Skocz do zawartości

Pytanie

mihura

Rekomendowane odpowiedzi

Mowiac bardzo ogolnie miecze samurajskie zyskaly swa slawe dzieki stali z ktorej byly wykonywane jak i samej technice wykonania, ksztaltowi ostrza itp. Poszukaj info o stali damascenskiej to zrozumiesz.
Np. tu http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=66390.msg326262

W czerwcu napisales kolego tak:
Cieszę się,że mogę polemizować na forum i nie pozwolić aby mój stary mózg uciekł i nie przyznawał sie do mnie."
To ja nie rozumie po co zalozyles ten watek i udajesz ze nic nie wiesz skoro temat byl juz walkowany i powinienes sam byc w stanie wyciagnac wlasciwe wnoioski w rozmowie z kolega.

Mihura- a co to znaczy ostrzejsze ( słownikowe znaczenie znam :-)? Gardło można poderżnąć i łyżeczką od herbaty, i brzytwą ), przecięcie od obojczyka to już inna bajka :-(

Inna technologia wykonania, inny pomysł, inne przeznaczenie, inna szkoła fechtunku, inna szkoła walki, inne wyposażenie" ochronne, inny świat od A do Z.

Tym bardziej, że nie piszesz co oznacza polska szabla. Czy masz na myśli Rzeczpospolitą szlachecką, czy np Borkowskiego. Nie interesowałem się nigdy aż na tyle płatnerstwem, ale zakładam że w wykonaniu ( koncepcja, materiał, technologia ) jest różnica.

Pozdrawiam.

nie ma potrzeby zamykać - spróbuje odpowiedzieć mądrze"...

analiza funkcjonalna obu broni wykazuje pewne różnice...

podstawowe techniki użycia - szabla - cięcie łóz...
wyprowadzenie z barku, przyśpieszenie nadgarstkiem, wzmocnienie efektu ostrza poprzez złagodzenie-wydłużenie drogi ostrza wynikające z krzywizny szabli...
sumowanie prędkości pojazdu"

podstawowe techniki użycia - miecz - cięcie wiązki prętów...
w statycznej postawie, cięcie po prostej ...

jakże różne efekty....

Miecze samurajskie były twarde lecz kruche, konstruowane nie do długoletniej walki, a do zabijania jak najmniejszą liczbą cięć (najczęściej jedno-dwa).
Wątpię aby w uderzeniu dał radę np. Karabeli, gdyż prawdopodobnie rozleciał by się na kawałki.

każda broń konstruowana była pod pewien sposób walki, i nie zawsze porównania są rzeczą odpowiednią.
pozdro!

limes ideału...

czyli kulturowe określenia absolutu funkcji...

miecz - ...spływający prądem wody liść natrafiając na zanurzone ostrze miał dać się rozciąć...
szabla - ...cięcie łba stalowego gwoździa miało nie zostawiać szczerby na ostrzu...

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie