spid3r Napisano 31 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2009 Czy istnieją jakieś mapy gdzie zaznaczone byłyby młyny sprzed I Wojny Światowej ? kKoś mógłby udostępnić albo wskazać adres www ?szukam info na temat młyna zniszczonego w czasie II WŚ leżącego blisko mojej działki tego w Białej koło Zgierza już nie istnieje ale nie mogę dokładnie określić gdzie leżał i jak były drogi dojazdoweBardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Na niemieckich mapach oznaczano tak, na polskich bardzo podobnie. W ostatnio podawał link do PDF'a z legendami. Jeśli na mapie nie ma zaznaczonego młyna to poszukaj na pruskich-o ile były na twoim obszarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Jeszcze btw młyna-szukałem ostatnio jednego, na mapie nie było nic-opis zaczerpnąłem z jakiejś książki. Jedyne co można poradzić to wizja lokalna-idź wzdłuż strumienia przez wybrany odcinek(Twoim zdaniem najlepszy na lokalizację) i szukaj resztek zapory wodnej, kamienistego dna rzeki, w miarę dogodnej i nieuciążliwej starej drogi dojazdowej. Ja tym sposobem znalazłem-zarośnięty, niewidoczny fundament zapory prześwitywał przez krzaki-z daleka niewidoczny zupełnie. Dno musiało być kamieniste lub z płyt betonowych-żeby woda nie drążyła dna. Tym się sugeruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Przyda się na przyszłość:http://www.mapywig.org/m_documents/Mj.%20St.%20Gasiewicz%20-%20Znaki%20topograficzne%20map%20%281930%29.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diafragma Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Czy chodzi Ci o młyn w Dzierżąznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Bede zmierzly - moze piszcie na temat map w jednym watku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2009 Diafragma , nie chodzi mi o ten młyn na Ciosnach bo tam wiem, że jest i nawet nie mam co marzyć aby móc szukać. Chodzi mi o Biała to jak się jedzie z Łodzi za skrzyżowaniem na którym się skręca na Dzierżązną.świety82 popatrzę wg wskazówek w niedziele się tam wybieram po pracy i dzięki za oznaczenia młynów ale i tak na żadnej mapie w tym miejscu gdzie szukam nie ma żadnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.