Skocz do zawartości

Stan byłej kwatery Hitlera w Wilczym Szańcu" koło Gierłoży.

Kafar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem ostatnio okazję odwiedzić po raz trzeci w ciagu piętnastu lat dobrze znany większosci eksploratorów Wilczy Szaniec" na Mazurach. Stan tego miejsca wprawił mnie w zakłopotanie i napełnił smutkiem. Brud, żle oznakowane szlaki (przeciętny turysta idący bez przewodnika ma problemy z odnalezieniem bunkra Hitlera), postępująca dewastacja i zanieczyszczenie terenu, który jest bądź co bądź zabytkiem doprowadzi do tego, że cytując prywatną wypowiedź jednego z przewodników ...za rok, dwa nie będzie tu co oglądać"... Takie jest również i moje zdanie jeśli zarządzający terenem muzeum nie zadbają o oczyszczenie i ogólną rewitalizacje tego obszaru stanie się on poligonem dla wszelkiej maści wielbicieli farby w spray-u i wielkim podziemnym wysypiskiem śmieci. A szkoda by było.
Panowie eksploratorzy czy nic nie można z tym zrobić?
Pozdrawiam i wielu ciekawych wrażeń w czasie wypraw życzę.

Napisano
Bardzo słuszny post!Faktem jest to co kolega opisał , a nawet jeszcze może gorzej. Byłem tam ostatnio w 2005 roku samochodem z córką. Zapłaciłem : bilet 8.00, bilet 5.00, parking 7.00 + przewodnik 6.00 .Razem 26.00 PLN. Oceniam, że w sezonie jest tam około 500 osób dziennie /mój nr paragonu 0255 o godzinie 12.49, 31.07.2005/. Obiektem zarządza firma WILCZE GNIAZDO" J.V. SPÓŁKA Z O.O. Sądzę, że za takie pieniądze, to usługa udostępnienia zabytku powinna być bez zarzutów.
Napisano
Pieniądze które wpływają do kasy tej spółki są potężne ale niestety nawet część z nich nie jest inwestowana w konserwacje zabytków i tras umożliwiających ich zwiedzanie.
Napisano
Jeszcze raz ja; a przecież tam przyjeżdżają tysiące turystów z całego świata i jak my wyglądamy? To widać gołym okiem, że to interes nakierowany na maksymalnyb zysk kosztem najniższych nakładów.Dla nich działa tylko legenda Hitlera i zamachu, ale jak dobrze pójdzie, to za czas jakiś Mamerki i ich doskonale zachowane obiekty ich przebiją.
Napisano
W Mamerkach byłem kilka lat temu i faktycznie jest to obiekt o dużo wiekszym potencjale urystycznym" i jeśli ludzie opiekujący się tym obiektem nie będą zachowywali się jak szarańcza to właśnie OKH Anna i Quelle staną się główną atrakcją tamtego regionu a Wilczy Szaniec" ludzie zwiedzać będą jakby przy okazji i z niesmakiem. A co do wypowiedzi ...po pierwsze nie śmiecić"... Zadam jedno pytanie. Czy składowisko trocin pozostałych po wycince drzew w obiekcie nr 22 zorganizowali turyści? Jakoś nie moge sobie tego wyobrazić.
Napisano
wilczy szaniec to patologia po calej lini.sami przewodnicy opowiadaja o farsie jaka wyprawia sie w tym obiekcie.nienalezy on do polskich lasow jak dawniej,nalezy do prywatnego wlasciciela,slabo strzezony,ginie co roku ktos w tych obiektach.niesa one rematowane ,widocznie wlasciciel nigdy niebyl w muzeum za granico,ale ceny ..... wchodzac do wilczego szanca obejzec mozna setki ton betonu i zdjecia z wochenschau. rewelacja.
Napisano
droga ktora jechal staufenberg ta na lotnisko,juz chca rozebrac (ZMIENIC NAWIESZCHNIE).droga jest z kostki kamiennej.a cala byla kwatera hitlera to jeden wielki wychodek.

BOSSMANN!- przeczytaj kilka razy ten wątek zanim coś napiszesz na forum
http://www.odkrywca.pl/zasady-panujace-w-dziale-fortyfikacje-bunkry-podziemia,637315.html#637315

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:30 26-08-2009
Napisano
Na pewno ktoś z naszego grona tam już był, lub będzie tego lata - to proszę o relacje i zdjęcia. Nie wiem, czy mnie się uda tam w tym roku wjechać, więc jestem bardzo ciekawy czy coś się zmienia na lewpsze.
  • 2 months later...
Napisano
Proszę o info na temat Wolfschanze, kto był i co widział - czy coś się zmieniło na lepsze? Mnie na razie nie udało się tam dojechać, brak czasu no i odległość.
Napisano
Byłem tam w tym roku latem i nie jest tak tragicznie.Bałagan to poprostu brak kultury wśród zwiedzających (oczywiście nie wszystkich).Poniżej zamiszczam link do zdjęć moich zdjęć.
http://www.twierdzapoznan.fora.pl/viewimage.php?i=66
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam,

Tak czytam Wasze posty i trochę się załamałem. Jestem z okolic Krakowa a na Wilczy Szaniec bardzo chciałem jechać ze znajomymi, ale z tego co piszecie mozna wywnioskowac ze nie warto. W przyszłym roku w Lipcu robie sobie objazdówke po Polsce, możecie polecic jakies ciekawe miejsca ? ew jakies strony www bo na nich z reguły wszystko jest.

Chodzi mi miedzy innymi o MAMERKI co je kolega Kafar" zachwala :)

Pozdrawiam !
Napisano
W większości wypadków jakaś firma wygrywa przetarg" na dojenie pieniędzy z określonego tytułu. To takie uwłaszczanie ale nie dla wszystkich. Doi pieniądze bez inwestowania w elementarną infrastrukturę dojonego obiektu. Nie myślcie, że ci co dali im taką dojną krowę - zrobili to z głupoty i bezinteresownie. Przepływ wartości ( nie licząc Urzędu Skarbowego) odbywa się niezwykle płynnie i bez zadzierżek. W wypadku znarowienia się arendarza - jest 1000 sposobów na wyeliminowanie go z gry. Po co więc taki ma inwestować - jak balansuje na cienkiej linie?? Czy ktoś widział w takich miejscach toalety w odpowiedniej liczbie i na poziomie europejskim w obiektach gdzie przewalają się tysiące turystów??? W Krakowie - idźcie na Dworzec PKP do toalety w podziemiach - straszne. Spróbujcie poszukać toalety przy Rynku . I na ulicach. Każde miejsce za murkiem , pod wiaduktem, za krzaczkiem przy Plantach- cuchnie uryną. A przez stołeczne królewskie miasto przewala się miliony turystów. Dominuje język niemiecki, angielski, sporo jest Japończyków. Kuląc nogi z błaganiem w oczach - pytają mnie - także przyjezdnego . Gdzie jest toaleta. Oczywiście zaczynam od Sorry about my English" i łamańcem angielskim tłumaczę im , że najlepiej iść do marketu , albo do restauracji. Dziwią się - ale dziękują. Zresztą marketów przy Rynku nie ma - są na peryferiach. Kelnerzy winni mi odpalać procent za zagonionych do ich przybytków obcokrajowców. To jest straszne. XXI wiek. Mars i sondy. Wenus. I człowiek w europejskiej metropolii cierpiący katusze z powodu braku możliwości zaspokojenia elementarnych naturalnych potrzeb organizmu. To jest AZJA.
Napisano
mhm, wiec na tym to polega Mozets, też się dziwiłem czemu MASA zabytow jest w stanie beznadziejnym, np taki Krzyztopór w miejscowości Ujazd. Byłem tam w tym roku i ... zal za serce lapie, totalna kompromitacja, przed zamkiem wystawa" 3 armaty stoja, w 1 albo 2 odpadla juz armata, reszta konstrukcji gnije... Jak patrzylem na fotki z Zamknomana to robil je koles w 1997 roku, 12 lat... 0 różnicy ;(
  • 8 months later...
Napisano

Kilka zdjęć historycznych z budowy bunkrów Wilczego Szańca. Pochodzą z jakiegoś wydawnictwa - którego wycinki znalazłem w starych papierach. Jeśli ktoś zna autora i źródło, niech odda sprawiedliwość i prawo - autorowi. Tutaj początek budowy jednego z bunkrów.

Napisano

Po zamachu w Gierłoży. 7000 podejrzanych aresztowano. 700 - stracono ( wieszanie na haku rzeźniczym pod żebro w rzeźni miejskiej).

• 11 months later...
Napisano
Witam, dwa dni temu byłem na terenie tego obiektu i muszę napisać kilka słów krytyki! Po pierwsze to drożyzna w cholerę! wjazd + parking + przewodnik to około 100zł (2 osoby dorosłe i 2 dzieci). Bez przewodnika nie ma sensu chodzić bo bunkry nie są oznakowane (przy każdym powinna być tablica informacyjna czy coś - a nie ma) Po drugie to bród, smród i masa śmieci... no jak się bierze taką kasiurę to wypadało by raz w tygodniu posprzątać, pozbierać butelki, puszki i inne śmieci zostawione przez pseudo turystów" czyli płacimy duże pieniądze za oglądanie zaśmieconego obiektu - wstyd! Po trzecie teren ogólnie jest niezadbany, pokrzywy na dwa metry i masa komarów, a przecież wystarczyło by kupić kosiarkę i zadbać troche o teren, chodziło by się przyjemniej i nie było by tyle komarów a zaznaczyć trzeba, że komary te są wyjątkowo napastliwe i nie działają na nie żadne preparaty odstraszające (coś okropnego) :)

To by było tyle na temat Gierłoży.
Napisano
Mamerki, tam mamy niezniszczone bunkry wręcz w bdb stanie! Niestety oprócz kilku eksponatów przy wejściu na obiekt nie ma tam nic poza betonowymi budowalmi :( A przecież można by je łanie urządzić, doprowadzić prąd, postawić manekiny z karabinami, wstawić jakieś eksponaty żeby wyglądało jak za czasów gdy te obiekty były w użytku i było by zajebiście ciekawie a tak to lipa jak byk! Podobna sytuacja jak w Gierłoży, przy obiektach nie ma tablic informacyjnych, chwasty i komary tylko wieża widokowa jest fajną atrakcją... szkoda, że tak pięknie zachowane obiekty nie są zagospodarowane tylko stoją puste i wandale ze sprayami mają pole do popisu! No naprawdę macie zamiar tylko pieniądze brać i nic nie robić?
  • 1 month later...
Napisano
Chłopaki nie jest tak do końca jesli ktoś lubi i interesuje się II WS to niezapomniane widoki (na raz) no chyba że ktoś widział 8 metrowe stropy i ściany to O.K Bardzo polecam.Co do bałaganu nie widziałem,zarośnięte tak to prawda Ale co by powiedzieli Żydzi odwiedzając Polske (Oswięcim )jak byśmy zrobili PROPAGANDE (Reklamowali)czyli bardzo czysto w Wolfsschanze (wilczy szaniec) twierdze ich oprawcy !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie