Skocz do zawartości
  • 0

Coś jakby zapalnik

SHADOR

Pytanie

Napisano

Oto ostatni wykopek z lasu. W bliskiej okolicy kilka lejąw stąd moje podejrzenie zapalnika.

Przedmiot niewielki około 5x5 cm.

Ma ktoś inny pomysł co to może być ?

pozdr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a tak nawiasem mówiąc to jeszcze krótsza czasówka ma nastawę max 18,5 s i produkował ją FA -1 Bema" i nie wyszła u nas z próbnej partii jako nie opłacalna. były tylko france z naszym jajem jako wykańczanie dostaw.

PATRON
Napisano
OK Dzięki wszystkim. Postaram się sam doprecyzować temat. Znalazłem to w dość przypadkowym miejscu. Muszę pokopać więcej i dowiedzieć się co się tam działo. Kto z kim i kiedy wojował :]

W literaturze nic nie znalazłem.

pozdr
Napisano
regers: zapalnik polski wzoru francuskiego w armi polskiej funkcjonował pod podanym przez mnie oznaczeniem , produkowany np w FA-5 , FA-1 itp...

PATRON
Napisano
A znacie strony z tak rozłożoną na czynniki pierwsze amunicją niemiecką?

W polskich są zapalniki podobne ale nie identczne,

pozdr
Napisano
zapalnik czasowy polski 24/31A wz18 jest to zapalnik 31 sekundowy posiada 6 ścieżek, a tu na zdjęciu widać tylko 4 scieżki czyli wychodzi że jest to zapalnik jaki pisałem i raczej ma czas palenie 22 cekundy.
Napisano
nie wiem czego panowie jeszcze chcecie szukać ...
wszystko już zostało napisane ....zapalnik czasowy polski 24/31A wz18 do amunicji np 75 ,100,105,itp

PATRON
Napisano

Oto ostatni wykopek z lasu. W bliskiej okolicy kilka lejąw stąd moje podejrzenie zapalnika.

Przedmiot niewielki około 5x5 cm.

Ma ktoś inny pomysł co to może być ?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie