Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Nowa pora roku to i nowy wątek :)Życzę super trafień!!!-link do poprzedniego wątku:http://www.odkrywca-online.com/rdpg-wiosna09,651213.html#651213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Weekend znowu pod znakiem Tannenbergu i znowu pudło :( mimo sporych okopów znalezionych w okolicy tego niemieckiego cmentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Okolica nie jest dla mnie łaskawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Zrobiłem zdjęcia tablicom które były najbardziej czytelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Za to mam szczęście do mogił z 1914 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Cmentarzyk jest bardzo zaniedbany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Jeśli ktoś zna niemiecki to mógłby przetłumaczyć co tam dokładnie jest na tablicach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Trafiły się tylko takie moniaki zupełnie nie związane z wydarzeniami w okolicy.Zastanawia mnie tylko jedno czemu wychodzą tam fenisie z kłosami 1924??? Tutaj 5pf a wcześniej koło mogiły żołnierzy rosyjskich 4x10 i 50pf i w dodatku starsze o 10 lat od walk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Hej!Na tablicach wymienieni są polegli, i gdzie służyli, na pierwszym zdjęciu mogiły nazywani są muszkieterami (Musketier) napis na kamieniu poległym bohaterom 1914ja będę wklejał moje fotki po południu!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Tak jak pisałem rano, wklejam to co udało się wydostać z ziemi w ten weekend, czasu nie było za wiele ale zawsze coś.Na początek Fridericus Wilhelm BORUSS Rex 1 Grosz dla Prus Południowych, znalezisko cieszy bardzo bo jeszcze takiej nie mam:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Jakieś 5 metrów od tego leżał ten samotny pfennig, fajna monetka, stan fajny no i zasili moją mała kolekcję zwłaszcza, że z tego okresu w tym nominale pierwsza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Drobiazgi, klamerka od paska wygląda na starą, oraz coś" myślałem że od zegarka ale chyba nie... ma ktoś pomysł co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Druga porcja drobiazgów, 5 zł PRL, 1 pf prusy 1912, 1 pf 1941, oczywiście jak wyszedł z ziemi (łąka) był idealny a po chwili niestety to co widać...ok na dziś to tyle, może w tygodniu gdzieś wyskoczę jak coś trafię to wkleję!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 klamerka jest raczej od buta, późny XVIIIw.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Oo to też pięknie, nadmienię że element w środku klamerki (z ząbkami) na fotce z prawej, i ten z lewej są ruchome niezależne od siebie tj. nie stanowią całościdzięki 8..4pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sensej1985 Napisano 29 Czerwiec 2009 Share Napisano 29 Czerwiec 2009 Witam moim zdaniem na zdjęciu obok klamerki jest klapka od fajki.Pozdrawiam Sensej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 30 Czerwiec 2009 Share Napisano 30 Czerwiec 2009 W deszczową sobotę wyszedł guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 2 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2009 A da się rozszyfrować w jakich jednostkach służyli polegli?-chodzi o pełną nazwę po Polsku i dlaczego muszkieterowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Lipiec 2009 Share Napisano 2 Lipiec 2009 Ehhh, Maćku, przecież masz tam wszystko jak krowie na miedzy napisane - skrót I.R. oznacza Infanterie Regiment, czyli Pułk Piechoty. Polegli pochodzili w większości z 5, 6, 8, 10 i 12 kompani oraz kompanii karabinów maszynowych (m.g.k. - maschinen gewehr kompanie) 148 Pułku Piechoty. Są tam też pochowani żołnierze z 11 kompanii 18 Pułku Piechoty oraz 1, 3 i 6 kompanii 59 Pułku Piechoty. A musketeer" to tytuł używany w niektórych pułkach piechoty armii pruskiej, podobnie jak grenadier", związany z tradycjami historycznymi pułku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Witam!Wspólny wyjazd z Maćkiem, Sebastianem i Mariuszem. Z ciekwaszych krzyżyk - 4,3cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Może ma ktoś informacje z jakiego okresu pochodzi?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 fajny, raczej z II-połowy XVIIIw, choć niewykluczone iż ciut wcześniej..wzór dominujący głównie w osiemnastym wieku.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3Pawel3 Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Dzieki :) Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Cześć Paweł, krzyżyk super!To moje z soboty 1 Grosz Wielkiego Księstwa Poznańskiegojuż drugi ten w lepszym stanie od pierwszego ale i tak szrocik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Takie pospolite moniakiJest jeszcze jedna monetka, ale totalnie nie czytelna chyba sreberko ale bardzo marnej próby, PRL i kulka muszkietowa.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.