Skocz do zawartości

PROxima,sygnał wiodący

krzycho1708

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,wczoraj dotarła do mnie paczuszka z proximą,już mniej więcej wiem co i jak.
Tylko lekko się rozczarowałem jeśli chodzi o sygnał wiodący...myślałem że to będzie na takiej zasadzie jak w white's-ach tzn. gdy pod cewką jest coś ze stali to sygnał cichnie, a tu klapa, nie cichnie...a może ja coś źle ustawiam???
Więc jaką rolę pełni sygnał wiodący w proximie w trybie dynamicznym?
Napisano
Witam !

W PROximie sygnał wiodący rzeczywiście nie cichnie.
Jest on tylko po to aby ustawić go na poziomie zapewniającym w danych warunkach otoczenia słyszalność najcichszych sygnałów.
Osobiście, cichnięcie sygnału wiodącego uważam za zbędne - po co sygnalizować obecność przedmiotów odrzucanych przez dyskryminację ?
Ale nie ma problemu dopisać kilka linijek do oprogramowania i taka funkcja może być dostępna ( i to nawet na zasadzie włączania i wyłączania przez użytkownika ) . Jeśli koledze bardzo na tym zależy to mogę taką zmianę w oprogramowaniu zrobić nawet jednostkowo - trzeba będzie tylko podesłać wykrywacz.

pozdrawiam RUTUS
Napisano
to sie nazywa dbałośc i szacunek o użytkowników sprzetu przez producenta. Brawo.
Mi osobiscie nie przeszkadzal sygnał wiodący, a w szukaniu na plazy przy fali wprost pomagal..
Napisano
Aż tak bardzo mi na tym nie zależy.Chciałem się tylko upewnić czy coś robię nie tak.Z drugiej strony bardzo ciekawa propozycja:),rozważe ją za pare tygodni jak już bardziej się zapoznam ze sprzętem.(trochę szkoda mi teraz wysyłać dopiero co otrzymanej wykrywki)Jak Pan uważa że ta opcja jest zbędna to chyba rzeczywiście tak jest,ale każda dodatkowa funkcja czyni wykrywacz bardziej zaawansowanym:)
Pozdrawiam
Napisano
moze nie zaawansowanym a uzytecznym, ale rzeczywiscie troche sie z nim zbrataj, moze okaze sie ze rzeczywiscie jeszcze podziekujesz za sygnał , który do celu bedzie prowadził cie...
Napisano
Krzycho, Twoje zdziwienie jest jak najbardziej na miejscu i jak najbardziej uzasadnione. Sygnał wiodący, który po prostu... jest, i nie niesie żadnej informacji poza tym że wykrywacz nadal działa, jest bez sensu, i każdy kto miał dłużej w rękach coś lepszego od Proximy to potwierdzi.
Ale nie przesadzajmy z oczekiwaniami. Proximę od protoplasty dzieli przeszło 2-krotna różnica cenowa wynikająca z takiej samej proporcji klas (wykonania, skomplikowania, zaawansowania i funkcjonalności). Płacąc istotnie mniej nie oczekujmy że dostaniemy to samo. Dla każdego podług jego, niestety - brutalna prawda, finansowych możliwości.
Napisano
Kup sobie Krzychu Xlt-a,tylko jak nie znajdziesz tzw miejscówki to spytaj na forum;dlaczego tylko polmosy wychodzą a tyle piniendzy poszło.Pzdr.
Napisano
Rozumiem, że Proximą znajduje się fanty nawet tam gdzie ich nie ma? ;)
Muszę tę myśl złotą przekazać mojemu kumplowi, z którym razem chodzimy czasami. Bo podczas ostatniego wspólnego wypadu mój XLT znalazł 2 pozieleniałe krążki, ACE córki jeden pozieleniały krążek, a Proxima kolegi kilka błyszczących srebrnych. Ale niestety tylko kapsli właśnie :)))
Normalnie bym tego nie napisał, bo i po co, i o czym to niby świadczy? Ale skoro już zaczyna się walka na głupie argumenty, to w sumie - czemu nie?
:]
Napisano
dzieci3 nie rozumiem po co i z jakiej racji sugerujesz mi kupno XLT...?
Nie pisałem tematu typu jaki wykrywacz kupić"...
Zadałem pytanie,otrzymałem odpowiedź i koniec tematu.
Ale widze że niektóży muszą sobie nabić pare bezsensownych postów bo nie wytrzymują...
Napisano
Jasne że nie naleje, ale:
- po co komu samochód osiągający 200km/h skoro maksymalna dopuszczalna to 50-100-130km/h
- po co komu dobry zegarek, jeśli i taki za 3zł z kiosku pokazuje godzinę?
- po co komu szynka, skoro ziemniakami tez się można zapchać do syta?
- po co komu szkoły, skoro i kopiąc rowy można zarobić na życie?
itd itp.
Pytanie retoryczne. Jeśli kogoś stać na lepszą jakość życia, w różnych aspektach (np jakość uprawiania hobby), to czemu nie? Jeśli ktoś potrafi odróżnić wygodę posługiwania się dobry sprzętem, to czemu ma sobie nie uzbierać albo nie upolować używanego?
Widzisz, dzieci, jeśli nie mam w ręku dobrego śrubokręta, to nie zabiorę się za odkręcanie śrubki. Nawet jeśli ta śrubka jest wkręcona w urządzenie 3x mniej warte od śrubokręta. Taka już natura. Byle czym się nie zadowalam. I dzięki temu moi klienci szanują to co im oferuję. Bo wiedzą o tym i maja zaufanie, ze byle czego im nie wcisnę, byle tylko sprzedać.
Napisano
Obawiam się że nic, co mogłoby Ciebie zainteresować. Choć kto to wie?
Jeśli jesteś producentem maszyn wymagających automatyki, i masz potrzeby w tym kierunku a nie potrafisz znaleźć zadowalającego rozwiązania, to zapraszam na kanał prywatny.
Napisano
Witam !

Ale macie Panowie problem......Jak dzieciaki w piaskownicy....Wykrywaczy na rynku pod dostatkiem, pewnie ze 50 modeli. XLT bez wątpienia jest lepszy w sensie technicznym ,ale bez wątpienia o wiele bardziej skomplikowany w obsłudze, o wiele bardziej wymagający od użytkownika. I to czyni ten wykrywacz INNYM . Dla wielu użytkowników to PROxima będzie lepsza - właśnie z powodu przejrzystego interfejsu użytkownika , prostoty i skuteczności. Projekt PROximy jest nowoczesny i zaawansowany - tylko po co tym zaawansowaniem męczyć użytkownika ? Druga sprawa - Grzegorzu B. jak uzasadnisz przekonująco dlaczego PROxima ma protoplastę w XLT to stawiam flaszkę dobrego alkoholu ;-) Wizualnie być może , ale skoro rozkręcałeś obydwa wykrywacze to wiesz ,że koncepcyjnie i układowo to dwa różne podejścia do wykrywacza .Konstrukcja mechaniczna jest być może podobna , ale zarówno elektronika jak i oprogramowanie to dwie rózne bajki - jak widelec i łyżka " .W środku nie ma NIC co by było analogiczne . Więc dlaczego protoplasta ?

Pozdrawiam RUTUS.

PS' po zastanowieniu: faktycznie sygnał wiodący cichnący nad obiektami odrzucanymi będzie dodawał PROximie użyteczności i niedługo pojawi się w oprogramowaniu. Będzie jako funkcja włączana przez użytkownika .
Napisano
Nigdzie nie napisałem, że Proxima jest kopia lub prawie kopią XLT czy innego whitesa. Elektroniki oczywiście są różne w ramach tej samej koncepcji naczelnej. Zresztą alternatywy nie ma...
Ale jeśli chodzi o mechanikę, to yć może" jest bardzo łagodnym stwierdzeniem ;) Kluczowe rozwiązania idą dalej niż podobieństwo. Zaciski są skopiowane, podobnie budowa i kształt sztycy (dość unikatowy), a cewki można by pomylić, gdyby nie naklejki.
Ale to nie jest przytyk. Trzeba się wzorować na udanych rozwiązaniach, jeśli trudno o oryginalne. Wyważanie otwartych drzwi też nie ma sensu. Użycie dobrych punktów odniesienia to zaleta, a nie wada urządzenia. I dlatego tez dobrze, że pojawi się modulacja sygnału wiodącego. Każda dodatkowa informacja o celu dostępna dla użytkownika potencjalnie zwiększa skuteczność narzędzia.
Napisano
Kurde, żeby nie powiedzieć dosadniej. Gość zadał pytanie o ustawienia w Proximie, osoba kompetentna odpowiedziała, a Brzęczyszykiewicz, choć w temacie nie miał nic konkretnego do powiedzienia, wrzucił swoje trzy grosze, żeby wywołać niepotrzebną nikomu dyskusję.
Miałem ACE, Tesoro, teraz mam Whites'a i mam w d... który jest lepszy. Chcę się po prostu dowiedzieć konkretów na temat każdego z nich. To forum zejdzie na psy, przez takie wrzucanie bezsensownych postów.
Szacunek dla usera ikt" -za konkrety. I bez głupich komentarzy.
Napisano
Witam od paru dni jestem właścicielem proxsimy nie jest to pierwszy mój wykrywacz byłem z nim raz w terenie i po prostu ucze sie jego, na jakich nastawach najczesciej chodzicie na dynamiku i na statyku bo na chodzenie na mixsie do dlamnie za wcześnie czyli jakie na drobicę kolorową i militarkę
Napisano
kolego na dynamiku oczywiscie czulosc na maxa , jesli oczywiscie teren daje taka mozliwosc, dyskryma na monetki po polu - mam na 30 ( sprawa subiektywna), jesli na dynamiku chcesz pochodzic po lesie ustaw dyskryma ma -50, -60. Chodzisz na mixie, jesli wczytalbys sie w instrukcje to dowiedzialbys sie , ze zalecany ten tryb jest dla ludzi obeznanych ze dynamikiem i statykiem...pochodz troche z dynamikiem, poczuj go, zobacz jak reaguje, pobaw sie z ustawieniami, dopiero przejdz na mixa. Taka moja rada. Zrobisz jak uwazasz, to ze to nie twoj pierwszy wykrywacz nic nie oznacza, ludzie miesiacami a nieraz latami poznaja mozliwosci swego wykrywacza.
pozdrawiam
Napisano
Bezsensowną? Nic do powiedzenia? Banan, przeczytaj swój post i wskaż mi w nim JEDEN zwrot który coś wnosi w tej dyskusji. Wylało Ci się z wątroby - owszem - ale nic to nikomu nie dało. A moja, Twoim zdaniem, 'głupia' dyskusja z producentem spowodowała, że przyszli właściciele nowych Proxim uzyskają dodatkową cenną funkcję. Za co chwała Rutusowi.
Napisano
kolego B, nie przeceniaj sie, to nie JEST NIE WIEADOMO JAKA CENNA FUNKCJA i czy ja wiem ze to Twoja zasługa, z tego co wiem nie jestes dyrektorem strategicznym...

A moze to zasluga krzycho 1708, który zacząl wątek, lecz moze jest bardziej skromny od Ciebie i nie przysługuje sobie zasług...

Tylko ciekaw jestem czy przełkniesz taką mozliwość?
Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, którą zapewnie posiadasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie