traper6 Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Chodziłem po polach w miejscu potyczki wojsk Napoleona, a wyszło mi coś chyba zupełnie innego.Jest to prawdopodobnie destrukt z mennicy. Bicie jest płytkie i nieczytelne, widać olbrzymie przesunięcie stępla. Przez szkło powiekszające udało mi się odczytac napis z prawej strony ... SŁUŻBIE OJCZYZNY"Sugerując się napisem umieściłbym to gdzieś w czasach PRL-uCo to jest ?
traper6 Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Druga strona jest gładka i bez sygnatur.W numizmatyce się płaci ciężkie pieniądzory za destrukty monet. Czy w felerystyce jest tak samo ?Jaką to może mieć przybliżoną wartość ?
Sobiepan Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Na większość pytań nie odpowiem, ale porównaj z tym:http://pl.wikipedia.org/wiki/Medal_Si%C5%82y_Zbrojne_w_S%C5%82u%C5%BCbie_Ojczyzny
coriolan Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 fAlerystyka,fAleryściFalerystyka (z łac. i gr. phalerae - ozdoba piersi lub czoła) jest dyscypliną pomocniczą historii zajmującą się odznakami i znakami honorowymi, nadawanymi osobom zasłużonym dla monarchy, państwa lub innej organizacji posiadającej prawo nadawania odznaczeń. Falerystyka, podobnie jak i weksylologia, wyodrębniła się z heraldyki, zachowując wspólne z nią metody badawcze. Dostrzegany w ostatnich latach przypływ zainteresowań falerystycznych, należy wiązać z ruchem kolekcjonerskim i hobbistycznym, stymulującym próby historycznego opisu i systematyzacji odznaczeń. Dlatego właśnie wcześniejsze publikacje falerystyczne mające charakter katalogów uzupełniane są obecnie przez opracowania naukowe.
traper6 Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 SobiepanTo jest to. Teraz widzę że na 100 % jest to destrukt z mennicy. Nie zbieram medali. Jaka jest wartość tego destruktu?Na Allegro nie handluję, ale chciałbym znać przybliżoną jego wartość wrazie ewentualnej wymiany.CoriolanDzięki za korektę :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.