Skocz do zawartości
  • 0

Bomba lotnicza, pocisk moździerzowy?

s_boj

Pytanie

Napisano

Od razu zaznaczam - zostało to wykopane przez koparkę na budowie w Gdańsku, nastepnie zgłoszone, zabezpieczone przez saperów i odwiezione na poligon.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
żaden problem z identyfikacją jak posiadasz kaliber,długość ,wagę,dużo osób prosi o informację podają szczątkowe wiadomości ,tu na FORUM nie ma jasnowidza.
Napisano

Od razu zaznaczam - zostało to wykopane przez koparkę na budowie w Gdańsku, nastepnie zgłoszone, zabezpieczone przez saperów i odwiezione na poligon.

Napisano
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Bundesarchiv_Bild_101I-696-0426-15,_Warschauer_Aufstand,_Raketenwerfer-Einsatz.jpg&filetimestamp=20081212205217
pozdrawiam
Napisano
Dzięki za szybką odpowiedź! Więc jakaś niemiecka wyrzutnia rakiet? Nie znalazłem niestety nic po polsku, a tylko zdjęcia z niemieckiego archiwum. Mogę prosić o więcej informacji w języku polskim?
Napisano
Dzięki. Mam jeszcze pytanie - czy w stanie takim jak na załączonym przeze mnie zdjęciu owe znalezisko stanowiło po ponad 60 latach realne zagrożenie?
Napisano
początkowo wystającą część wzięto za kamień i starano się podważyć łyżką koparki, tyle, że zamiast spodziewanego kamienia wyszło to co wyszło :)
Dzięki za szybką i trafną identyfikację!
Napisano
hmmmm
Kolego s_boj orietacyjne wymiary podaj. Bo jak dla mnie to niemiecki granat możdziwżowy 8 cm WurfGranate 39, bez lotek.
Nebelwelfer podany prze kolegę biar 1 ma chyba kaliber 320 mm
Napisano
niestety nie posiadam wymiarów tego wykopku, a to jedyne zdjęcie otrzymałem MMS-em. Obawiam się, że w chwili obecnej zwymiarować można już tylko rozrzucone po poligonie odłamki :)
Napisano
nie jest to Nebelwerfer ponieważ patrząc na trawę mamy porównanie że jest to mniejsza rzecz więc kolega ZUBIKED " ma rację że jest to granat moździerzowy kal. 8cm.
Napisano
Chyba jednak Nebelwerfer. Dzwoniłem właśnie do kolegi. Miało to długośc ok. 1 metra, a saperzy okreslili znalezisko jako yczącą krowę" :).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie