Arseon Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 wczoraj wyszedł taki guzik ,na buttonarium pokazany jest z podobnym awersem lecz na rewersie inne uszko typu koszyczkowego na styl francuski ,napisano: Niemal identyczne guziki miały oddziały z Westwalii w armii francuskiej oraz gwardia królewska - sam początek XIX wieku.czy odmienność uszka wskazuje że nie pochoszi on z armii francuskiej jeżeli nie to po prostu guzik hiszpańskiej piechoty ?
Arseon Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 ciekawe co mógł robić na carskich koszarach artylerii ?pozdro>
Arseon Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 czy mógł być używany w oddziałach sojuszniczych w ramach armii napoleońskiej ?pozdro>
SZZ Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 Witam,jak najbardziej jest to guzik używany przez oddziały hiszpańskiej piechoty (podlegające Józefowi Bonaparte, królowi Hiszpanii w latach 1808-1813) wchodzące w skład Wielkiej Armii. Uchem nie należy się sugerować w tym przypadku, bo guziki wytwarzali różni producenci i takie robili ucha przy guzikach, jakie potrafili. Na teren carskich koszar mógł trafić w różny sposób. Np. zanim powstały w tym miejscu koszary mogły tam obozować oddziały Wielkiej Armii.Czy wiadomo, kiedy powstały te koszary?A może to rejon twierdzy Modlin, która w okresie wojen napoleońskich była wielkim obozem wojskowym?Pozdrawiam
Arseon Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 SZZ guzik pochodzi z carskich koszar artylerii z okolic Okuniewa pozdro>
SZZ Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 To wiele wyjaśnia. Okuniew powstał przy trakcie litewskim, który istniał już w średniowieczu, a może i wcześniej i był jednym z głównych szlaków komunikacyjnych w XIX w. Koszary artylerii powstały w tym rejonie w IV ćwierci XIX w. Sądzę więc, że guzik trafił tam z Wielką Armią wcześniej, ok. 1812 r. Oddziały napoleońskie przebywały w tym rejonie, o czym świadczą guziki znalezione przez znajomych.Pozdrawiam
Wyro Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 SZZ, masz rację, dokładnie tam, zwłaszcza, że Arseon wyjął go przy czołgówce, którą na pewno znasz a która pokrywa się z tym właśnie szlakiem.
adek_ Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Arek gratulacje guzika, Panowie gratuluje tez precyzjnego okreslania miejscówek na forum ;]
SZZ Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Ta tajna miejscówka znana jest okolicznym poszukiwaczom od lat i dziwię się, że jeszcze można tam coś ciekawego znaleźć. Najczęściej efekt poszukiwań jest niewspółmierny do włożonego wysiłku i mocno trzeba się nachodzić, żeby znaleźć okolwiek oprócz śmieci.Pozdrawiam
Arseon Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Napisano 3 Czerwiec 2009 Mam prośbę jeżeli ktoś spotkał się z tym guzikiem albo trafił taki to może niech coś napisze zastanawiam się czy to jest rzadkość na polskich ziemiachpozdro>
pomsee Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Tak, jest to rzadki guzik.Wojska Józefa Napoleona Bonaparte, króla Hiszpanii nie były zbyt liczne. Guziki te osiągają dość wysokie ceny.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:45 03-06-2009
bandolero Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Pomsee z pewnością ma rację, a ja dodam, że takie guziki są chyba rzadkością również w Hiszpanii, bo nie mogłem znaleźć takowego na hiszpańskich stronach kolekcjonerskich. Z tego, co zauważyłem, Armia Króla Józefa (Ejercito de Rey Jose) używała także guzików bez inicjałów Króla, jedynie z koroną i różnymi napisami- te są o wiele bardziej popularne od guzika Arseona. Takie mam wrażenie.
Wyro Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Do SZZ, poligon carski nie jest tajemnica wśród poszukiwaczy, ale nie dziwiłbym sie, ze jeszcze cos tam wychodzi. Kilka miejsc, gdzie naprawdę było sporo pieknych rzezcy, była zupełnie dziewicza. Moze jeszcze takie są. A teren poligonu nie wszędzie pokrywa się z mapami tego kompleksu, dlatego trzeba samemu znaleźć złote żyły:) Inaczej mozna rok chodzić po tym lesie. A więc nie ma co sie zrażać. Aczkolwiek teraz to i ja mam dosyć tego lasu...
rwb Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Tutaj jest ten sam guziczek, tylko w dużo lepszym staniehttp://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=544Pozdrawiam Robert - <rwb>
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.