unoc Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 witam, przepraszam że tutaj (jeśli inny dział to proszę o przerzucenie), szukam informacji, wykazu osób które zginęły w bitwie nad bzurą, członek rodziny również tam poległ bronisław sauda bodajże podporucznik,chciałbym znaleźć jakieś informacje na jego temat itp.pozdrawiam
thor65 Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Witam.W księdze pochowanych żołnierzy września znalazłem Bronisława o nazwisku Sałuda ur.23.06.1906r.ppor.10pp.poległ 14.09.1939r w Łowiczu. Pochowany 38-KW Łowicz ul.Blich.Pozdrawiam Thor
unoc Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 dziękuję, czy można wiedzieć czy taka informacja jest ogólnie dostępna w internecie ?
brodaamor Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 W Stratach Korpusu Oficerskiego" Kryski-Karskiego też występuje nazwisko Sałuda. Innego podobnie brzmiącego nie znalazłem. Do informacji zamieszczonej przez hor65" dodam jeszcze, że w/g Karskiego Sałuda był dowódcą 7 kompanii. Natomiast badacz dziejów 10 pp Wiesław Wysocki nie podaje w obsadzie personalnej takiego nazwiska. Umieszcza je natomiast na liście poległych.
stg1971 Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 też poszukuję osoby zagineła lub została zabita około 13-17 września nad bzurą welc juzef-władysław.pozdrawiam.
unoc Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 dziękuję za informację (zgadza się nazwisko Sałuda), właśnie dowiedziałem się co nieco więcej od rodziny , miał pecha - był nauczycielem i został powołany do wojska (był nauczycielem), miał pecha"i w ostatniej chwili zdążył na pociąg do jednostki, został znaleziony przypadkowo przez sąsiadkę na brzegu bzury (do połowy był w wodzie a wystawał tułów), dzięki temu nie został pochowany w zbiorowej mogile, ma imienny grób ze zdjęciem w mundurze w Łowiczu (przy okazji zrobię zdjęcie)pozdrawiam
zibiveneto Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Witam, ja również szukam informacji o Dziadku który zginął w Bitwie nad Bzurą pomiędzy 13-17 wrzesnia, Stanisław Woźniak, z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam
ZA Napisano 1 Czerwiec 2010 Napisano 1 Czerwiec 2010 Witam, jestem wnukiem porucznika Bronisława Sałudy. Wszystkie informacje, które podaliście potwierdzam. Dziadek zginął w Bitwie o Bednary nad Bzurą. Początkowo spoczął w polowej mogile między Bednarami a Kąpiną. Później został przeniesiony do rodzinnej kwatery na Cmentarzu Katedralnym w Łowiczu - kwatera nr 9, grób nr 7.Pozdrawiam kolegę o nicku unoc" i wszystkich pasjonatów historii.
ZA Napisano 1 Czerwiec 2010 Napisano 1 Czerwiec 2010 Prof. Wysocki w swojej monografii - oficerów rezerwy - potraktował dość pobieżnie. Porucznik(awans w 1937r.) Bronisław Sałuda został zmobilizowany 23 marca 1939r. i od tego czasu wraz ze swoim 7 batalionem, III kompanii, 10 PP, 26 DP Armii POZNAŃ" zajmował pozycję w okolicy Żnina. Jego bezpośrednim dowódcą był mjr Roszkowski, który zginął tego samega dnia co mój dziadek. unok" napisał prawdę o tym pociągu, ponieważ 31 sierpnia mój dziadek wracał z przepustki i niewiele brakowało a wojnę zaczął by w Łowiczu.Dziękuję wszystkim za poszukiwania i otrzymane dane.Pozdrawiam.PSDołączam fotografię Por. B. Sałudy z żoną. Wykonana została na przełomie maja i czerwca 1939r.
ZA Napisano 2 Czerwiec 2010 Napisano 2 Czerwiec 2010 W reportażu radiowym z 1979 roku:http://www.radio.com.pl/reportaz/mp3/audycje/2004-10-04.mp3Naoczni świadkowie opisują śmierć mjra Roszkowskiego i po. Sałudy w Bitwie nad Bzurą w dn.14 wrześnie 1939 roku.
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2010 Napisano 2 Czerwiec 2010 thor65, czy w cytowanej przez ciebie księdze figuruje nazwisko Władysław Gorowski (lub Górowski)?
unoc Napisano 4 Czerwiec 2010 Autor Napisano 4 Czerwiec 2010 dziękuję za potwierdzenie danych A", niestety taki był widać los , a mogło być inaczej...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.