GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 9 sierpnia przypada 65 rocznica Bitwy pod Studziankami.Program uroczystości :godz 13.00 Magnuszew - wystąpienia okolicznościowe,składanie wiązanek kwiatów.godz.1400 Studzianki Pancerne Pomnik Mauzoleum - msza polowa,modlitwa ekumeniczna,wystąpienia okolicznościowe,wręczenie odznaczeń,apel poległych,salwa honorowa,składanie wiązanek kwiatów,program artystyczny.godz 16.30 spotkanie z kombatantami przy szkole podstawowej w Studziankach Pancernych.http://www.kozienicepowiat.pl/dokumenty/promocja/stu.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 W związku z uroczystością Kozienickie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych podjęło się prac renowacyjnych przy pomniku.Przywrócony zostanie wygląd czołgu z okresu bitwy.W czasie prac odnaleziono numer fabryczny 32 (tylko 2 cyfry).Natomiast na przednim pancerzu pod wieżą odkryto następujące numery :29901-41 niżej 11112 3 i 11-1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 I kolejna niespodzianka.Ktoś to wyjaśni ?Do zobaczenia w niedzielę w Studziankach Pancernych.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 7 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2009 Było tak : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 7 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2009 Po morderczej walce z osami,rdzą i upałem wygląda teraz tak : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Świetna inicjatywa! Teraz pomnik wygląda o niebo lepiej Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Dobra robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Z ciekawości zapytam czy ktoś jeszcze szuka w okolicy Studzianek?. Bo z tego co słyszałem zryte jest tam już niemiłosiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 szukają szukaja. I fanty dalej znajduja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Slajmi-powiedz mi czy szukający tam korzystali/korzystają z książki J.Przymanowskiego pt. Studzianki. Mnie się wydała dośc dokładna no i jeszcze te mapki.Ale słyszałem opinie, że jesliby ktoś szukał na podstawie tej książki to i jednej łuski by nie znalazł.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 9 Sierpień 2009 Share Napisano 9 Sierpień 2009 Z książką Przymanowskiego to można było sobie szukać w latach 80. Teraz tereny, przez które przechodziła linia frontu w książce to jedno wielkie przekopane pole. Jeżeli chesz wiedzieć, czy jeszcze coś się trafia w okolicy Studzianek to odwiedź mój wątek to się przekonasz. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2009 I po uroczystości.Była orkiestra,salwa honorowa.Był ostatni żyjący uczestnik bitwy.Sprawy osobiste nie pozwoliły mi zostaćdłużej i z nim porozmawiać.A co do Studzianek to rzeczywiście przeryte.Uszanujcie to miejsce.Nie zostawiajcie dołów.Nie zostawiajcie rozrywek na wierzchu.Nie podrzucajcie ich w pobliże dróg.Zwłaszcza że są wakacje.Jak już wybierzecie wszystkie fanty to historycy stwierdzą że tam nie było żadnej bitwy.Zwłaszcza teraz gdy umniejsza się zasługi tam poległych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 9 Sierpień 2009 Share Napisano 9 Sierpień 2009 zostaną okopy, i pamięć,faktycznie teren ostro przeryty w latach 90 ubiegłego wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 Stg odwiedzałeś te tereny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 nie byłem,bo po co ,znam ekipę co tam śmigała kilka lat,ze śląska,a warszawka to już najmocniejsza ekipa w polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartols Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/2_copy1133.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/3_copy753.jpgTo są 2 różne czołgi - wystarczy porównać kąt podniesienia lufy. Zamiast się męczyć znaleźli pewnie na innym pomniku taki sam czołg i zamienili je miejscami;D. A tak na poważnie to świetna robota. Na pewno jest jeszcze kilka pomników, które by wymagały podobnej renowacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.