oseledes Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Gostyń, Su 57 numer dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oseledes Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 nr boczny 078 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sizemore Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Do Pana coe - zdjecie które Pan zamiescił przedstawia amerykanskiego halftracka kupionego i przebudowanego po 2 wojnie przez armie izlaelską. Jest zamontowane tam działo 90 mm , to napewno nie model T48 . Jestem pewien bo rok temu 3 takie sztuki przyszły z Holandi do nas, oczywiscie bez działa.Do Pana yoony - czy ma Pan jakies numery lub dane że te dwa M3A1 to Diamond-y ,przypuszczam ze to te o których wpominałem wyżej z holandii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Mam prośbę czy ktoś zna link do dobrych zdjęć lub mógłby je tu zamieścić, chodzi mi o pojazdy M16 z Łodzi i z Bielska-Białej (ten z wieżą). Pomagam stworzyć na stronie http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.html coś w rodzaju rejestru Half-trucków w wersji pojazdów specjalnego przeznaczenia (nosiciele ciężkiego uzbrojenia np: T-48, M-16) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sizemore Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Do Pana B - to halftrack-i czyli półgąsienicówki a nie halftruck-i czyli półciężarówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Do Pana Sizemore - dziękuje za wskazanie błędu lirerowego a zamiast u. Niby szczegół ale robi różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Kiedyś był wątek o uzbrojeniu niemieckim w Polsce i taki zbiór zrobił kolega Les Napisał: lesData: 2003-06-24 09:08:00Treść: Niemieckie uzbrojenie z IIWŚ w PolsceCzołgiPanzer II - wieża - os. prywatnaPanzer III - os. prywatnaPanzer III Ausf.K – część podwozia i działo – Warszawa(MWP)Panzer IV – kadłub - Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Biał)Panzer V Panther Ausf.G – część podwozia–Warszawa(MWP)1995Pantherturm -wieża z działem7,5cm KwK42 L/70– Szczecin (Muzeum Miejskie)2001Panzer VI Tiger II – wieża z działem – Skarżysko-Kamienna (Muzeum Orła Białego)Panzer VI - części - os. prywatnaDziała samobieżneStuG III Ausf.G - os. prywatnaStug III Ausf.G–części-Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Biał)StuG III Ausf.F(G?) – wieża z działem – Warszawa(MWP)StuG IV – Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Białego)1999Jagdpanzer IV - części - os. prywatnaJagdpanzer 38(t) Hetzer – Warszawa(MWP)1989TransporterySdKfz2 kleines Kettenkraftrad - os. prywatnaSdKfz7/2 - Warszawa(MWP)2002SdKfz7 - części - os.prywatna2003SdKfz8 - "Lufcik- Tomaszów Mazowiecki(Muzeum Miejskie)2002SdKfz9 Ausf.F3 (FAMO) – Warszawa(MWP)SdKfz250 - części - os.prywatnaSdKfz250 - części-Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Białego)SdKfz251 – kadłub-Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Białego)SdKfz251/1 Ausf.D – Warszawa(MWP)SdKfz251/1 Ausf.D – Warszawa(MWP)SdKfz251/3 Ausf.D –"Rosi-Tomaszów Mazowiecki(Muz.Miej)1996SdKfz251/7 - os. prywatnaArtyleria30cm Nebelwerfer 42 – Warszawa(MWP)21cm Morser 18 – Warszawa(MWP)15cm sFH 18 – Warszawa(MWP)10,5cm leFH 18 – Warszawa(MWP)10,5cm leFH 18M – Warszawa(MWP)10,5cm leFH 18 – Dukla(Muzeum Wojskowe)10,5cm leFH 18 – Drzonów(Lubuskie Muzeum Wojskowe)10,5cm leFH 18 - Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Białego)7,5cm PaK 40 - Skarżysko-Kamienna(Muzeum Orła Białego)7,5cm PaK 40 – Warszawa(MWP)3,7cm PaK 35/36-z transp. SdKfz250/10-Bydgoszcz(Muzeum Tradycji POW)3,7cm Flak 37 - wersja dla U-boota - Gdynia(MMW)2cm Flak C/38 Vierling L.C/38 - wersja morska -Gdynia(MMW)SamolotyMesserschmitt Me-109G - os. prywatnaMesserschmitt Me-209V1 -kadłub - Kraków(MLP)Focke-Wulf FW-190 - część kadłuba - Kołobrzeg(MOP)InnePanzerzug - wagon artyleryjski-Warszawa(Muzeum Kolejnictwa)Goliath - Warszawa (MWP)F5b 45cm - torpeda lotnicza - Gdynia (MMW)Mina G wzór H - mina denna - Gdynia (MMW)Enigma - Białystok, Bydgoszcz, Kołobrzeg, Warszawapocisk 28cm - z pancerników Schleswik-Holstein i Schlesien - Gdynia(MMW)pocisk 60cm - z moździerza typu Karl - Warszawa(MWP)pocisk 80cm - z działa Gustaw - Warszawa(MWP)Pewnie nie jest to wszystko co się w Polsce znajduje, część rzeczy świadomie pominąłem(nie ma w tym zestawieniu mniej istotnego złomu) a o istnieniu wielu innych eksponatów nie wiem. Dlatego proszę o informacje o ciekawych niemieckich militariach, których tu nie uwzględniłem, a powinienem." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubelek86 Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Ten drugi 251 z MWP to chyba już dawno za granicą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 22 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Goliath - Muzeum Wojskowe, Arsenał, Wrocław Goliath -Pomorskie Muzeum Wojskowe, Bydgoszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Hetzer'ek doszedł, o którym tak ani widu ani słychu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubelek86 Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 W spisie nie ma też Hetzerka MWP ani Laterby. A co do tego z Panzer-Farmy, to ponoć się robi, jak bardzo chcesz go zobaczyć to zamów u nich impreze a w ramach promocji na pewno dostaniesz akces do hetzerka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Z Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 kubelek86 Muzeum WP ma 2 szt 251. Jedna bardzo stara która była od lat 50 eksponowana w bardzo kiepskim stanie pewniakiem gdzieś butwieje na magazynie a była eksponowana na wolnym powietrzu, 2 wydobyta odrestaurowana. trzecia wydobyta bez wanny 251 została sprzedana do niemiec w latch 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubelek86 Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Tendrzak dzięki za info, lata 50 to duuużo za wcześnie dla mnie ;) Ta druga 251 (odrestaurowana) to niby ta w dunkelgelb co stała przed muzeum na ekspozycji plenerowej"? To która 251 jest obecnie remontowana na PanzerFarm ? Całe szczęście że w ślady tej sprzedanej 251 nie poszło famo...choć, patrząc na jego obecny stan trudno tu mówić o szczęściu" :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Tendrzak, ta 251 która poszła do Niemiec nie była bez wanny, tylko bez tylnego pancerza (bo wanna to jest między gąsiennicami, jak jaj.. między nogami) Wydobyta w Tomaszowie z Pilicy w 1988 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Ten z numerem 421 wydobyty w 1989 też z Pilicy stoi w MWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 jego wyciąganie z rzeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 A tu SdKfz 9 też z Pilicy w Tomaszowie, też wydobyty w 1989 r., stał pod chmurką w MWP przez 20 lat, teraz wrócił do skansenu w Tomaszowie jako depozyt. Na pewno będzie mu tu lepiej. Prawie wszystko o dotychczasowych wydobyciach pojazdów z Pilicy w książce Wojna zatrzymana w Pilicy" - (jak Admin uzna to za kryptoreklamę, to Admin raczy to wykreślić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 23 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2009 SdKfz 251 z Pilicy w MWP w Warszawie (zdjęcie z 2008) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 23 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2009 SdKfz 9 z Pilicy w MWP w Warszawie (zdjęcie z 2008) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawer Napisano 16 Lipiec 2009 Share Napisano 16 Lipiec 2009 Witam;Mam pytanie: jakie są koszty remontu pojazdów typu Half Track lub Scout Car i w efekcie jaka jest ich wartość ( niekoniecznie historyczna ) po wykonaniu takowego.Chodzi mi o wartości szacunkowe; każdy taki sprzęt jest inaczej zdekompletowany więc dokładnej kwoty określić się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 23 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2009 Jak oceniacie możliwość sprowadzenia do Polski Pz IV (mają ich tam koło 19)lub STUG III (mają ich tam koło 6) przez jedno z polskich muzeów lub osobę prywatną bądź prawną. Czy chociaż były podejmowane takie próby? To chyba jedyna taka okazja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 23 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2009 Wszystkie te pojazdy zostały wyciągnięte z nad granicy bułgarsko-tureckiej, gdzie służyły jako elementy umocnień polowych. Obecnie znajdują się w jednej z baz armii bułgarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.