Skocz do zawartości

Wizyta Policji i chorzy archeolodzy

FAGIL

Rekomendowane odpowiedzi

roznym oszustom i naciagacza chodzi zeby to tak wygladalo na 2000 czy5000 lat mnie zastanawia zuchwalstwo ludzi czyli oskarzanie kogos o niszczenie rozkopywanie itp bez zadnych dowodow na podstawie zdjecia a ze posiadanie nie jest zabronione to mu sie przypina latke grabierzcy bo inaczej nie ma podstaw do interwencji.Bylo na forum o kolesiu chyba z Bytowa ktory znalazl cos rzymskiego w dobrej wierze zglosil i oddal i wpakowal sie w szambo na wlasne zyczenie.

Wg mnie to nie jest fals tylko oryginał.
Skąd Ty wiesz, pozyskując ją ze złomu, że to jest fals? Czy złomiarz dał ci certyfikat, że to jest kopia? Czy masz certyfikat z muzeum itp? Czy złomiarz by ją odłożył dla Ciebie, gdyby uważał ją za fals? Czy falsa by ktoś rozjeżdżał samochodem? Myślę, że to nie Ty oskarżysz durnych archeologów", że sprawa będzie dalej prowadzona. Na pewno już dotarli do kupującego ten przedmiot i być może już go posiadają. I być może Ci jak to nazywasz durni archeolodzy" nie są tacy durni, jak to sobie wyobrażasz.
W tym miejscu nie oceniam prawa, uważam ,że powinno być inaczej skonstruowane.

Znany mi jest podobny przypadek- niespełniony łopatolog walnął donos że człowiek sprzedaje wykopki rzymskie i greckie (okazy nietuzinkowe) policja z musu zabezpieczyła przedmioty - nie mieli innego wyjścia , ale śmiali się w kułak, co najmniej jeden miał podstawową wiedzę o przedmiocie sprawy- po czym... okazało się że sprzedający jest oficjalnym dystrybutorem na nasz rejon kopii zabytków muzealnych znanego greckiego muzeum , a każdy przedmiot jest cechowany jako kopia... oryginały do obejrzenia w D.;.

Podróba z Bałkanów podeptana przy wadze? Po co oddawać podróbę na złom, można ją przecież puścić na Allegro, jak to uczyniono.
Niedługo będzie można znaleźć kartusz mumii egipskiej pod skupem makulatury i pytona obok sklepu wędkarskiego z rosówkami :)

Mogę być dla Ciebie nawiedzony, mało mnie interesuje gdzie została puszczona i skąd ją masz. Twierdzę, że manipulujesz opinią forumową pisząc, że zapinka to podróba, przy okazji obrażasz archeologów [Glowny archeo DO SCIGANIA ZBRODNI NA ZABYTKACH ]. Uważam, że zgodnie z obowiązującym prawem [nie jestem jego zwolennikiem] interwencja archeologów była słuszna, dopóki oni nie stwierdzą, że nie mieli racji. Żeby zdobyć dyplom magistra archeologii trzeba studiować 5 lat i napisać pracę magisterską, Tobie wystarczyła 1 sekunda żeby napisać, że to podróba. Masz wysokie mniemanie o sobie i pogardę dla wiedzy innych.

a ile czasu zajelo im oskarzenie mnie o niszczenie i okradanie stanowisk archeo ktorych nawet na oczy nie widzialem ogladal ktorys znich ta zapinke zeby stwierdzic z cala pewnoscia ze to orginal nie zagrali na slepo a nuz sie uda stalinowskie metody

no armand, wytoczyłeś ciężką artylerię :))

Żeby zdobyć dyplom magistra archeologii trzeba studiować 5 lat i napisać pracę magisterską"

no fakt - to JEST argument, z poziomu podstawówki

i uważasz że mają monopol na wiedzę ?
ja się uczyłem 8 lat, później 5 lat i jeszcze 2 lata - nie jestem co prawda magistrem, ale za to mam dwa dyplomy techniczne, a nie uważam się za omnibusa, ani fachowca

a to, ze ktoś 5 lat studiował i jeszcze ! zrobił magisterkę, czyni z niego wyrocznię ??

znam wielu ludzi z dyplomami" których wiedza jest porażająco wąska, że wkręcenie żarówki stanowi dla nich potężny stres i przyprawia o ból głowy i nerwicę.

to tak jak fachowiec od gwintu prawostronnego - co zrobi jak każą mu zrobić gwint lewostronny ?? ..........palnie sobie w łeb :)

nie chcę dublować swoich postów, ale swoje zdanie o pracy arche wyraziłem w tym wątku

http://www.odkrywca.pl/poszukiwacze-na-archeo,658076.html#658076

zaznaczam - nie uogólniam archeologów i nie twierdzę ze wszyscy są źli - w każdym stadzie znajdzie się ......biała owca :))

jak zwykle bicie piany...
temat-wątku... przyczyna skutek - rozmydla się w tematy poboczne
id w/w obiektu - jego prawdziwość - na podstawie fotografii, ba nawet pobieżnego oglądu w realu jest trudna...

dlaczego? bo stopień doskonałości wykonania (w epoce)bywa porażająco dobry...
jedyne co można powiedzieć: forma jak najbardziej typowa, a po złomach jakoś takie kopie się nie przewalają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie