Wyro Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Z miejsca bitwy napoleońskiej guzik a obok niego kawałek orła (2 metry dalej). Proszę o ID.
pomsee Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Guzik proweniencji francuskiej z okresu ok. połowy XIX w. i powyżej. Głowa orła raczej na 95% nie cesarska i francuska.
Wyro Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 O kurde, guzik z połowy XIX wieku, francuski, w Polsce na miejscu bitwy napoleońskiej? Nie da się o nim nic więcej powiedzieć?
Arseon Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Robert mam nadzieję że nie masz mi za złe wprowadzenie niejako w błąd ale kontekst miejsca i brak uszka zmylił sprawę
Wyro Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 No wiary jeszcze nie tracę, bo cynowy guzior z pola dużej bitwy 1831 r. mi wyszedł i chłopaki mi mówili, że to póxniejszy wz., a obok kilka innych guziorków z powstania wyszlo i potem identyczna cyna więc pomimo ID dalej obstawiam za powstaniem, a po jednym telefonie jeszcze bardziej, chociaż pewnosci nie mam. A wpisy wszystkie na poczatku sugerowały mi, że sie mylę. mam nadzieję, ze z tym guzikiem jest podobnie.
Arseon Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 po-napoleońskie guziki proweniencji francuskiej także mają koszyczkowe uszka ale ten chyba miał pojedyńcze
pomsee Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Cyfra, kształt guzika wskazują na pochodzenie guzika z epoki po upadku Napoleona I. Jednakże cyfra jest też inna niż późniejszych guzikach francuskich a także ma on pojedyncze uszko tak więc napisałem, o proweniencji francuskiej a nie, że jest to guzik francuski.Po namyśle:Może późne Królestwo Polskie i guzik oficerski?Nie pasuje mi jednak jego kształt tzn. grube brzegi od wewnętrznej strony. To raczej sugeruje późniejsze pochodzenie choć jak podkreślam są to jedynie moje hipotezy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:36 03-08-2009
Wyro Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Pomsee, a znasz kogoś kto mógłby ten rebus rozwiązać? Chyba nie za bardzo populares ten guzior, co mnie cieszy okrutnie w traumie, że to nie Napoleon I (na co jeszcze mimo wszystko 5 % nadziei zostawiam). No bo jak juz labrusa trafiłem to chciałbym go kiedys wyeksponować w domu z podpisem, a teraz nie wiem dalej :( Może sa jakies katalogii, ludzie.... Ktoś już może taki trafił i zidentyfikował.
Arseon Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 no cóż ten guzik chyba wydaje się być zbyt rzadki żeby go jednoznacznie sklasyfikować a może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?pozdro>
Wyro Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 A może: http://pl.wikipedia.org/wiki/5_Pu%C5%82k_Piechoty_Ksi%C4%99stwa_WarszawskiegoZ dwóch mocnych źródeł (jedno to dżentelmen zainteresowany zakupem guzika) usłyszałem, że to pruska robota. Co Wy na to?
s13 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 ani krulestwo warszawskie ani napoleonskie-ale cos blisko.oczywiscie moge sie mylic
8total4 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 możesz się mylić..ba..nawet kilka razy..nie było czegoś takiego jak krulestwo warszawskie" ani nawet Królestwo Warszawskie.. ;)nie mówiąc już o Królestwie Napoleońskim"...Wyro: pruska robota - z jakiego okresu? szczegóły?ps. ja bym nie sprzedawał ;)pozdro!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 19:51 12-08-2009
s13 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 oczywiscie chodzilo mi o ksiestwo warszawskie i wojska napoleonskiesorry za przejezyczenie
Wyro Napisano 12 Sierpień 2009 Autor Napisano 12 Sierpień 2009 Total, o ten pułk chyba chodzi: http://pl.wikipedia.org/wiki/5_Pu%C5%82k_Piechoty_Legion%C3%B3wA tak napisał mi nasz chyba wspólny Kolega z Gdańska:)Jednak tył wskazuje na produkcję niemiecką.Guzik jest cynkowy , bo jest "biały czyli pokryty zarazą cynkową.Fragment z książki "Guziki - Przewodnik dla kolekcjonerów:Cytat:...a także guziki wykonane z dwóch ściśle do siebieprzylegających warstw cynku o charakterystycznym rewersiez kolistym zgrubieniem wokół uszka.Guziki te , o średnicy 19,5 i 21,5 mm malowane byłyfarbami ochronnymi i nie są sygnowane.Co ciekawe jeśli chodzi o ten typ , Autorzy pokazują tylko guzik 1 PPL.Chłopaki na Odkrywcy zbytnio się sugerują rysunkiem guzikai zapominają o guzikach LP i nie zwracają uwagi na materiał i wykonanie.Co do lwa , to moim zdaniem to ozdoba empirowego mebla ,na element czapy chyba zbyt ciężkie , a Total coś wymyślił ? :) "iToć piszę wyraźnie że dla 5 PUŁKU PIECHOTY LEGIONÓW. Polskich Legionów. :-)Legiony złożyły zamówienia na guziki u producentów austriackich oraz niemieckich i jednego polskiego czyli Ludwika Minchajmera. Guziki tego typu wprowadzono najprawdopodobniej po 1916 roku co wynika z zachowanych dokumentów.Ten jest na 100 % produkcji niemieckiej na co wskazuje bardzo charakterystyczna budowa."
pomsee Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Wyro trochę to trwało ale myślę, że mam odpowiedź odnośnie Twojego guzika.Po pierwsze to chapeau bas przed Twoim kolegą z Gdańska", który rozpoznał guzik jako robotę niemiecką.W istocie tak jest z tym, że nie jest to guzik legionowy a wyprodukowany dla Polskiej Siły Zbrojnej:http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Si%C5%82a_ZbrojnaTak jak to wyżej napisano był on malowany w korze ochronnym.Jest to z pewnością rzadsze znalezisko niż napoleonek.Gratulacje!
Wyro Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 Pomsee, no to Bracie dodałeś mi sił na jutrzejsze wykopki tym ID:) Dzięki!
pomsee Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 OK :DJak się technicznie wyrobię wstawię fotki innego guzika PSZ dla porównania.Pozdro!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 20:23 15-08-2009
Wyro Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 No, ale.... PSZ miał przecież 3 pułki, a ja mam guzik nr 5. To może jednak 5 Pułk legionów Polskich? Czy nie trybię czegoś?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.