridericvs Rex), ale tu nie jestem pewny władcy.
Może to być pamiątka po Wojnach Śląskich lub po Wojnie Siedmioletniej.
pozdrawiam i gratuluję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie