mihura Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Czy miecze samurajskie" były ostrzejsze od polskich szabel? Takie pytanie zadał mi dzisiaj kolega po obejrzeniu 7 samurajów Kurosawy?! Co wy na to?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Poszukaj w szukajce- był baaaardzo zbliżony temat- namiastka dyskusji o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia.Czyli, którą nóżkę wróbelek ma bardziej.A,wg mnie, jest sens tamten wątek poczytać.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 To co mam wpisać w wyszukiwarce? Święto Wielkiej Nocy,czy Święto Bożego Narodzenia? Konkretniej proszę,jak znaleźć ten wątek?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Mowiac bardzo ogolnie miecze samurajskie zyskaly swa slawe dzieki stali z ktorej byly wykonywane jak i samej technice wykonania, ksztaltowi ostrza itp. Poszukaj info o stali damascenskiej to zrozumiesz.Np. tu http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=66390.msg326262 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Ja rozumiem. Ale pytanie w tym wątku jest dość prosto skonstruowane.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 świąteczny wątek...http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=653896#862502Czy miecze samurajskie" były ostrzejsze od polskich szabel?tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 W czerwcu napisales kolego tak:Cieszę się,że mogę polemizować na forum i nie pozwolić aby mój stary mózg uciekł i nie przyznawał sie do mnie."To ja nie rozumie po co zalozyles ten watek i udajesz ze nic nie wiesz skoro temat byl juz walkowany i powinienes sam byc w stanie wyciagnac wlasciwe wnoioski w rozmowie z kolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 może chodzi o kręcenie licznikiem" :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Ja tylko zadałem pytanie kolegi.Z wątku płatnerze tak naprawdę nie można na nie odpowiedzieć. Nie ma tam nic o mp.Technice ostrzenia. Za odpowiedzi dziękuje i proszę o przeniesienie do dołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Mihura- a co to znaczy ostrzejsze ( słownikowe znaczenie znam :-)? Gardło można poderżnąć i łyżeczką od herbaty, i brzytwą ), przecięcie od obojczyka to już inna bajka :-(Inna technologia wykonania, inny pomysł, inne przeznaczenie, inna szkoła fechtunku, inna szkoła walki, inne wyposażenie" ochronne, inny świat od A do Z.Tym bardziej, że nie piszesz co oznacza polska szabla. Czy masz na myśli Rzeczpospolitą szlachecką, czy np Borkowskiego. Nie interesowałem się nigdy aż na tyle płatnerstwem, ale zakładam że w wykonaniu ( koncepcja, materiał, technologia ) jest różnica.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 slyszalem kiedys opinie w TV ze miecz samurajski przecial by polska szable Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Miałem na myśli XVI wiek.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 filozoficznie czy makabrycznie odpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Poprostu zamknij wątek.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 nie ma potrzeby zamykać - spróbuje odpowiedzieć mądrze"...analiza funkcjonalna obu broni wykazuje pewne różnice...podstawowe techniki użycia - szabla - cięcie łóz...wyprowadzenie z barku, przyśpieszenie nadgarstkiem, wzmocnienie efektu ostrza poprzez złagodzenie-wydłużenie drogi ostrza wynikające z krzywizny szabli...sumowanie prędkości pojazdu" podstawowe techniki użycia - miecz - cięcie wiązki prętów...w statycznej postawie, cięcie po prostej ...jakże różne efekty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 filozofia walkiszabla - wytworzenie przewagimiecz - przedłużenie myśliz tego wynika charakterystyka pojedynków - czas trwania...można domniemywać - pierwsze dotknięcie - kończyło pojedynek - dlatego miało być superskuteczne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Miecze samurajskie były twarde lecz kruche, konstruowane nie do długoletniej walki, a do zabijania jak najmniejszą liczbą cięć (najczęściej jedno-dwa).Wątpię aby w uderzeniu dał radę np. Karabeli, gdyż prawdopodobnie rozleciał by się na kawałki.każda broń konstruowana była pod pewien sposób walki, i nie zawsze porównania są rzeczą odpowiednią.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 limes ideału...czyli kulturowe określenia absolutu funkcji...miecz - ...spływający prądem wody liść natrafiając na zanurzone ostrze miał dać się rozciąć...szabla - ...cięcie łba stalowego gwoździa miało nie zostawiać szczerby na ostrzu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Miecze samurajskie były twarde lecz kruche...podaj choć jeden przykład złamania katany...cała konstrukcja, technologia ukierunkowana była na ównowagę" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 To pytanie retoryczne.Nie jedna Katana w czasie walki poległa. A skąd przykład wziąć? Znasz Japońskich skrybów? Którzy to opisali?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 nie - oni już nie żyją...ale znam technikę hartowania, i obiekty które były cięte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Rozumiem,Wincenty Kadłubek też.Zadałeś pytanie w kierunku-8total?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Wątek całkiem przyzwoicie płynął do brzegu i przyzwoicie utonął. A szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Październik 2009 Share Napisano 20 Październik 2009 http://www.historycy.org/index.php?showtopic=15447 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 20 Październik 2009 Autor Share Napisano 20 Październik 2009 Bardzo ciekawa polemika.Pozdrawiam.ps.Faktycznie dwa rózne rodzaje broni,dwa różne światy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.