Skocz do zawartości

Lotnisko w Bagiczu

Gość Waldenfels

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano

Witam
wątek o Bagiczu czas chyba odgrzać.

ten schron" stoi sobie na lotnisku .... kto mi powie do czego on był przeznaczony ? .... co tam stało w środku ??

Napisano
na lotnisku pomiędzy pasem do kołowania a pasem startowym.

zastanawiam się czy to nie ukrycie dla cysterny ?

choć w bazie Sypniewo w obiektach o podobnej konstrukcji (tylko wyzszych i szerszych) stały samochody MAZ z rakietami balistycznymi.... od razu mówię ze nie wierzę aby w Bagiczu taki sprzęt mieli.
  • 10 months later...
Napisano
Witam
Bylem nie tak dawno na lotnisku i zrobilem sporo fotek. Odrazu przyjrzałem się temu obiektowi ze zdjęcia wyżej - okrągły hangar".
powiem tak obszar wokolo niego był ogrodzony siatką z drutem kolczastym oraz dodatkowo doświetlony, obok niego znajduje się najazd oraz cos w rodzaju rampy dla ciężarówek.
Czy to jest normalne aby takie środki robić aby zabezpieczyć cysternę?

Pozdrawiam
Lobo-26
Napisano

Witam,
ostatnio znalazłem na allegro ciekawą blaszkę. Pochodzi z 3 Staffel KG 1 czyli pułku który był w Bagiczu !
Zdjęcie umieszczam dzięki Panu Jarkowi który jest jej włascicielem.
Oprócz tego prosil bym innych forumowiczow - jesli macie jakies blaszki związane z podkołobrzeskim lotniskiem to dajcie znac lub chociaż wypiszcie dane z nich.

Teraz pytanie do znawców tematu lotnisk - czy naprawde nie wiecie co moglo stać w tym schronie-tunelu ??

Pozdrawiam
Tomek

Napisano

Witam
czy ktoś moze odpowiedzieć na pytanie od czego są te pozostalości?
znajdują się nieopodal początku pasa startowego i są jak to widac na fotce zalane betonem. podstawa pod jakieś urządzenie ? (pod budynek wykluczam)

Poizdrawiam
Lobo26

Napisano
Z tego co sie dowiedzialem z roznych źródel... Ruskie na wyposazeniu w Bagiczu posiadali:

radar P-37
radar P-18
dwa wysokościomierze (PRW-16 i PRW-11)

tylko teraz nie wiem czy to coś" jest od czegos z w/w ?

I kolego Woytas co to takiego RSBN - Radiotechniczny System Bliskiej Nawigacji ???
Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
Dzięki Beaviso - jak zwykle czujny i gotowy do pomocy !

A Ty jak sądzisz od czego moze być ta podstawa ? - stoi sobie na wylanym betonie, dość sporym, niedaleko początku pasa startowego dłuższego (tego co rosjanie go zbudowali)
Pierw myslalem nad wysokościomierzem ale przy poczatku? juz bardziej pasuje na końcu gdzie lądują...
Napisano
Pojęcia nie mam od czego to może być... Może Alkali - on w radzieckich zimnowojennych" systemach porusza się równie dobrze jak w hitlerowskich" ;)

pozdrowienia,
M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie