Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiany pocisk

Dakor!

Pytanie

Napisano

Witam kolegów i koleżanki. Znalazłem pocisk ołowiany i nie mogę go zidentyfikować. Kaliber ok. 16mm., wys. 18mm., głębokość stożka 8,4mm.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
współczesny pocisk myśliwski,gwint na pocisku fabryczny,obrót podczas strzału ,pocisk przechodził z gładkolufowej bron i na końcu lufy jest czok zwężenie mamy kilka rodzajów czoków,w zależności od niego prędkość i siła,pocisk żadna rewelacja ,każdy myśliwy zna te zagadnienie.
Napisano
miron1807 to jest jednak breneka. te widoczne bruzdy miały zmiejszyć tarcie i zarazem opor pocisku aby lufa sie nie rozszeżyła lub też nie rozerwała. Chodzi oczywiście o broń śrutową
Napisano
Te widoczne bruzdy nie służyły do tego jak mówi sławek tylko po to że pocisk ten jest używany w broni gładkolufowej a te bruzdy powodowały że pocisk obracał się wokół własnej osi ( pełniły rolę gwintu w lufie) co sprzyjało lepszej celności
Napisano
sławek ma racje a dokładnie to:ruzdy na ściankach pocisku Brenneke ułatwiają przejście pocisku przez czok lufy (zwężenie lufy) w myśliwskiej broni śrutowej. Żebra pomiędzy bruzdami zostają w czoku spłaszczone, zmniejszając kaliber pocisku, a zatem i tarcie, i umożliwiając mu opuszczenie lufy" http://pl.wikipedia.org/wiki/Breneka
Napisano
jak dokładniej się przyjrzeć to pocisk jaki ma Dakor! różni się od tego z linku co wysłał Tradytor,ma mniejsze bruzdy i inny czop bardzo zaokrąglony.Ja kiedyś trafiłem taki na szczelnicy Austryjackiej w Gnieżnie.Na moje to XIX wiek
jak ktoś znalazł tam coś takiego niech coś jeszcze dołoży POZDRO!!!
Napisano
Myślisz Miron że na strzelnicy to się nie strzelało z brenek? Takich pocisków miałem w ręku sporo i niektóre znacznie sie różniły.

pozdr
Napisano

Witam kolegów i koleżanki. Znalazłem pocisk ołowiany i nie mogę go zidentyfikować. Kaliber ok. 16mm., wys. 18mm., głębokość stożka 8,4mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie