carmelo1 Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Napisano 21 Lipiec 2009 Witam nowe trafienia w lasku blaszka fajna bo nie wybita lecz wydrapana Cichowicz 69 pp 8" tyle jest...i do tego gwizdek oficerski wyskoczyl...dziala:)
8total4 Napisano 21 Lipiec 2009 Napisano 21 Lipiec 2009 to pudelko z napisem Savon Dentifrice", to pudełeczko od proszku do zębów z zaboru carskiego(pewnie z XXw, ale na pewno sprzed 1914r.), polscy patrioci uzywali francuskiego,jako sprzeciwu wobec rusyfikacji..fajne fanty.pozdro!
Gniewkos Napisano 22 Lipiec 2009 Napisano 22 Lipiec 2009 Hej!Też mam takie pudełeczko tylko, że zgniecione:( szukałem info i znalazłem tylko to, że jest od proszku do zębów ale jakie stare nie wiedziałem, a teraz już wiem!dzięki 8.4!pozdro!
Tominew Napisano 22 Lipiec 2009 Napisano 22 Lipiec 2009 Witam, gratuluje znalezisk. Widzę że kolega szuka w tym samym rejonie. Ja również znalazłem wydrapany nieśmiertelnik z tym że połówkę. :( http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=635500#644029Z moim było troszkę wiecej zachodu by rozwikłać historię, choć blisko jestem w zakończeniu jej :). Twój i mój pochodzą z resztek 17 DP płk. dypl. Mieczysława Mozdyniewicza który przebijał sie do Warszawy. Tu masz wiecej na ten temat http://pl.wikipedia.org/wiki/69_Pu%C5%82k_Piechoty_(II_RP).Pozdrawiam i życzę owocnych łowów :)P.S. Jak coś odezwij sie na maila to razem wyskoczymy :)
bjar_1 Napisano 24 Lipiec 2009 Napisano 24 Lipiec 2009 Total - z tym językiem francuskim używanym jakoby przez polskich patriotów pod zaborem, to bym nie przesadzał... ;)Tak się składa, że np. wszystkie fabryczne katalogi wyrobów z terenu Przywiślańskiego Kraju" były w trzech językach: rosyjskim/francuskim/polskim. Fabryki w głębi imperium używały do celów reklamowych dwóch języków: rosyjskiego/francuskiego. Nie sądzisz chyba, że wielką 'Parfjumeriją Wysszago Kacziestwa A.Siu i Co' w Moskwie zarządzał jakiś Polak-patriota ;]Pudełeczko kol. carmelo1 jest z okresu II RP (choćby patrząc na aluminium jako materiał)...
8total4 Napisano 24 Lipiec 2009 Napisano 24 Lipiec 2009 Bjar, to było takie delikatne obejście", aby nie dać się zrusyfikować..jeżeli polski niet, to francuski przechodził.. ;)pozdro!
Tominew Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Ten piękny orzełek, również wyszedł z miejsca z którego WP przebijało się do stolicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.