Skocz do zawartości

Dąb

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z serii do leśnika..."

Ile drzewa liściaste(załóżmy najbardziej spotykany chyba-Dąb) mają rocznego przyrostu? Czy jak spotykam dęba o średnicy 80cm to został jeszcze zasadzony przed wojną? Ile może mieć teraz lat?

Dlaczego pytam-idąc z mapką po lesie, widzę że gdzieś tam zaznaczone jest drzewko liściaste. Teraz pytanie-czy Niemcy zaznaczali na mapach młode drzewka czy stare i rozłożyste po których dziś najczęściej już nie ma śladu? Ile drzewko z mapy powinno dziś mieć średnicy?

Ile można przyjąć w naszych polskich warunkach w lesie rocznego przyrostu Dęba czy Akacji?

ciut mącisz...
1 mapa nie służy do zaznaczania dębów...
na mapie umieszcza się charakterystyczne punkty terenowe, lub oddaje się ich charakter" przy pomocy znaków topo...
czyli poj drzewo - grupa drzew - las

2 daj starą - wycinek, geoportal - fragment i zaznaczone punkty...
może spasujemy
oczywiście trochę obrzeża niezbędne będzie dla złąpania kontekstu

gwoli ścisłości - na mapach symbolem dębu oznacza się po prostu las liściasty a symbolem świerka iglasty - nikt nie latał po lesie i nie znaczył dębczaków. Zresztą ten system oznaczania funkcjonuje do dzis na wszelkiej maści lepszych mapach turystycznych.
Co do grubości - na dobrym siedlisku przyrasta szybciej na słabym gorzej
zdrów

Dlaczego pytam-idąc z mapką po lesie, widzę że gdzieś tam zaznaczone jest drzewko liściaste. Teraz pytanie-czy Niemcy zaznaczali na mapach młode drzewka czy stare i rozłożyste po których dziś najczęściej już nie ma śladu?",myślę że tu znajdziesz choć część odpowiedzi,otóż symbolem drzewa liściastego" przeważnie oznaczano stare drzewa liściaste nie tylko dęby,w dużej mierze drzewa określano jako pomniki przyrody(ND),oznaczano również pojedyncze drzewa gdzieś w polach.Na pewno nie zaznaczano drzew 20-30 letnich jako pojedyncze.

myślę jednak że coś Ci się pomerdało"

Myślę, że nic mi się nie pomerdało. Wystarczy poczytać twoje posty i wszystko jasne. Nie ma żadnych wątpliwości :)

Ale to sobie zachowam dla siebie, tak na mały deser :)

Nie znasz mnie osobiście ? - Cóż, mnie nie przeszkadza :)

A ten swoje - owszem jestem na innym forum - nawet podałem do niego link - ale co ma piernik do wiatraka????chyba że Cię jakiś carabus kiedyś w lesie obryzgał i teraz masz awersję - albo Ci została trauma po zajęciach z entomów.
zdrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie