Skocz do zawartości

Zagadka dla Felerystów

traper6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodziłem po polach w miejscu potyczki wojsk Napoleona, a wyszło mi coś chyba zupełnie innego.

Jest to prawdopodobnie destrukt z mennicy. Bicie jest płytkie i nieczytelne, widać olbrzymie przesunięcie stępla. Przez szkło powiekszające udało mi się odczytac napis z prawej strony ... SŁUŻBIE OJCZYZNY"

Sugerując się napisem umieściłbym to gdzieś w czasach PRL-u
Co to jest ?

Napisano

Druga strona jest gładka i bez sygnatur.
W numizmatyce się płaci ciężkie pieniądzory za destrukty monet. Czy w felerystyce jest tak samo ?
Jaką to może mieć przybliżoną wartość ?

Napisano
fAlerystyka,fAleryści
Falerystyka (z łac. i gr. phalerae - ozdoba piersi lub czoła) jest dyscypliną pomocniczą historii zajmującą się odznakami i znakami honorowymi, nadawanymi osobom zasłużonym dla monarchy, państwa lub innej organizacji posiadającej prawo nadawania odznaczeń. Falerystyka, podobnie jak i weksylologia, wyodrębniła się z heraldyki, zachowując wspólne z nią metody badawcze. Dostrzegany w ostatnich latach przypływ zainteresowań falerystycznych, należy wiązać z ruchem kolekcjonerskim i hobbistycznym, stymulującym próby historycznego opisu i systematyzacji odznaczeń. Dlatego właśnie wcześniejsze publikacje falerystyczne mające charakter katalogów uzupełniane są obecnie przez opracowania naukowe.
Napisano
Sobiepan
To jest to. Teraz widzę że na 100 % jest to destrukt z mennicy. Nie zbieram medali. Jaka jest wartość tego destruktu?
Na Allegro nie handluję, ale chciałbym znać przybliżoną jego wartość wrazie ewentualnej wymiany.

Coriolan
Dzięki za korektę :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie