MarcinF Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 Od kolegi otrzymałem zdjęcie zdjęcia. Chciałbym prosić o identyfikację mundurów oficera (?) na pierwszym planie i szeregowców (?) w tle oraz płaszcza cywila (?). Czy można zidentyfikować formację, oddział, czas, miejsce?
bandolero Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 Marcin, niby masz rację, bo statutowo IPN zajmuje się gromadzeniem i badaniem dokumentów po 22 lipca 1944, ale przecież Instytut prowadzi na przykład śledztwo w sprawie rzezi wołyńskiej, która trwała od 1943 roku do lutego 1944. Myślę, że Twoje zdjęcia byłoby dla nich cennym dokumentem, albowiem dokumentuje one precedensy poprzedzające ludobójstwo wołyńskie. Pozdrav.
MarcinF Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 Może to pomoże. Osoba z lewej wydaje się mieć cywilną czapkę. Czy orzeł oficera (?) w bekieszy nie wskazuje na formacje polskie w Rosji? Rogatywki (?) w tle wydają się dość sztywne.
MarcinF Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 W IPN - nie niewiele wiedzą i prosili o dodatkowe informacje. Takie jak identyfikacja mundurów. W związku z tym odświeżam temat.
MarcinF Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 Od kolegi otrzymałem zdjęcie zdjęcia. Chciałbym prosić o identyfikację mundurów oficera (?) na pierwszym planie i szeregowców (?) w tle oraz płaszcza cywila (?). Czy można zidentyfikować formację, oddział, czas, miejsce?
MarcinF Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 Podpis z tyłu: „Morderstwo ludzi w pow dubieńskim na pamiątkę Bąboleski Jan”Zwróćcie proszę uwagę na wyraźny wpływ grażdanki.
danieloff Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Czapka oficera wykazuje proweniencje legionowe - okrągła odznaka oficerska pod orzełkiem.
8total4 Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Ten z lewej ma ewidentnie Maciejówkę, tak jak sugerujesz Daniel..Jego płaszcz to albo pozostałość po CK Armii, lub też coś wczesnego (nie orientuję się jak było z umundurowaniem wz.17)Po prawej - czapka również wygląda na Maciejówkę, natomiast płaszcz już raczej na wz.19Zadne emblematy na moim LCD nie są widoczne..Mam nadzieję że nic nie pokręciłem..Kowalinho do tablicy ;)pozdro!
8total4 Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 popieram pomysł Bandolero..ps. mogą to być mundury WP na wschodzie około 1917r.pozdro!
Pytanie
MarcinF
Od kolegi otrzymałem zdjęcie zdjęcia. Chciałbym prosić o identyfikację mundurów oficera (?) na pierwszym planie i szeregowców (?) w tle oraz płaszcza cywila (?). Czy można zidentyfikować formację, oddział, czas, miejsce?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.