Skocz do zawartości

Rutus Ultra I

militariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Od pewnego czasu poluje na wykrywacz Rutus Ultra II (ogłaszam się na rożnych forach itp) a na allegro ostatnia ultra była na początku kwietnia :( . Teraz pojawiła się ultra I. Jak bardzo róznie się ona od modelu II (czy tylko brakiem trybu statycznego z dyskryminacją) i czy warto poczekac na ultre II. Najbardziej interesują mnie zasięgi na statyku tych dwóch wykrywaczy.
Napisano
O ile dobrze pamiętam, bo dawno to już było, Ultra 1 nie ma trybu statycznego jako takiego. Posiada jedynie tryb statyczny w formie pinpoint włączany przełącznikiem w chwycie - rękojeści. Ultry 2 niestety nie posiadałem. Najlepiej porównaj sobie instrukcje obu wykrywaczy na stronie producenta.
Pozdrawiam L.
Napisano
miałem ultra II i co mogę powiedzieć, zadowalający sprzęt ładnie bierze kolor ale tez lubi stal (zwłaszcza pordzewiałą) nieraz daje znak jak na kolor, będziesz musiał się przyzwyczaić do dźwięku wykrywacza i rozróżniania tonów, a powiem ze są bardzo podobne do siebie, nieraz zacina się guziczek w rękojeści. co do wzbudzania sie w trawie to lubi i to nawet mocno ale po paru wypadach będziesz wiedział ze się wzbudza, a nie jest to normalny sygnał, dodam ze lubi się wzbudzać najwięcej na mokrej trawie (ale w solarisie miałem podobnie).
jak dla mnie wadą był długi czas zerowania się wykrywacza po przełączeniu z dynamika na tryb statyczny.
pozdrawiam

PS. dla niektórych osób pisze ze nie jestem zwolennikiem jednej marki wyrywek i go wcale nie chwale, pisze jako jego posiadacz, a sprzęt mam różny i nie tylko polski.
Napisano
Jak to nie ma trybu statycznego? W instrukcji pisze że ma dwa tryby: dynamiczny z dyskryminacją i statyczny bez dyskryminacji.

p.s.
Tez chciałem ultra II ale ostatnia była w sprzedaży na początku kwietnia. Ale podobno zasięgi to to samo.
Napisano
mnie w mojej Ultrze 2 denerwuje w sumie jedna rzecz tylko, ale nie wiem w sumie, czy to nie jest jakieś uszkodzenie :)musze sie kiedyś zdzwonić z panem Rutyną w celu rozwiania moich wątpliwości :)

Mianowicie odpalam sprzęt, ustawiam grunt na statyku i zaczynam na przykład szukać w tym trybie, mam sygnał , przerzucam na dynamika żeby zobaczyć co jest pod cewką i po ponownym powrocie do trybu statycznego muszę minimalnie przekręcić pokrętło gruntu w lewo lub też zmniejszyć deczko czułość, bo sygnał wiodący jakby zanikał w wyniku tego przełączania :) a po wykonaniu jednej z tych czynności jest taki jak ma być :) to kręcenie pokrętłami to tak naprawdę minimalne , ale po kilkunastu, kilkudziesięciu razach potrafię dojść pokrętłem gruntu do końca zakresu :)

aczkolwiek wykrywka działa naprawdę fajnie , w sumie teraz wole na dynamiku chodzić :)a statyka włączam tylko jak chce coś namierzyć :)

a ten mój opisany problem nurtuje mnie od początku :) co ciekawe , nie wpływa to na zmniejszenie zasięgów - ot po prostu tak jakby się podczas przełączania trybów grunt trochę rozstrajał :) i nie wiem czy to mój egzemplarz jest dziabnięty czy taka specyfika tego modelu.
Napisano
Ponawiam pytanie i proszę o szybka odpowiedź ponieważ do końca aukcji został tylko 1 dzień a mianowicie: Czy Rutus Ultra I ma tryb statyczny czy jest to tylko coś w rodzaju pinpointa? Czy opłaca się go kupić za 400zł?
Napisano
Luger - musze cię sprostować, ultra nie ma takiego prawdziwego pin-pointa, ma za to mozliwość szybkkiej zmiany trybów pracy. Statyk doskonale radzi sobie w namierzaniu.

Pozdrawiam!
Napisano
Wejdź na stronę rutusa tam sa instrukcje obsługi do wszystkich jego wykrywaczy i bedziesz wszystko dokładnie wiedział, bo każda instrukcja opisuje tryby pracy jakie ma dany wykrywacz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie