Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Kończąc sprzątanie w oliwce i na półce mam kilka innych rzeczy do ID i pytań.Mydelniczka (w środku jeszcze było mydło! maź właściwie chemiczna). Miejsce znaleziska to m.in. IIWŚ, ale też może być wszystko inne...
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Carski poligon, ale to chyba z innej bajki.
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 A to już carak. Pozłacany. Chyba stary wz. Tak?
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Carszczyzna też najprawdopodobniej, ale jaka? Ciężkie, całość chyba duża musiała być.
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Guziorek zwykły,ale takiego producenta nie miałem jeszcze...
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 I drugi artyleryjski z ciekawym i chyba rzadkim producentem...
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 No i ten car". Spinka od mankietu? Tulipan jako ozdoba.
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 No i pytanie: znalazłem rzadkiedosyć 2 gr srebrne SAPka, miało piękną zielona patynę, nie cytrynkowałem więc. Poleżało w oliwce i wyszło.... czarne jak murzyn. Co z tym zrobić? Zostawić? Wygląda teraz jak miedziak.
adek_ Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 robert guzik ten pozlacany to guzik ogólny wzór carski, okres ten sam co te popularesy , ale to guzik z pierwszego sortu, czyli najlepszy gatunkowo, uzywany przez kazdego ktorego bylo stac na jego zakup. Stosunkowo rzadki jak na caraki oczywiscie. Dosyć solidny jak zauwazyles, spokojnie ja swoje moge uzywac jeszcze do konca zycia ;)A ta sugntura to bracia Buch, popularny wyrobik guziorów ;)
zibol Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Adek jak się mylę to będziemy kwita co do piwa, ale wydaje się że to guzik urzędniczy po 1857 roku.... Wyro ja bym zastosował ocet lub amoniak ale na twoją odpowiedzialność...Srebra się jak widać nie oliwi a tym bardziej nie grzeje, mnie kiedyś z przyklejonym piaskiem przy grzaniu wybuchła 20 kopiejkówka:))
adek_ Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 ja nie napisalem że nie urzędniczy :) Chodzilo mi o opis tego formatu ze nie standardowy
danieloff Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Ta blaszka jest prawdopodobnie od harmonijki ustnej.
Wyro Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Myślałem, że oliwka nie może źle na sreberko wpłynąć... Z tym amoniakiem może spróbuję, bo podobno mniej agresywny niż cytrynka.
Arseon Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Robert ten element zdobiony nad carakiem odlewanym to zapewne cynkowa część świecznika , kandelabrupozdro>
kjfg Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Co do Augusta, wejdż do najbliższej lecznicy dla zwierząt i kup kilka ml RAPICID. Zrób z tego roztwór wodny 1:100 i zamocz monetkę na godzinkę, pod bierzącą wodą i przy użyciu miękiej szcoteczki zdejmij biało-szary nalot. Tą operację powtórz do pełnego oczyszczenia. przy takim stężeniu nie zniszczysz monety a otrzymasz efekt. Ja w niektórych wypadkach robię większe stężenia.pzdr
zibol Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Najsampierw spróbuj mydełkiem, a póżniej amoniak lub ocet, winian po płukaniu w wodzie. Tylko z rozwagą... Nie trzeć za mocno tylko przecierać..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.