Skocz do zawartości

ID guzika Schneidemuhl?

PG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mała prośba do znawców tematu o ID i datowanie zamieszczonego guziorka. Na guziku widnieje jeden z wcześniejszych wariantów herbu miasta Schneidemuhl (Piła), na odwrocie trąbka pocztowa, napis FEINE QUALITY oraz litera M. Średnica 22 mm, oczko druciane, niestety zgięte :( Dodam że znaleziony również w granicach w/w miasta.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam

Napisano
zapewne tzw. Stadtwappenknopf - Guzik z herbem miasta, należący do np. służb komunalnych, urzędników miejskich czy przewoźników (tramwaje, dorożki, transport samochodowy etc.)

raczej z II-połowy XIXw.
przetrzyj sygnaturę oliwką, pałeczką kosmetyczną albo chusteczką, powinna się cała odsłonić.. wtedy może uda się określić dokładniej producenta.
pozdro!
Napisano
Dzięki Total, niestety nie ma tam nic więcej... Tylko litera M otoczona liściastym wieńcem oraz w/w napis z trąbką, mi przypominającą pocztową.
Pozdrawiam!
Napisano
Dzięki raz jeszcze :) Rozumiem, że trąbka to tylko miły dodatek zdobniczy i nic wspólnego z pocztą nie ma, jak wstępnie się sugerowałem?
Pozdr.
Napisano
moze być i poczta ale urząd np. wewnątrz-miejski, powiatowy itp.
Trąbka była też stosowana jako coś w rodzaju logo producenta..
pozdro!
Napisano
Total, jako że jestem zupełnym laikiem w sprawach guzików, to może powiesz mi coś o stopniu rzadkości takich znajdek? Bo chyba często się nie trafiają?
Napisano

Hmmm... Jestem w kropce z tym guzikiem, według rysunków herbu Piły (na załączonym rysunku) to będzie guzik ze Schneidemuhl, ale podobny herb ma niedaleki Złotów (Flatow) - kroczącego jelenia pomiędzy dwoma drzewami (drzewka mogły być dodane w okresie późniejszym?). Ktoś się aż tak pomylił?
Pozdrawiam

Napisano

I jeszcze jedna prośba przy okazji, obok wyszedł całkiem sporych rozmiarów guzik pruski. Średnica 30mm, oczko druciane, w orle widoczne inicjały FR. Czy to będzie rangowy z okresu panowania Fryderyka Wielkiego?

• 2 weeks later...
Napisano
Witam! Mam pewne wątpliwosci co do przeznaczenia tego guzika jako stadwappenknopf? Po pierwsze przedstawiony na guziku jeleń" co prawda przypomina herb Piły,lecz znacznie różni się od niego-kształt poroża,postać. Przedstawiony jeleń bardziej pasuje mi do postaci daniela! Ponadto pierwszy raz spotkałem się aby I.C. Maedicke stosował trąbkę jako swoje logo.Na tej stronie http://www.pugoviza.ru/files/other_cut3.shtml?brit_liv_anim.shtmllogo. znalazłem kilka guzików podobnych do twojego.
Moim zdaniem jest to guzik cywilny, lub przeznaczony dla służby leśnej.Przecież to,że posiada niemieckie napisy i postać jelenia niekoniecznie musi oznaczać, iż został zrobiony dla urzędniaka miejskiego.Ale mogę się mylić!
Co o tym sądzi kol. Total. Pozdrawiam.
Napisano
Nie jestem ekspertem ale na moje oko to guzik dla lesnika-Pila slynela z duzej ilosci lasow i przemyslu drzewnego a co za tym idzie lesniczych.Czy ten jelen jak na guzik z herbem miasta nie powinien byc np w tarczy? Bo tak to zwykly motyw jelenia...Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie