Skocz do zawartości

miedziak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś skojarzy ten wizerunek na monetce. Średnica 20mm rewers kompletnie nieczytelny. Kazimierzowska, Saska a może coś innego?

Napisano
3 grosze AugustaIII traktowano ją jako złoty 6 gr 2zł, miał on dziwne monety a te 3 groszówki to całkiem się słabo zachowują, znalazłem z 5 takich i każdej coś brakuje jak nie przód to tył zjechany, ale podobieństwo do Jana Kazimierza też jest na niej, ale postać gruba wiec.;...
Napisano
a co kolega chciał powiedzieć - ...Czy to może być dukat 1746 brąz...?

Dukat – początkowo srebrna moneta bita na Sycylii przez króla Rogera II w Apulii, od 1284 jako złota, o ciężarze ok. 3,7g, bita w Wenecji od końca XIII wieku (dukat wenecki). Od XIV do XIX wieku w różnych krajach europejskich.

W Polsce po raz pierwszy wybity za Władysława Łokietka, a następne od XVI do XIX w., zwany czerwonym złotym. Zawierał w Polsce 3,43 g czystego złota - złoto dukatowe ma próbę 986, czyli moneta ważyła 3,48 g.
Napisano
W katalogu 1697 - 1763 znalazłem jedną jedyną monetkę która podobna jest średnicą 22mm właśne z 1746 i wykonana z brązu, moja ma 20 i kawałek mogła się trochę przytrzec.
A może ten grubasek to nie nasz?
Napisano

Po lewej masz grosza po prawej masz trojaka, grosz z miedzi, trojak ze słabego srebra. Różnica w stanie zachowania widoczna. Nie mam tu zdjęć rewersów, ale na groszu jest rzymskie III i ludzie często mylą go z trojakiem. Nigdy się nie zastanawiałem czemu jest to rzymskie III. Wydaje mi się, że 1 grosz miedziany = 3 x szeląg. Niech mnie poprawi ktoś mądrzejszy.

Napisano
Panowie trochę szacunku, pomimo tego, że był jaki był", nadal nosił tytuł Dei Gratia Rex Poloniae\(...)" ( Bożej Łaski Król Polski(...)" , nie będę tolerował nazywania Augusta III grubasem" tak samo jak Zygmunta III Snopkiem".
Pamiętajmy że Ci ludzie zmarli i należy im się szacunek godny Króla Polski.
pozdrawiam!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 16:49 28-07-2009
  • 3 weeks later...
Napisano
piękny stan, gratulacje !
http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/recordlist.xsl?-lay=web&-lop=and&-max=10&opr=szel%c4%85g+1751&-find=ZNAJD%c5%b9&-lay.response=web&-encoding=UTF-8&-sortfield.1=opr&-sortorder.1=ascend

pozdro ;]
Napisano
co ja się naszukałem tej monety w katalogu Kamińskiego i nie znalazłem, a dlaczego bo ktoś składajęc do klejenia zapomniał wstawić 16 stron brakuje między 686 a 775 nr. monety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie