Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie, pomordowani cywile i żołnierze, Wołyń 1918 21.

MarcinF

Pytanie

Napisano

Od kolegi otrzymałem zdjęcie zdjęcia. Chciałbym prosić o identyfikację mundurów oficera (?) na pierwszym planie i szeregowców (?) w tle oraz płaszcza cywila (?). Czy można zidentyfikować formację, oddział, czas, miejsce?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Marcin, niby masz rację, bo statutowo IPN zajmuje się gromadzeniem i badaniem dokumentów po 22 lipca 1944, ale przecież Instytut prowadzi na przykład śledztwo w sprawie rzezi wołyńskiej, która trwała od 1943 roku do lutego 1944. Myślę, że Twoje zdjęcia byłoby dla nich cennym dokumentem, albowiem dokumentuje one precedensy poprzedzające ludobójstwo wołyńskie. Pozdrav.
Napisano

Może to pomoże.
Osoba z lewej wydaje się mieć cywilną czapkę. Czy orzeł oficera (?) w bekieszy nie wskazuje na formacje polskie w Rosji? Rogatywki (?) w tle wydają się dość sztywne.

Napisano

Od kolegi otrzymałem zdjęcie zdjęcia. Chciałbym prosić o identyfikację mundurów oficera (?) na pierwszym planie i szeregowców (?) w tle oraz płaszcza cywila (?). Czy można zidentyfikować formację, oddział, czas, miejsce?

Napisano

Podpis z tyłu: „Morderstwo ludzi w pow dubieńskim na pamiątkę Bąboleski Jan”
Zwróćcie proszę uwagę na wyraźny wpływ grażdanki.

Napisano
Ten z lewej ma ewidentnie Maciejówkę, tak jak sugerujesz Daniel..
Jego płaszcz to albo pozostałość po CK Armii, lub też coś wczesnego (nie orientuję się jak było z umundurowaniem wz.17)
Po prawej - czapka również wygląda na Maciejówkę, natomiast płaszcz już raczej na wz.19

Zadne emblematy na moim LCD nie są widoczne..
Mam nadzieję że nic nie pokręciłem..
Kowalinho do tablicy ;)
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie