Skocz do zawartości
  • 0

znaczek szkoły podchorążych

Arseon

Pytanie

Napisano

czy był noszony na naramienniku ? wyszedł na terenach walk 44 , ale także nakłada się tam wrzesień 39 , czy mógł być elementem umundurowania żołnierza wrześniowego na mundurze polowym ?
za wszelki id z góry dzięki .

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powiedziałeś Arku litery SPR w wieńcu", zidentyfikowałem jako Szkoła Podchorążych Rezerwy. Problem w tym, że od lat 80-ych również używano odznaki w podobnym stylu, stąd nieporozumienie. Odznaka jest z lat 80 - 90, sam taką nosiłem na pagonie przez pół roku.
Napisano
Sorki, w zasadzie to była jeszcze w użyciu kilka lat temu. Czy teraz noszą ją kursanci, tego nie wiem. W sumie nie ma już chyba SPR-ów, tylko jakieś wakacyjne kurso-obozy dla studentów.
Napisano
nie ma sprawy Daniel powinienem sam wywnioskować bo tą przedwojenną też trafiłem ale przy czyszczeniu ....
strasznie krucha ,myślałem że ta trauma już nie wróci, ale pocieszam się że w miare popularne były
pozdro>
Napisano
W to, że trafiłeś to nie wątpię. Chciałem po prostu zobaczyć, chociaż szczerze myślałem, że trafiłeś przedwojenną wersje.

Pozdr
Napisano
Te wąsy od razu odpadały, na SPR wydali nam je od razu bez wąsów, przyszywaliśmy je do naramienników nitką. Każdy ażant" z dumą nosił pagony z lachą" i makaronem", kto był ten wie:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie