Skocz do zawartości

Zlot Militarny Gostyń 2009

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witajcie,
widać po zdjęciach że impreza pierwsza klasa w szczególności jeżeli chodzi o pojazdy. Dla mnie niestety było za daleko. Możecie napisac coś więcej o tym RSO czy to d. dobra rekonstrukcja, czy też jakiś prywatny RSO odbudowany.
Serdecznie pozdrawiam organizatorów i gratuluje.
Pni

Gratulacje dla wszystkich uczestników a szczególnie dla 7DAK. Odtworzenie działonu artylerii to wielka sprawa! Wielu chodziło to już po głowie ale udało się dopiero teraz. Konie, przodek, armata, amunicja, pirotechnika, łączność, busola-kątomierz, wyszkolenie obsługi - przygotowanie i zgranie tego wszystkiego to wielka robota. Z przyjemnością obejrzałbym to na żywo. Jeszcze raz gratuluję!

za gratulacje w imieniu ekipy dziekuję:)
Myslę, ze jeszcze nie raz bedzie szansa zobaczyc taki pokaz na zywo. Mozliwe,ze w tym roku jeszcze ze dwa razy. Niestety, naj bardziej problemowym elementem układanki sa konie. Jakkolwiek pod obsługą moga pójśc konie o podstawowym wyszkoleniu kawaleryjskim, tak w zaprzegu juz nie bardzo. Tym razem udało nam się złozyc dwie pary chocdo dyspozycji mieliśmy trzy. Zdrowy rozsadek jednak zwycięzył i nie ryzykowalismy z trzecią. Zaprzęg armaty szkolono dwa lata w ośrodku remontów i jeszcze rok juz w dywizjonie.My mielismy na to 90 minut:)

Problemem są także uprzęze i rzędy. Oczywiście raz na rok można wyjechac w czyms kombinowanym, ale.....marzy mi sie koszerność i w tym aspekcie.

Od poczatku istnienia grupy staramy sie rozwijać z wolna ale konsekwentnie, i jakoś nam to wychodzi. Myslę,ze i w tym wypadku czas bedzie naszym sprzymierzeńcem. Zaszliśmy daleko ale pora uporządkować szyki:)

Na stronie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Kampfgruppe Edelweiss" (http://diegams.org) jest już dostępna nasza fotorelacja z imprezy.

Link bezpośredni:

http://diegams.nazwa.pl/main.php?target=podrzecze2009

Trzeba pamiętać, że odtworzenie działonu nie jest tylko naszą zasługą. Jeśli chodzi o wyszkolenie artyleryjskie, działoczyny i wszystko co z tym związane, opanowaliśmy sami. Tutaj duże zasługi położył Marcin, który nas tego nauczył, ale i cała ekipa mocno pracowała, studiując regulamin artylerii konnej. Sprowadzenie armaty to zasługa organizatorów i uprzejmość jej właściciela. Konie, to znowu organizatorzy i Paweł Adamowicz - ich właściciel, który zdecydował się ich użyczyć do zaprzęgu i wraz ze swoją ekipą odtwarzał jezdnych. Obsługa, która na inscenizacji podążała za armatą to koledzy z Reprezentacyjnego Oddziału Konnego Towarzystwa Byłych Żołnierzy i Przyjaciół 15 Pułku Ułanów Poznańskich i Polskiego Klubu Kawaleryjskiego w barwach 7 Pułku Strzelców Konnych. No, my dorzuciliśmy jeszcze swoje siodła i pomoc w zaprzęganiu, kleceniu nie do końca pasującej uprzęży, itd.

Tak więc musiało zadziałać wiele elementów. Bez armaty, nic by nie było. Gdyby była sama armata, nie wyjechalibyśmy nią w pole, tylko poprzestali na pokazie prowadzenia ognia z przygotowanego wcześniej stanowiska. Gdyby nie było nas, a były konie i armata - musiałby obsłużyć to ktoś inny, trzeba by założyć jakieś inne siodła do zaprzęgu (a nasze są akurat artyleryjskie). Nie wiem, czy ktoś jeszcze potrafi zrobić obsługę prawosławnej" według regulaminu artylerii konnej, łącznie z wyznaczaniem dozorów, określaniem położenia celów za pomocą busoli - kątomierza. Być może tak... Tu akurat, śmiem twierdzić, coś tam umiemy, co nie oznacza, że jest idealnie ;)

W imieniu swoim oraz kolegów z GRH Karpaty dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia udziału w II Strefie Militarnej. Było extra! Czekamy na 3 Strefę w 2010 roku.

Pozdrawiam
LUK
GRH KARPATY

piotrek_7dak napisał:
Sprowadzenie armaty to zasługa organizatorów i uprzejmość jej właściciela. Konie, to znowu organizatorzy i Paweł Adamowicz - ich właściciel, który zdecydował się ich użyczyć do zaprzęgu i wraz ze swoją ekipą odtwarzał jezdnych. Obsługa, która na inscenizacji podążała za armatą to koledzy z Reprezentacyjnego Oddziału Konnego Towarzystwa Byłych Żołnierzy i Przyjaciół 15 Pułku Ułanów Poznańskich i Polskiego Klubu Kawaleryjskiego w barwach 7 Pułku Strzelców Konnych. No, my dorzuciliśmy jeszcze swoje siodła i pomoc w zaprzęganiu, kleceniu nie do końca pasującej uprzęży, itd.

No bo taka jest właśnie idea Strefy Militarnej, czerpiącej z patentów sprawdzonych chociażby na Detling Military Odyssey: to zlot dla nas, dla grup, pokażmy, co umiemy najlepszego, co jest najciekawsze, ewoluujmy i cieszmy się tym, co robimy :) A my, organizatorzy, dołożymy starań, by tak było dalej i jeszcze ciekawiej!

Pozdrawiam,
Michał Różyński Mike"
SRH Odwach"

Pozdrowienia i gratulacje dla wszystkich uczestników, w szczególności dla organizatorów zlotu. Uczestniczyłem, jako widz w Strefie Militarnej w 2008 i 2009. Świetna lokalizacja w folwarku Podrzecze i świetny klimat imprezy to jej największe atuty. Z perspektywy czasu uznaję zlot za bardzo udany i mam nadzieję, że spotkamy się za rok, w lipcowy weekend 2010 roku.

• 1 month later...

Ponieważ to mój pierwszy post - witam wszystkich serdecznie.
Przy okazji porządków w komputerze znalazłem kilka zdjęć z tegorocznego Zlotu w Podrzeczu. Jeżeli jakaś Grupa rozpoznaje się i chciałaby więcej zdjęć - proszę o kontakt - mam ich sporo w dobrej rozdzielczości.
Na forum wklejam kilka zdjęć jako zajawkę" - więcej zdjęć na galerii picassy (nie wiem czy podanie linka nie złamie regulamiu, ale spróbuję:
http://picasaweb.google.com/MarryMe.pl/StrefaMilitarnaPodrzecze2009#
To tez oczywiście nie wszystko, ale nie chciałem przegadać" tematu.

Pozdrawiam
Grzegorz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie