Skocz do zawartości
  • 0

Rozkręcana metalowa część ze sprężyną w środku

Photobymagik

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego metalowego, skorodowanego przedmiotu ze zdjęć. Przedmiot ma ok.13cm długości i średnicy 3cm. Jest to rozkręcany przedmiot który w środku zawiera sprężynę i coś jakby jakąś iglicę. Czy to może być część jakiejś broni czy czegoś w tym rodzaju ??? Może ktoś wie co to jest i widział już coś podobnego i wie do czego to służyło. Jeśli tak to prosiłbym o ID. Poniżej dodam zdjęcia które przedstawiają przedmiot w całości i po rozebraniu na części pierwsze.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widze że masz podobny sprzęcik tylko u Ciebie te tulejki troche sie różnią grubością - jedna jest troche węższa od drugiej. Ale identyczne wycięcie i mechanizm podobny. Jak narazie jeszcze nie udało mi się tego zidentyfikować - czekam na to aż sie trafi jakiś spec od tego typu przedmiotów.
Napisano
Panowie, proszę nie rozpędzać się z większym kalibrem".
Zamieszczanie na forum fotek zapalników jest zabronione.

Wyjątek stanowią zapalniki czasowe z IWŚ, które są całkowicie niegroźne.

W tym wypadku nie wiem czy mamy do czynienia z zapalnikami, czy też nie.. ale proszę pamiętać na przyszłość.
Pozdrawiam!
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego metalowego, skorodowanego przedmiotu ze zdjęć. Przedmiot ma ok.13cm długości i średnicy 3cm. Jest to rozkręcany przedmiot który w środku zawiera sprężynę i coś jakby jakąś iglicę. Czy to może być część jakiejś broni czy czegoś w tym rodzaju ??? Może ktoś wie co to jest i widział już coś podobnego i wie do czego to służyło. Jeśli tak to prosiłbym o ID. Poniżej dodam zdjęcia które przedstawiają przedmiot w całości i po rozebraniu na części pierwsze.

Napisano

Tu widać już sprężynę wyjętą z tej tulejki. Wycięcie w środku sprężyny (te małe kółeczko) to rowek do którego dopasowana jest część w kształcie jakiejś iglicy.

Napisano
Właśnie sprawdzałem w google ten zapalnik UZGR i na pewno to nie jest to. W wojsku miałem do czynienia z takim zapalnikiem przy granatach F-1 i RG-42 i to na pewno nie jest taki zapalnik. Ten przedmiot który wystawiłem do ID jest sporo grubszy od tego zapalnika UZGR bo jak już na wstępie napisałem ma średnicę ok.3cm a ten zapalnik RG góra do centymetra średnicy. Jeśli to byłby jakiś zapalnik to od czegoś innego i na pewno większego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie