Skocz do zawartości
  • 0

bicia łuski i wyjaśnienie ego zjawiska"...

EAGLE11

Pytanie

Napisano

Jest to łuska chyba 8mm Mannlicher, wyprodukowana w listopadzie 1908 roku? Tak? I co oznacza to W"? Na czyim wyposażeniu były takie naboje.

Teraz druga część mojego Zapytania.
Łuska niema zbitej sponki/spłonki, niema w niej nawet grama prochu, jest pęknięta przez całość, a nabój był umieszczony wewnątrz(zaokrągloną częścią do dołu).Ta operacja na 90% miała miejsce w czasie wojny lub w niedalekiej czasie od niej. Ponieważ,pęknięcie jest stare, nabój zdążył już skorodować (bardzo) WEWNĄTRZ, a pozatym gdyby ktoś rozbierał ją eraz" dla prochu to by się nie bawił w umieszczanie naboju spowrotem w łusce.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
proponuję zajrzeć tutaj:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652317#841665
- miałem identyczny przypadek tyle że łuska zatkana była drewienkiem. Pozdro
Napisano
Możliwe że coś w niej było,bo pocisk był wciśnięty na siłe, czyściutko bez prochu. Tylko że łuska bardzo popękana i jeśli tam była jakaś karteczka to nie miała szansy na przetrwanie. Łuska mogła też być zatkana drewienkiem, bo pomiędzy nabojem a otworem znajdowała się rązowa ziemia" może to być piasek zmieszny z rdzą ale także pozostałość po drewnie wkońcu te 100 lat zrobiło swoje. Dziękuje wszystkim za pomoc. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co to mogło być lub miał podobne znaleziska to proszę się podzielić.
Napisano

Jest to łuska chyba 8mm Mannlicher, wyprodukowana w listopadzie 1908 roku? Tak? I co oznacza to W"? Na czyim wyposażeniu były takie naboje.

Teraz druga część mojego Zapytania.
Łuska niema zbitej sponki/spłonki, niema w niej nawet grama prochu, jest pęknięta przez całość, a nabój był umieszczony wewnątrz(zaokrągloną częścią do dołu).Ta operacja na 90% miała miejsce w czasie wojny lub w niedalekiej czasie od niej. Ponieważ,pęknięcie jest stare, nabój zdążył już skorodować (bardzo) WEWNĄTRZ, a pozatym gdyby ktoś rozbierał ją eraz" dla prochu to by się nie bawił w umieszczanie naboju spowrotem w łusce.

Napisano
Łuska od 8x50 Mannlicher.Producent: Manfred Weiss, Budapeszt. Wyprodukowano w listopadzie 1908r.Były na wyposażeniu armii Austro-Węgierskiej ale nie tylko gdyż mógł też ją używać volksturm pod koniec wojny.

Co do takiego zjawiska komuś musiało się nudzić (żołnierzowi)
Żołnierze ZSRR (mi taki przypadek jest znany) wkładali do łuski karteczkę z danymi osobowymi i zatykali je pociskiem odwrotnie.
Napisano
Kto i po co umieścił nabój w łusce w ten sposób? Ktoś potrzebował prochu w czasie wojny?

Jeśli to coś pomoże to - Łuska znaleziona jakiś 1km od bunkrów i bazy wypadowej podoficerskiego plutonu szkolnego Klonzeta" z 2-giej Kompanii Tomasza" Batalionu Kozienickiego. Tylko że łuska raczej I wojna, a bunkry II.
BCh-AK-WIN
Napisano
Odwrócony pocisk podczas trafienia wyrządzał większe szkody w ciele więc ktoś mógł go specjalnie odwrócić, tylko trochę dziwne że nie było w niej prochu.Możliwe że tak jak już wcześniej pisałem komuś się nudziło.Może działo się tam coś podczas pierwszej wojny światowej i jest to po niej ślad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie