Skocz do zawartości
  • 0

AEG

dago2

Pytanie

Napisano

Dziś trafiłem na takie ustrojstwo.
Myślę żę jest to coś w rodzaju podziemnej puszki elektrycznej.Z dwóch stron odchodzą kable o grubuści ok 2 cm.
Pytanie jest takie: czy są to resztki współczesnego elementu instalacji el. czy też poniemieckie"
Dodam że dokopałem się do tago w lesie gdzie swego czasu stacjonowało LWP.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/AEG_(koncern) Nie koniecznie LWP,jak widać AEG istniała już przed wojną,tak że to może ustrojstwo z epoki.pzdr
Napisano
Jest to tzwn mufa połączeniowa ,jeżeli jest na czynnej linii energetycznej trzeba uważać,przy majstrowaniu grozi porażenie.
Napisano
PS. jeżeli mufka jest na nieczynnej linii stanowi obiekt westchnień okolicznych złomiarzy,jak kiedyś mi opowiadali ˝bo po linii jak po sznurku˝
Napisano
Kiedyś z kolegą trafiłem podobną. Kopaliśmy chyba ze 2 godziny saperką LWP (wtedy nie miałem jeszcze fiskarsa). Obok była jeszcze druga. Wyobraźnia nieźle działa zanim się człowiek zorientuje co to takiego :-)
Napisano

Dziś trafiłem na takie ustrojstwo.
Myślę żę jest to coś w rodzaju podziemnej puszki elektrycznej.Z dwóch stron odchodzą kable o grubuści ok 2 cm.
Pytanie jest takie: czy są to resztki współczesnego elementu instalacji el. czy też poniemieckie"
Dodam że dokopałem się do tago w lesie gdzie swego czasu stacjonowało LWP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie