Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiana ozdoba?

Mj

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Catadero, to umowny kwiat w heraldyce Poraj to tylko polska analogia...
Zważmy na to iż przedmiot kol. Mj stylistycznie od nich odbiega..
Nie wykazuje cech stricte heraldycznych, raczej pełni funkcję ozdoby z motywem kwiatu.
pozdro!
Napisano
Przypomina mi srodek kwiatka z godla angielskiego hrabstwa Hampshire...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Flag_of_Hampshire.svg
pozdrawiam
Napisano
Ale ma zadziwiająco dużo cech wspólnych. Celowo zamieściłem monetę XIX wieczną i medal z okresu międzywojennego (zawleczony przez sołdata [ wyskrobane po drugiej stronie-Bogdanow ] pod Gdynię), aby było widać ewolucję/zmiany w odwzorowaniu herbu landu.
Moim zdaniem ta ołowiana ozdoba" ma rodowód germański.
C.
Napisano
Catadero, nie zaprzeczę..
nie mniej jednak, nie ma ona cech heraldycznych, może to być nawet ozdoba, której nie dotknęły wpływy secesji..

Wygląda na wykonaną z cyny albo cynku, co dodatkowo utrudnia jej dokładne przypisanie do konkretnego zastosowania..

Tak czy siak trzeba snuć takie domysły, jeżeli nie o samym przedmiocie, dowiemy się dużo o rzeczach zbliżonych..

grunt to nie stawiać nic czarno na białym", a dążyć do dokładnej identyfikacji..
pozdrawiam!
Napisano
Dziękuję kolegom. Zauważyłem jednak różnicę między Waszymi wstawkami a moją. Wasze kwiaty mają po 5 płatków,a mój ma 6, pomiędzy którymi odchodzą wypustki(2 brakuje). Może nie ma to znaczenia a może ma.Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie