Michal_B Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Witam, Ostatnio wyskoczyły mi takie pociski. Może ktoś wie z jakiej broni pochodzą lub przynajmniej z jakiego okresu. Za pomoc z góry dziękuję.pozdrawiamM
Michal_B Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Wydaję mi się, że nie jest to pocisk myśliwski ponieważ znalazłem kilka takich egzemplarzy w obrębie jednego pola. ten akurat był w ajlepszej formie" dlatego go wystawiłem. Zainteresowały mnie one ponieważ znalazłem je bardzo blisko mojego domu i zastanawiam się czy miała tam miejsce jakaś potyczka a może strzelnica. Do żadnych informacji mogących pomóc mi rozwiązać tą sprawę nie dotarłem. Jednymi wskazówkami są te pociski. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Alessandros Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 To może dołącze do tego tematu. Chyba mój najładniejszy pocisk, ale nie wiem od czego. Wygląda trochę jak Hotchkiss z tego katalogu.
Alessandros Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 Sygnowany od spodu S P. Szczerze to nie spotkałem się wcześniej z sygnowaniem pocisków. Ktoś wie co to za cudak? ;)
Alessandros Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 jak teraz patrzę to też może nie być S P ale 5 2. Na zdjęciu trochę słabo widać
Michal_B Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Witam, Ostatnio wyskoczyły mi takie pociski. Może ktoś wie z jakiej broni pochodzą lub przynajmniej z jakiego okresu. Za pomoc z góry dziękuję.pozdrawiamM
Michal_B Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 dupa" jest wklęsła ale to wklęśniecie nie jest głębokie jakieś 2 - 3 mm. Interesuje mnie okres w jakim mogły być używane tego typu pociski.pozdrawiam
seeker Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Swego czasu w przypałacowym parku znalazłem sporo podobnych pocisków co kol. Michał_B. Wszystkie były w jednym miejscu-niewielki kopiec ziemi. Wygląda na to, że jakiś hrabia lubił sobie postrzelać do tarczy;) Możliwe, że podobnie było z twoimi pociskami.Pzdr
zancus Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Moim zdaniem to albo Cassepot wz. 1866 albo Werndl wz. 1867
Sobiepan Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Zerknij tutaj: http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htm
Michal_B Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Tą stronę już przeglądałem, i szczerze mówiąc nie znalazłem takiego kształtu pocisku.
muchomor Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 Zajrzyj tutaj: http://www.municion.org/8_15x46R/8_15x46R.htm
zukuri Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Jaka jest dupa" pocisku- jest płaska, czy poważnie wklęsła ? Obawiam się, że ciężko będzie przypisać ten pocisk do konkretnej broni, ale może łatwiej będzie wiedząc, czy jest to pocisk kompresyjny, czy ekspansywny- typu Minie...Pozdrawiam, Piotr.
Pytanie
Michal_B
Ostatnio wyskoczyły mi takie pociski. Może ktoś wie z jakiej broni pochodzą lub przynajmniej z jakiego okresu. Za pomoc z góry dziękuję.
pozdrawiam
M
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.