spid3r Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Witam, mam pytanie jak na podstawie bić na starych łuskach sprawdzić datę ich produkcji ?Jeśli pamiętam we współczesnej amunicji jest taka informacja (chociaż nie pamiętam jak się ją rozczytuje) a jak było ze starą amunicja gdy jest pełno cyferek?
spid3r Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 :) hehe no w sumie to najłatwiejszy sposób, ale mnie chodzi o taki uniwersalny, bo znalazłem sporo łusek (których nie zabieram bo nie zbieram), tylko chciałem wiedzieć z jakiego okresu mogły pochodzić bo miały numerki 33 i 38 i jakieś tam jeszcze inne bicia, a to pozwoliłoby mi określić czy ciekawa miejscówka i szukać dalej czy zmienić. Bo oprócz dziwnego guzika z pięcioma dziurkami, kupy łusek poznajdywałem pełno 2zł mosiężnych z czasów PRL
Krecik2002 Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Tutaj masz niezle kompendium:http://www.luski.poszukiwania.pl/index.phpNiestety trzeba umiec choc w przyblizeniu rozpoznac panstwo pochodzenia i rodzaj danej luski (w sumie wystarczy zmierzyc jej dlugosc).
AK77 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Nie ma uniwersalnego sposobu na odczytywanie roku produkcji łuski. Tradytor podał link do strony gdzie są podane różne sposoby oznaczania daty produkcji w zależności od kraju pochodzenia. Każdy kraj miał praktycznie inny sposób oznaczania. Jak kolega spid3r wszystkie zapamieta to będzie mógł w terenie odczytywac w terenie daty produkcji.Pzdr
8total4 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Myślę że tutaj wątek się lepiej rozwinie.pozdro.
spid3r Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Na przykładzie takiej łuskico oznaczają te cyferki i literki poszczególne co pozwoliło by mi określić np. jej wiek?
spid3r Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 Ja także mam nadzieję, że ktoś jeszcze jakieś cenne wskazówki dorzuci :) bo często po samej łusce można stwierdzić czy miejscówka warta zwiedzania czy nie :)i dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi, dużo mnie nauczyły
spid3r Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Witam, mam pytanie jak na podstawie bić na starych łuskach sprawdzić datę ich produkcji ?Jeśli pamiętam we współczesnej amunicji jest taka informacja (chociaż nie pamiętam jak się ją rozczytuje) a jak było ze starą amunicja gdy jest pełno cyferek?
Tradytor Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Producent: Metallwerk Wolfenbüttel GmbH, Polte; 33 seria z 1938 roku; łuska z mosiądzu 72 (72% Cu, 28% Zn).
Tradytor Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 widzę że koledze nie chce się poszukać w linku tylko czeka na gotowce http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=2339nie&pokaz=niem411
Pytanie
spid3r
Jeśli pamiętam we współczesnej amunicji jest taka informacja (chociaż nie pamiętam jak się ją rozczytuje) a jak było ze starą amunicja gdy jest pełno cyferek?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.