Skocz do zawartości

1 sierpnia 2009 - Warszawa, co się dzieje ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 163
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No i się zrobiła zagadka...
Co ciekawe, książka Powstanie Warszawskie" wydana przez PAX, była (a może jest do tej pory) jednym z bardziej rzetelnych opracowań na temat Powstania.
Napisano
niestety często się zdarza że fotki są zamieszczane dość lekkomyślnie,pamietam że w trakcie realizacji filmu Historia Kowalskich" pani od kostiumów przekonywała nas że możemy mieć czapki M43 bo jakiś tam pan profesor takie właśnie zdjecie zamieścił w swojej naukowej pracy o tych wydarzeniach.
Na fotce byli jacyś kaumucy w felmutzach.
Tyle że my kręciliśmy wydarzenia z roku 1941...
Napisano
jak już napisałem wcześniej te konkretne jednostki, składające się z poddanych" panstwa sowieckiego w niemieckiej służbie, były etatowo wyposażone i uzbrojone w sprzęt pochodzący ze zdobyczy wojennych, z powodu ich wcześniejszego obycia z takim sprzętem oraz z racji braków w etetowej broni produkcji niemieckiej. to żadna tajemnica ani zagadka, tym bardziej sensacja
Napisano
Zgadza sie sprzet, uzbrojenie, czesci umundurowania owszem jednostki nie-niemieckie, jak i niemieckie tylowe powszechnie uzywaly.

Jednak odnosnie helmow to chetnie zerkne na jakies zdjecia jednostek frontowych, w helmach nie-niemieckich.

Owszem czechoslowackie, wloskie, radzieckie, angielskie helmy byly w uzyciu, ale do tej pory widzialem je ino na zdjeciach i w malowaniu luftshutzu.
Napisano
Seeteufel->
To jeszcze nic, da radę przeżyć, choć poprawić juz się nie da. Plakaty wiszą w mieście.
Dobrze, że nie napisali np:
Kalina Krasnala", co już się kiedyś zdarzało...

Mietek->
Przyłączam sie do prośby. Też chętnie zobaczę zdjęcie żołnierza z niemieckiej jednostki bojowej lub w boju, gdzie obok mundurów WH czy innych stricte niemieckich, będą żołnierze w mundurach np. radzieckich; w radzieckich hełmach, kurtkach, spodniach, butach...
Napisano

gadza sie sprzet, uzbrojenie, czesci umundurowania owszem jednostki nie-niemieckie, jak i niemieckie tylowe powszechnie uzywaly.

Jednak odnosnie helmow to chetnie zerkne na jakies zdjecia jednostek frontowych, w helmach nie-niemieckich."

Mietku, z argumentem, że nie widziałeś, to pewnie nie było uważałbym i to mocno. Oglądam wiele zdjęc z interesującego mnie okresu i jedno mogę powiedziec na pewno, że już niczego nie można byc pewnym.
Wykpięsię przykladem pierwszym z brzegu: włoska dywizja grenadierów ss

Napisano
Dzieki za fotki, czy masz moze w jakis innych helmachu
Helmy radzieckie widzialem tylko z malowaniem LS

Zas odnosnie Mietku, z argumentem, że nie widziałeś, to pewnie nie było uważałbym i to mocno", to bardzo prosze nie interpretuj moich postow, bowiem nic takiego nie napisalem.
Wyraznie napisalem iz Jednak odnosnie helmow to chetnie zerkne na jakies zdjecia jednostek frontowych, w helmach nie-niemieckich."
Napisano
przepraszam za nadinterpretację
Co do obcych elementów wyposażenia, to szczególnie pod koniec wojny i szczególnie w nieniemieckich jednostkach nie były one juz niczym dziwnym. Warto sięgnąc do historii ostleionów, korpusu kawalerii Pannwitza, gdzie wprost kozackie elementy - papachy, bryczesy kawalerii armii czerwonej etc. były na porządku dziennym w całych oddziałach. ROA Własowa i pomniejsze armie" jak np. Holmston-Smysłowskiego. Przykładów można mnożyc. Ale ponieważ offtopujemy w wątku o PW, proponuje założyc osobny wątek gdzie takie przyklady moznaby zamieszczac
Napisano
Pełne poparcie.

Już wiemy ktoś będzie stanowił 'obsadę' inscenizacji desantu berlingowców.

Teraz chętnie poznałbym, które grupy wcielą się w grenadierów 19 Dolnosaksońskiej Dywizji Pancernej w ataku na 'Twierdzę Zmartwychwstanek', bronioną przez Zgrupowania 'Żywiciela' i 'Żagiel'.
Napisano
mario33 odsyłam do kilku postów wyżej, gdzie są wymionione GRH które będą odgrywały żołnierzy niemieckich i 8 i 9 sierpnia, co prawda nie będa to stricte oddziały 19 DDP jako że to nie jest tylko epizod z końca obrony Twierdzy Zmartwychstanek kiedy ta dywizja walczyła ale cały przekrój przez sytuację na tamtejszym fragmencie dzielnicy, więc i pojawią się przedstawiciele jednostek LW, jak WSS i WH jako nie przypisane do konkretnej dywizji.

Pozwolę sobie przedstawić jeszcze raz te grupy i stowarzyszenia:

GRH 7AA
GRH Wiking
GRH Pionier 39
GRH Rhein
SGRH Festung Bresalu
LTRH
PSRH X D.O.K
GRH KG Lisa
SGRH 3 Bastion Grolman

Jako obsada transportera opancerzonego i transporter opancerzony :
SMBPiH Pancerny Niedźwiedź"
Napisano
http://picasaweb.google.pl/bartoniu1973/ZakazanePiosenkiWRatuszu300709#
foto relacja z występu z ratuszu w Warszawie. Przedstawienie pt. Zakazane Piosenki. była to bardzo udana i ciekawa impreza.
Napisano
Maćku, góralu ;) czytałem ten post i pamiętam co pisałeś :) Chodziło mi dokładnie o tą jednostkę - kto wciela się w 19DDP ? Jak sam napisałeś - nie wszyscy...

To nie takie proste zadanie - nie wystarczy ubrać kurtkę M36 i saperki na nogi... To nie ROA gdzie sobie można pomiksować wyposażenie, to nie SS gdzie panterka załatwia 50% wizerunku. To regularna jednostka pancerna WH - elita armii. Oczekiwałbym - bluz m42/43 lub bluz artylerii szturmowej, zielonej waffenfarby, krótkich Schnurstiefel, opinaczy, czapek M43 etc. To mnie ciekawi - tylko tyle i aż tyle.

A szerzej - interesuja mnie wszelkie szczegóły inscenizacji 'Twierdza Zmartwychwstanek'. Jestem ciekaw jak to wyjdzie. Jestem ciekaw wszystkiego co dotyczy historii mojego Miasta...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie