front06 Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Napisano 21 Sierpień 2009 Samochodowa skrzynia biegów firmy Opel.Pytanie dla znawców starej motoryzacji.Od jakiego modelu?
front06 Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Napisano 21 Sierpień 2009 Samochodowa skrzynia biegów firmy Opel.Pytanie dla znawców starej motoryzacji.Od jakiego modelu?
Swiety82 Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Po pierwsze-jak masz coś takiego to przepisujesz wszystkie sygnatury i napisy ze skrzyni-każda ze skrzyń ma swoje oznaczenie i łatwiej dojść od czego jest.Inna sprawa że to nie skrzynia a jej początek-obudowa wybieraka czy jakoś podobnie-sama skrzynia powinna być dużo większa.
ERWIN Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Swiety82 - nie zgodzę się z Tobą, skrzynia wygląda na kompletną, takich samych rozmiarów są skrzynie biegów np. w Żukach.
Swiety82 Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Nie wiem, ciężko mi w to uwierzyć... Skrzynie często się składają z 2-ch części-ta przy końcu ma widoczne mocowania-jakby właśnie była dokręcana do reszty obudowy.A ponadto powinna mieć jakieś mocowanie od góry-do tzw tunelu-jeśli napędzała klasycznie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 09:35 21-08-2009
ERWIN Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Sama skrzynia jest mała, wrażenie wielkości może robić obudowa sprzęgła której tu nie ma. Nie musi mieć też dodatkowego mocowania do ramy lub karoserii, mocowanie takie np. w żukach znajduje się właśnie pod sprzęgłem. Z drugiej strony skrzyni może być mocowanie obudowy hamulca ręcznego. Ale jak jest na prawdę dowiemy się gdy ktoś podpowie z jakiego modelu ta część pochodzi.
cairo1 Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 Swiety, tematy motoryzacyjne moze zostaw innym.
Catadero Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Przykładowa skrzynia biegów. W tej konstrukcji osłona sprzęgła (czerwona strzałka) stanowi jedność z obudową. W znakomitej większości jednak jest to element do zdemontowania. Sama skrzynia nie jest duża. Zwłaszcza, że starsze to tylko 3 biegi+wsteczny.C.
front06 Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Napisano 21 Sierpień 2009 Sprawdziłem dokładnie skrzynię.Ma trzy biegi plus wsteczny.Wszystkie elegancko pracują.Oprócz tych co na fotce innych sygnatur nie znalazłem.
Pytanie
front06
Samochodowa skrzynia biegów firmy Opel.Pytanie dla znawców starej motoryzacji.Od jakiego modelu?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.