Skocz do zawartości

Defilada 15 sierpnia 2009 roku

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To tak na ostudzenie emocji.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,6779829,Klich__15_sierpnia_bez_defilady_wojskowej.html
Klich: 15 sierpnia bez defilady wojskowej
PAP 2009-07-01, ostatnia aktualizacja 2009-07-01 18:55

W tym roku nie będzie w Warszawie defilady z okazji Święta Wojska Polskiego 15 sierpnia - potwierdził w środę szef MON Bogdan Klich, tłumacząc to cięciami budżetowymi. Odbędzie się zaś festyn i pokaz sprzętu wojskowego.
Klich potwierdził informacje Gazety Wyborczej", że defilady nie będzie, choć zarazem zaznaczył, że ie było czego odwoływać", bo nie było decyzji o jej zorganizowaniu. Ubolewam nad tym, bo jestem zwolennikiem defilady, ale tak krawiec kraje, jak mu materii staje" - powiedział Klich dziennikarzom. Zwrócił uwagę, że ubiegłoroczna defilada kosztowała ok. miliona zł.

Gdyby MON zorganizowało defiladę, minister finansów Jacek Rostowski miałby świetny argument za dalszymi oszczędnościami w armii, bo trudno z jednej strony mówić, że na wojsku nie da się już bardziej oszczędzać, a z drugiej organizować kosztowną imprezę - napisała GW".
  • 1 month later...
Napisano
Grupy Rekonstrukcji Historycznej wezmą udział we wszystkich uroczystościach Święta Wojska Polskiego w dniu 15 sierpnia 2009 roku.

Program:
14 sierpnia 2009 roku
- przyjazd rekonstruktorów spoza Warszawy do ośrodka w Radzyminie i trening uczestników pododdziału 1939 roku;
15 sierpnia 2009 roku
- 9.00 - przyjazd wszystkich pojazdów na plac Teatralny, wyładunek (konie rozładowują się w Parku Saskim), odstawienie pojazdów do Pułku Samochodowego do godz. 10.00;
- 10.00 - pobranie karabinów od KAER;
- 10.30 - formowanie oddziałów na Placu Teatralnym;
- 11.20 - wejście na plac Józefa Piłsudskiego;
- 12.00 - 13.00 - udział w uroczystościach i defilada;
- 13.00 - 14.00 - przemarsz do Belwederu;
- 14.00 - 14.30 - spotkanie z Panem Prezydentem Rzeczypospolitej prof. Lechem Kaczyński i dekoracja odznaczeniami wyróżnionych rekonstruktorów oraz prezentacja czołgu 7 TP.
- 14.30 - przemarsz do Łazienek, obiad.
Adiutant Defilady: Andrzej Ziółkowski
Kordynatorka logistyki w Łazienkach: Magdalena Równicka
Korrdynator wystawy pojazdów: Jacek Haber
Od godziny 10.00 prezentacja Batalionowego Punktu Medycznego przez SRH Wrzesień 1939.
Napisano
Czyli wynika z tego że w tym roku na Defiladzie Wojska Polskiego drałować będą wyłącznie rekonstruktorzy ?
W sumie to zgodne z ryndem",warty w koszarach już nie wystawia wojsko tylko pilnują ochroniarze,wojsko nie sprząta bo robi to za kota firma konserwująca powierzchnie płaskie" itp to rekonstruktorzy zrobią defiladę.
Brawo Panie Ministrze !!!
Napisano
Nie ma się co martwić, Bo patrząc na defiladę z zeszłego roku odniosłem wrażenie że grupy rekonstrukcyjne są bardziej zdyscyplinowane, i maja więcej pojęcia o defilowaniu" niż oddziały WP. Nie mówię tu bynajmniej o kompanii reprezentacyjnej.
Napisano
[czerwony]Uwaga rekonstruktorzy biorący udział w defiladzie! W związku z planowanym spotkaniem z Panem Prezydentem prof. Lechem Kaczyńskim prosimy o PILNE nadsyłanie danych osobowych: imienia, nazwiska, imienia ojca oraz numeru pesel na adres: redakcja@dobroni.pl do dnia 12 sierpnia 2009 roku[/czerwony]
Napisano

Szkoda, że Minister ON nie chciał dużej defilady" i honoru wojska w gruncie rzeczy grupy rekonstrukcyjne bronić musiały.

Niemniej - stanęły na wysokości zadania, i defilada rekonstruktorów wyszła całkiem całkiem.

Kilka fotek na gorąco: http://picasaweb.google.pl/darda01/SwietoWojskaPolskiego15Sierpnia2009Warszawa#

Napisano
Darda - znaczy że tradycyjne oddziały trzech formacji WP nie wypaliły że honoru bronić mieli tylko rekonstruktorzy - zresztą prezentujący się jak trzeba z tego co się dzisiaj widziało.
Napisano
Piett - to nie tak. Batalion reprezentacyjny maszerował oczywiście dobrze i tradycyjnie prezentował się świetnie, a będącej jego częścią składową orkiestrze też nic zarzucić nie można. Pamiętać trzeba wszakże, że batalion ten jest też, w niczym mu nie ujmując, jakąś formą grupy rekonstrukcyjnej :-)

Ja żałuję, że w tym roku nie było jednostek i sprzętu stricte bojowego, a argumenty o skrajnej mizerii finansowej wojska nie brzmią dla mnie wiarygodnie.

Dajmy jednak spokój tym dywagacjom i cieszymy się, że ranga rekonstrukcji historycznej rośnie.
Napisano

http://www.tvp.info/informacje/foto/swieto-wojska-polskiego/603e953556bd083391dc81d70124509a1250356815997.jpg

Sam fakt spotkania z Panem Prezydentem, prof Lechem Kaczyńskim był dla naszego ruchu rekonstrukcyjnego ogromnym zaszczytem i wyróżnieniem.

Napisano

Ponad 400 zdjęć autorstwa Krzysztofa Marczewskiego.

http://picasaweb.google.pl/kmjozinekzbazinek/Defilada15082008?authkey=Gv1sRgCIDd257_qZef5wE#

Napisano
Posklejałem i troszkę naszych fotek.Użyłem też 3 czy 4 zdjęć Nietoperza bo ze wzgledów zrozumiałych nie mogliśmy zrobić zdjęć sobie i Prezydentowi bo staliśmy w szyku.Mam nadzieję że się za to na mnie nie obrazi śmiertelnie.Poza tym te jego zdjęcia są ekstra. ( wazelinka :-)

http://www.youtube.com/watch?v=X8NoHW5if8M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie