Skocz do zawartości
  • 0

CO TO ZA HEŁM?

nibur92

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wielkie dzięki...
a czy ta wypukłość wokół hełmu miała jakies zastosowanie czy tylko tak dla ozdoby, i w którym miejscu była kalka?
Napisano
co do kalkomanii już wiem, ale mam jeszcze 2 pytania.
Czy hełmy LUFTSCHUTZ były w kolorze FELDGRAU czy tylko CZARNE?
I czy zostawić go jak jest czy odremontować: zaspawać dziury, szpachla, farba, kalka itp. ???
Napisano
Hełmy Luftschutzu były malowane jedynie na ,,ciemny błękit'' nie spotkałem się z innym malowaniem, wyjątkiem mogłoby być przejęcie takiego hełmu przez np Wh, ale to są tylko przypuszczenia. Co do tego ,,wybrzuszenia'' w 2 i 3 częściowych hełmach tejże formacji tyle ,że były to hełmy tzw ,,gladiator'' w tym miejscu blacha była łączona, Jak sama nazwa wskazuje składały się z 2, 3 części było to miejsce łączenia, możliwe ,że przy tym typie hełmu po prostu jest to zabieg estetyczny lub ten hełm też składa się z 2 części. Niestety nie przyszło mi grzebać przy takim hełmie i sprawdzać dokładnie :)
Napisano
wygląda na Hełm Luftschutz, sprawdź sobie na tej stronce w zakładce NIEMIECKIE- nie wiem czy to będzie wz.35 czy wz.4o

http://www.helmy.w8w.pl/default.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie