kokesh Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Panie AKMS ja rozumiem że są przepisy i odpowiednie procedury ,ale czy one są po to aby wyłączyć mózg panu policjantowi i uwolnić go od trzeźwego i rozsądnego myślenia .Czy do zabezpieczenia 200 sztuk amunicji potrzeba ewakuować blok i wzywać saperów .Nie wystarczy protokół i policyjna aktówka .Może trzeba policjantów uczyć ,na jakiś kursach doszkalających , że amunicja sama nie wybucha i jest na tyle bezpieczna że można ją dotykać goła ręką .Po stróżach prawa chciałbym spodziewać się większej wiedzy ,odwagi i rozsądku ,że o dyskrecji nie wspomnę .Zresztą kolega WATT ujął to bardzo trafnie . Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Piątek, 3 lipca (17:09)19-letni chłopak zginął w piątek po południu w wyniku eksplozji niewybuchu w Przerośli, w powiecie suwalskim (Podlaskie). Prawdopodobnie próbował go rozbierać. Wybuch nastąpił na poddaszu domu jego babci - poinformowała policja.Jak powiedział Kamil Tomaszczuk z zespołu prasowego podlaskiej policji, na razie bliższe okoliczności zdarzenia nie są znane. Wszystko wskazuje na to, że chłopak znalazł niewybuch gdzieś w okolicy i przyniósł go na posesję.Do eksplozji doszło na poddaszu domu jego babci. Mimo reanimacji, w wyniku odniesionych obrażeń, chłopak zmarł.Prawdopodobnie był miłośnikiem militariów, na poddaszu znaleziono bowiem także inną broń i amunicję. W związku z tym znaleziskiem ewakuowani zostali okoliczni mieszkańcy, a wezwani saperzy, którzy zajmą się niebezpiecznymi ładunkami i bronią."Wypadek sprzed 1.5 miesiąca. Jeden z wielu. Drodzy spece, minerzy i forumowi biegli", wpiszcie sobie w wyszukiwarkę frazę eksplozja niewybuchu" i poczytajcie. Powtórzę po raz kolejny: jak dla mnie tylko kretyn albo samobójca majstruje przy niewybuchach lub znosi je do domu w celach kolekcjonerskich". I tacy ludzie wyrabiają gówniana opinie wszystkim normalnym poszukiwaczom, chodzącym z wykrywaczami. Przez kilku kretynów zaostrzane jest prawo a reszta, zamiast ich potępiać, woli bić im brawo i ich bronić.Po cholerę w ogóle zbierać to gówno? Nie dość, że niebezpieczne to jeszcze zabronione prawnie. A tu zawsze pełno chętnych, tylko później płacz i gorzkie żale do całego świata. Bo zawsze winni są wszyscy: sądy, dziennikarze, gliny, saperzy, biegli tylko iedny kolekcjoner" jest niewinny. To cały świat się na niego uwziął. Jak łamiesz z premedytacja prawo, to miej jaja i przyjmij na garba karę. Jak niedawno zginął kolega z tego forum, to wszyscy pisali jaka to głupota, grzebać przy niewybuchach. A teraz proszę. Śmierdzi hipokryzją.W tym wypadku też- święte oburzenie, że ylko" 200 szt. amunicji. A czemu nie piszecie o pozostałych kilkunastu zapalnikach i większych pociskach? Czyżby mentalność Kalego?A policja, straż pożarna i saperzy maja jasne procedury postępowania w przypadkach WSZELKIEGO złomu piro lub ammo. I żaden saper czy policjant, nie postąpi wbrew wyznaczonym schematom działania, bo skończyłoby się to zarzutami prokuratorskimi. Zgodnie z przepisami TYLKO biegły może ocenić co stanowi zagrożenie a co nie. I prywatne zdanie sapera czy policjanta nie ma tu nic do rzeczy.Trudno uwierzyć, że na takim forum (dla wydawałoby się, dojrzałych osób) trzeba tłumaczyć tak proste i oczywiste rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Każdy kij ma dwa końce,różnica polega na tym że drugi z końców bywa często znacznie grubszy od pierwszego.http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,2345658.htmlhttp://www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?id=3&ida=2267http://www.tvs.pl/informacje/11550/http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090527/JAROSLAW/901887781http://gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/952570.htmlhttp://blog.zw.com.pl/blog/archives/2513Kretynizm występuje wszędzie tam gdzie brakuje wyobraźni i zdrowego rozsądku,niezależnie od osób czy instytucji,warto mieć o tym wyobrażenie.Nie sądzę żeby prawo było zaostrzone Przez kilku kretynów" zaostrzenie prawa wynika raczej z skłonności do działań monopolowo populistycznych niż z troski o obywateli.Saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Twarde praw, ale prawo a jego nieznajomośc szkodzi. 1000 WATT jak chodzisz do pracy to słuchasz szefa? Prawda jest taka,ze policjant to człowiek, który chodzi do pracy i ma wnosie jakie sa przepisy on jest tylkow pracy, rozumiem go doskonale , nie mozecie miec do niego pretensji,ze prawo jest takie a nie inne i zabraniatrzymać jednego naboju i zakłada takie a nie inne procedury w tego typu sytuacjach. Każdy chce wykonywać swoją prace jak najlepiej, policjanci tez dostaja nagrody w końcu ich dzieci tez muza z czegoś żyć. AKMS ma racje zbieranie takiego zardzewiałego gów&a to czysty kretynizm. Ilu młodych jeszcze ma stracić zycie żeby co niektórzy spece" i inteligenci" na tym forum i innych się obudzili? Prawo się nie zmieni dopóki ciagle bedzie głośno o takich i innych kolekcjonerach niewybuchów. Po jakiego grzyba narażają innych biednych ludzi? Chcielibyście mieszkać obok takiego faceta np w bloku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Tiaaaa, a może ktoś ma jakieś statyki ile domów wyleciało" w powietrze przez ostatnie 20 lat; ile niewinnych ofiar /nieświadomych sąsiadów/zginęło lub zostało ciężko rannych, przez działalność tych domorosłych" kolekcjonerów !!!Pozdrawiam.I jak to się ma do strat bezpowrotnych z dyskoteki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Lew_1988,ależ ja nie kwestionuję wykonywania rozkazów,sam je wykonuje co nie zwalnia mnie z używania zdrowego rozsądku za nim do ich wydania dojdzie!Policjant nie może stwierdzić że jest tylko w pracy dlatego że jego praca to nie jakiś tam zawód rzemieślniczy jego praca to służba!.Nie może też mieć w nosie przepisów on musi je znać na tym polega jego praca.Dzieci policjanta muszą z czegoś żyć nawet kosztem dzieci człowieka który stracił pracę w wyniku prawnego absurdu i przesadnej nadgorliwości instytucji?Prawo się nie zmieni dopóki ciągle będzie głośno o takich i innych kolekcjonerach niewybuchów"Właśnie dopóki będzie głośno,nie chodzi mi tutaj o kretynów zbierających rzeczy które rzeczywiście stanowią zagrożenie dla osób drugich.Chodzi mi tutaj o robienie z igieł wideł czyli np. z jednego naboju zagrożenia na miarę bomby wodorowej,czyli jak już wcześniej wspomniałem aktorstwa społecznego za które płaci podatnik!Zastanawiałeś się dlaczego w przeciwieństwie do zwyczajów panujących w Polsce zawód policjanta jest szanowany w Niemczech,Holandii,Francji,Wielkiej Brytanii? Najgorsze jest to że prawo kalego" występuje głównie u tych którzy prawa ustanowionego mają strzec :)Dura lex,sed lex,owszem ale przykład płynie z góry.Saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Policja-zatrzymala-17-latkow-z-niebezpiecznym-hobby,wid,10958342,wiadomosc.html?ticaid=1896ahttp://ww6.tvp.pl/2924,20090319892614.stronaKolego AKMSGołym okiem było widac że wszystko puste, granaty bez zapalników wszystko mogłem poodkręcac i pokazać że niema śladu mat. wybuchowych. A jednak w 3 stacjach tlewizyjnych boło o tym wspomniane w tym TVN i TVP1 o gazetach z mojego regionu juz nie wspomne. Narobili szumu tylko poto aby się wykazać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 u mnie dzisiaj z budowy sadu wywiezli katiusze - obylo sie bez ewakuacji i blokady jednego z glownych wezlow drogowych w Rybniku - wystarczy dobre rozpoznanie.a jak u sasiada przy budowie garazu znalezli 2 kawalki rury kanalizacyjnej to zablokowali ulice na pol dnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Czytając pierwsze zdanie w moim poprzednim poście można odnieść wrażenie że jestem policjantem :)) wiec pozwoliłem sobie na małe sprostowanie.Otóż nie jestem rozkazy nie tylko wykonuje się w policji czy wojsku :)Saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 AKMS jesteś w błędzie. Prawo nie zaostrza się przez kilku kretynów znoszących niewypały do domu. Tylko przez kilku kretynów zasiadających na ul. Wiejskiej w Warszawie. Prawo można zaostrzać, ale trzeba przy tym mysleć. Przykład kolekcji powstańca z Warszawy. W stanie wojennym nikomu to nie przeszkadzało, dzisiaj zrobili z tego broń. Tylko niedouczony człowiek może takie prawo wymyśleć. I nic nie usprawiedliwia tworzenia tak idiotycznego prawa. Równie dobrze można po śmiertelnym wypadku samochodowym zabrać wszystkim kierowcom prawo jazdy. Bo a nóż znowu wydarzy się śmiertelny wypadek. A jak zabierzemy wszystkim prawo jazdy to nikt nikogo samochodem nie zabije.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 Tyle, że moja wypowiedź nie dotyczy zabytkowej broni a niewybuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 AKSM co do policji to ich wiedza jest tragiczna,przykro tak mówić ale tak jest,zero wiadomości ,przeraża mnie ich wiedza,czasami zastanawiam się za co oni biorą kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 19 Sierpień 2009 Share Napisano 19 Sierpień 2009 zniszczą chłopaka,dla kilku groszy,postępowanie judasza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.