GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 9 sierpnia przypada 65 rocznica Bitwy pod Studziankami.Program uroczystości :godz 13.00 Magnuszew - wystąpienia okolicznościowe,składanie wiązanek kwiatów.godz.1400 Studzianki Pancerne Pomnik Mauzoleum - msza polowa,modlitwa ekumeniczna,wystąpienia okolicznościowe,wręczenie odznaczeń,apel poległych,salwa honorowa,składanie wiązanek kwiatów,program artystyczny.godz 16.30 spotkanie z kombatantami przy szkole podstawowej w Studziankach Pancernych.http://www.kozienicepowiat.pl/dokumenty/promocja/stu.JPG
GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 W związku z uroczystością Kozienickie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych podjęło się prac renowacyjnych przy pomniku.Przywrócony zostanie wygląd czołgu z okresu bitwy.W czasie prac odnaleziono numer fabryczny 32 (tylko 2 cyfry).Natomiast na przednim pancerzu pod wieżą odkryto następujące numery :29901-41 niżej 11112 3 i 11-1.
GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 I kolejna niespodzianka.Ktoś to wyjaśni ?Do zobaczenia w niedzielę w Studziankach Pancernych.Pozdrawiam.
GzesioB Napisano 7 Sierpień 2009 Autor Napisano 7 Sierpień 2009 Po morderczej walce z osami,rdzą i upałem wygląda teraz tak :
AKMS Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Świetna inicjatywa! Teraz pomnik wygląda o niebo lepiej Pozdrawiam.
zimmermann Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Z ciekawości zapytam czy ktoś jeszcze szuka w okolicy Studzianek?. Bo z tego co słyszałem zryte jest tam już niemiłosiernie.
zimmermann Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Slajmi-powiedz mi czy szukający tam korzystali/korzystają z książki J.Przymanowskiego pt. Studzianki. Mnie się wydała dośc dokładna no i jeszcze te mapki.Ale słyszałem opinie, że jesliby ktoś szukał na podstawie tej książki to i jednej łuski by nie znalazł.Pozdrawiam
Thomson. Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Z książką Przymanowskiego to można było sobie szukać w latach 80. Teraz tereny, przez które przechodziła linia frontu w książce to jedno wielkie przekopane pole. Jeżeli chesz wiedzieć, czy jeszcze coś się trafia w okolicy Studzianek to odwiedź mój wątek to się przekonasz. Pozdro
GzesioB Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 I po uroczystości.Była orkiestra,salwa honorowa.Był ostatni żyjący uczestnik bitwy.Sprawy osobiste nie pozwoliły mi zostaćdłużej i z nim porozmawiać.A co do Studzianek to rzeczywiście przeryte.Uszanujcie to miejsce.Nie zostawiajcie dołów.Nie zostawiajcie rozrywek na wierzchu.Nie podrzucajcie ich w pobliże dróg.Zwłaszcza że są wakacje.Jak już wybierzecie wszystkie fanty to historycy stwierdzą że tam nie było żadnej bitwy.Zwłaszcza teraz gdy umniejsza się zasługi tam poległych.
stg1971 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 zostaną okopy, i pamięć,faktycznie teren ostro przeryty w latach 90 ubiegłego wieku.
stg1971 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 nie byłem,bo po co ,znam ekipę co tam śmigała kilka lat,ze śląska,a warszawka to już najmocniejsza ekipa w polsce.
bartols Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/2_copy1133.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/3_copy753.jpgTo są 2 różne czołgi - wystarczy porównać kąt podniesienia lufy. Zamiast się męczyć znaleźli pewnie na innym pomniku taki sam czołg i zamienili je miejscami;D. A tak na poważnie to świetna robota. Na pewno jest jeszcze kilka pomników, które by wymagały podobnej renowacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.