Skocz do zawartości

guzik hiszpański infanteria espanola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wczoraj wyszedł taki guzik ,na buttonarium pokazany jest z podobnym awersem lecz na rewersie inne uszko typu koszyczkowego na styl francuski ,napisano: Niemal identyczne guziki miały oddziały z Westwalii w armii francuskiej oraz gwardia królewska - sam początek XIX wieku.
czy odmienność uszka wskazuje że nie pochoszi on z armii francuskiej jeżeli nie to po prostu guzik hiszpańskiej piechoty ?

Napisano
Witam,
jak najbardziej jest to guzik używany przez oddziały hiszpańskiej piechoty (podlegające Józefowi Bonaparte, królowi Hiszpanii w latach 1808-1813) wchodzące w skład Wielkiej Armii. Uchem nie należy się sugerować w tym przypadku, bo guziki wytwarzali różni producenci i takie robili ucha przy guzikach, jakie potrafili.
Na teren carskich koszar mógł trafić w różny sposób. Np. zanim powstały w tym miejscu koszary mogły tam obozować oddziały Wielkiej Armii.
Czy wiadomo, kiedy powstały te koszary?
A może to rejon twierdzy Modlin, która w okresie wojen napoleońskich była wielkim obozem wojskowym?
Pozdrawiam
Napisano
To wiele wyjaśnia. Okuniew powstał przy trakcie litewskim, który istniał już w średniowieczu, a może i wcześniej i był jednym z głównych szlaków komunikacyjnych w XIX w. Koszary artylerii powstały w tym rejonie w IV ćwierci XIX w. Sądzę więc, że guzik trafił tam z Wielką Armią wcześniej, ok. 1812 r. Oddziały napoleońskie przebywały w tym rejonie, o czym świadczą guziki znalezione przez znajomych.
Pozdrawiam
Napisano
SZZ, masz rację, dokładnie tam, zwłaszcza, że Arseon wyjął go przy czołgówce, którą na pewno znasz a która pokrywa się z tym właśnie szlakiem.
Napisano
Ta tajna miejscówka znana jest okolicznym poszukiwaczom od lat i dziwię się, że jeszcze można tam coś ciekawego znaleźć. Najczęściej efekt poszukiwań jest niewspółmierny do włożonego wysiłku i mocno trzeba się nachodzić, żeby znaleźć okolwiek oprócz śmieci.
Pozdrawiam
Napisano
Mam prośbę jeżeli ktoś spotkał się z tym guzikiem albo trafił taki to może niech coś napisze zastanawiam się czy to jest rzadkość na polskich ziemiach
pozdro>
Napisano
Tak, jest to rzadki guzik.
Wojska Józefa Napoleona Bonaparte, króla Hiszpanii nie były zbyt liczne. Guziki te osiągają dość wysokie ceny.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:45 03-06-2009
Napisano
Pomsee z pewnością ma rację, a ja dodam, że takie guziki są chyba rzadkością również w Hiszpanii, bo nie mogłem znaleźć takowego na hiszpańskich stronach kolekcjonerskich. Z tego, co zauważyłem, Armia Króla Józefa (Ejercito de Rey Jose) używała także guzików bez inicjałów Króla, jedynie z koroną i różnymi napisami- te są o wiele bardziej popularne od guzika Arseona. Takie mam wrażenie.
Napisano
Do SZZ, poligon carski nie jest tajemnica wśród poszukiwaczy, ale nie dziwiłbym sie, ze jeszcze cos tam wychodzi. Kilka miejsc, gdzie naprawdę było sporo pieknych rzezcy, była zupełnie dziewicza. Moze jeszcze takie są. A teren poligonu nie wszędzie pokrywa się z mapami tego kompleksu, dlatego trzeba samemu znaleźć złote żyły:) Inaczej mozna rok chodzić po tym lesie. A więc nie ma co sie zrażać. Aczkolwiek teraz to i ja mam dosyć tego lasu...
  • 2 weeks later...
Napisano
Tutaj jest ten sam guziczek, tylko w dużo lepszym stanie

http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=544

Pozdrawiam Robert - <rwb>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie