Skocz do zawartości

Moneta z carskiego okopu do ID.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,nie interesuje się zbytnio monetami ale ta mnie zaciekawiła i mam pytanie czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat tego szrotu?
Średnica 22 mm,stan słaby ale lepiej już tego nie doczyszczę.

Napisano

Znalazłem takie zdjęcie w necie grosza Stanisława Augusta Poniatowskiego więc to będzie to,dzięki panowie.
Kolego anRO,Świętokrzyskie.

Napisano
Dlaczego pytałem.W małopolsce z I wojną przeplata się na tych samych miejscach Konfederacja Barska i takie właśnie monety wychodzą.Radze sprawdż okolice tego miejsca gdzie wyszła ta moneta,tylko bez pośpiechu.
Napisano
anRO: bardzo mi się podoba twoja hipoteza.
znam co najmniej kilka trafien SAP-ków na pobojowiskach z IWŚ w lesie..
Mimo wszystko nie ma tam kontekstu warstwowego, bynajmniej nie zawsze.
ziemia mogla byc przerzucana czy rozrzucana, ale pozostaje kontekst ilosciowy i lokalizacyjny.

Może zgłębimy temat?
Uruchomimy ankietę i mapę takich trafień, połączonych kontekstami miejscowymi.. ?
Porównując oczywiscie to z dostępnymi źródłami na temat KB i IWŚ..

hm?

pozdrawiam!
Napisano
Ludzie którzy nie interesują się Konfederacją,pewnie podadzą lokalizacje.Dla nich jest to przypadkowy fant nic nie wnoszący do poszukiwań.Często nawet nie wiedzą co na tym terenie na którym kopią działo sie przed I czy II wojną.Ja od dwóch lat zajmuje się tylko KB.W temat weszłem przypadkowo,dokładnie tak jak kolega vis 1939,tylko ja miałem świadomość gdzie jestem.Od kilku już lat kopałem I wojne i znalazłem obok okopu austriackiego takiego SAP-a,który po około roku doprowadził mnie do ciekawego miejsca i ciekawych znalezisk.Cały ten teren był już mocno przeszukany /sporo śladów/ i dziwiłem się mocno że tyle zostało.Tłumaczyć to można tylko użyciem przez poprzedników takich sprzętów jak HS.Jestem przekonany że jednak znaleziono i tak wiele kul muszkietowych,guzików czy dużych monet wśród setek łusek od manlichera.Jednak nikt nie wyciągnąl wniosków,skoro moje tesoro wyciąga jeszcze kupe ciekawych rzeczy.
Napisano
Panowie bez przesady z tymi hipotezami. Te monety to popularesy, na mazowszu wychodza ilosciowo zaraz po carakach (tak czesto)
Napisano
adek_wawa: na mazowszu nakłada się pobojowisko praktycznie z każdej wojny, nie licząc Powstań ze Śląska i Wielkopolski, więc nie dementuj.. ;)

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie