Wyro Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 No na wspóljna półke idzie rodzinna:) Mam Adka GTI to namierzam pola i biore Radka. Na dwa zawsze lepiej:) A chłopak ma farta:) Dzisiaj na 1h się wyrwaliśmy i wyszło:) Dzięki Pni za wpisy:) Jak myślisz, gdzie w literaturze znajdę info o 1 Kompanii Pozycyjnej Artylerii Pieszej w kontekście mojej okolicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Dzisiaj znowu godzinkę z siostrzeńcem, bo cały dzień z dzieckiem (dzieki Adek za podrzucenie samochodem małej na cwiczenia:) i przywiezienie nas z powrotem! Na kumpli wykopkowców zawsze można liczyć!). Wyskoczylismy z siostrzeńcem w jeden współczesny śmietnik. No pole zaorane - smietnik normalnie. 10 minut bym tam nie chodził, bo co pół metra (dosłownie!) śmieć typu polmos. I kontekst poza starym traktem co sie ciągnie dziesiątkami kilometrów to nie ciekawy za bardzo. A tu fart: odznaka. Odznaka pośród setek syfiastych sygnałów. Potem jeszcze 15 minut kopania w śmietniku i do domu:) Dałem na ID, ciekawy jestem lokalnego kontekstu tej odznaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 zaległosci monetkowe, wrescie ją troche doczyścilem i jest srebrna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 tył jeszcze wymaga czyszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 guzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 2 złote z królestwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 tyl lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 z fajniejszych, na uwage zasługuje 10 groszy z księstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 oczywiscie wszystkie one byly okraszone 3 kg popularesów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 dzis z wyro lecimy do UK biegac po rzymskich i celtyckich osadach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Powodzenia - czekamy na wyniki! (SG i Służba Celna też:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Ja bym całą tą ekipę na wyspy;) Więcej by zostało.... u nas bo na wyspach niekoniecznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 arseon skoro adek i wyro na wykopkach UK to poniedzialek mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 kadet a jakbysmy nie byli w UK to bys nie mogl?;) Nie lubisz z nami kopac?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2009 kadet daj tel albo gg na privpowodzenia chłopaki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylanoga Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Czekam na kolejne wpisy w tym wątku jak na następny odcinek Tańca z gwiazdami":)Gratulacje, super trafienia. Tym bardziej cieszy/ martwi, ze z tego co wywnioskowalem operujemy w podobnej okolicy, więc jest nadzieja że coś tu jednak fajnego jeszcze zostało. Powodzenia i być może do zobaczenia kiedyś w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 motylanoga my jestesmy jak szarańcza, jak obierzemy sobie cel i miejsce to juz potem tylko pepesze i polmosy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motylanoga Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 po Waszych łupach sądząc, to tak niestety jest:)Ale mimo wszystko będę próbował. Poddawanie sie nie leży w mojej naturze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 21 Wrzesień 2009 Share Napisano 21 Wrzesień 2009 Motylanoga, jeśli czekasz na kolejne posty jak na kolejne odcinki Tańca z gwiazdami", to zaczekaj jeszcze do jutra. Wróciliśmy z Adkiem właśnie z wykopek z UK (w pełni legalne, znaleziska opisane przez archeologów itd.) Będzie się jutro w tym poście działo:) To mogę obiecać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Poszukiwania Bez Granic" - Po raz pierwszy polscy poszukiwacze spotykali się w Wielkiej Brytanii. W dniach 18/19/20 września odbył się zlot podczas największej, corocznej imprezy poszukiwawczej w UK - The Weekend Wanderers Summer Rally. Zlot odbył się na 400 hektarach zbronowanych i przygotowanych pól, w pobliżu rzymskiej drogi i osady, zaledwie kilkanaście kilometrów od Oxfordu. Tyle w kwestii formalnej. Zlot był niezapomniany, pogoda świetna, znaleziska wspaniałe, no i nasza ekipa Adek&Wyro i kibicujący nam z Polski Arseon - dała jak zwykle popis i nie przyniosła wstydu:)Z tych 400 hektarów najciekawsze okazały się dwa miejsca. Pierwszego dnia na jednym z pól zaczęły wychodzić rzymskie monety (byliśmy tam i również coś u czknęliśmy). Drugiego dnia natrafiono na anglosaskie cmentarzysko, po którym chodziłem pasami (przypadkowo, ponieważ wyszła mi tam średniowieczna moneta i akurat saksońska brosza) i w okolicy skarbu również chodziłem, ale niestety znalazcą nie byłem ja, a szkoda, może nie musiałbym już pracować:) W tym samym miejscu inny poszukiwacz podniósł inną saksońską broszę, ale moja przy tej blado wygląda:) http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/oxfordshire/8266264.stm Ale ten sam kontekst. Archeolodzy wytypowali mi ten sam wiek, czyli VI wiek naszej ery. Na zlocie były setki poszukiwaczy, głównie Brytoli, emeryci, kobiety, dzieci, całe rodziny.... w namiotach czekali archeolodzy... inny kraj.... Wszystko legalnie, wszystkim się to opłacą, a u nas..... szkoda gadać.Wrzucę kilka swoich trafień. Wiem, że Adek dorzuci dzisiaj swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Znaleziska ponumerowali, częściowo obfotografowali i zidentyfikowali archeolodzy. Każde znaleziskozostało zaznaczone na mapie. Niestety ID archeologów był robiony w dużym pośpiechu, ponieważ dwa z pól dostarczyły im bardzo dużo pracy:)W moim przypadku wrażenie na nich zrobiła tylko (aż :) )jedna rzecz. Bardzo miła starsza pani archeolog, z którą rozmawiałem, oddała mi klamerki średniowieczne jako nie interesujące ich. Janczarek jako fajny, ale nie na ten dzień przy takiej ilości znalezisk. Przyjęła za to monety (w tym dwie rzymskie i jedna średniowieczna) oraz z dużym zainteresowaniem oglądała kawałek czegoś czego nie podejrzewałem o fajność. Zawołała drugiego archeo i jednoznacznie stwierdzili, że brosza saksońska, rzadka i to początkowa faza okupacji saksońskiej, ponieważ datowali na VI wiek n.e. Podobnie polski organizator powiedział mi, że tego typu brosze z tego okresu rzadko bardzo wychodzą. Nie muszę pisać, że jest to najlepsza zapłata za trud kopania - satysfakcją z posiadania tego typu rzeczy. Poza tym wtedy jeszcze archeo nie wiedzieli, że obok mojej broszy wyjdzie druga brosza, która okaże się największym skarbem weekendu. Niestety nie wyszła mi, ale cóż - może następnym razem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Archeolodzy oddawali poszukiwaczom ponumerowane znaleziska wrazz pospiesznie przygotowanym opisem. Niestety muszę to ID uzupełnić, ale sami przyznacie - normalny kraj. Archeolodzy się cieszą, bo mają 1000 detektorystów, którzy przynoszą im znaleziska i zaznaczają na mapach. Muzea mogą kupić te rzeczy. Poszukiwacze są szczęśliwi. A posiadać ziemi dostaje kasę za wynajem pola na zlot i ewentualnie 50% wartości znalezionych skarbów. A w Polsce - nikomu się nie opłaca poza policją i zwiększeniem wykrywalności bandytów (vide nas). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Nazwiska posiadają archeo prosząc też czasami o telefon (mnie poprosili). Po analizach zawsze wiedzą kto co ma. Długo będę pod wrażeniem tej normalności, która mnie urzekła całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Pani archeolog po francusku powiedziała mi, że to rzadka brosza saksońska z okresu początkowej okupacji (VI wiek n.e.). Widać delikatne zdobienia. Z tyłu brakuje szpili.Wydaje mi się,że są fragmenty srebrzenia, ale zauważyłem je w domu i nie zdążyłem o nie zapytać. Aha, dodam, że po tym jak obok wyszła ta druga, która okazała się wielkim skarbem, towyszła ona na szczątkach Saksona. Więc moja być może pochodzi z cmentarzyska, a czym z komfortem psychiczno-legislacyjnym mogę napisać na polskim forum:) Po wykopaniu przez poszukiwaczy pierwszych kości (czy też czaszki) od razu zabezpieczono miejsce. Przyjechała brytyjska policja. Stanowisko przekazano archeologom, a poszukiwacze szukali dalej poza taśmami zabezpieczającymi miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 rev. W sumie to nie wiem czy był to mechanizm ze szpilą czy raczej coś w rodzaju nabijki. Będę drążył. Kolega Van Worden mówił mi, że są katalogi, materiały nt. saksońskich ozdób dość szczegółowe więc pewnie coś podobnego znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.