militariusz Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 WitamOd pewnego czasu poluje na wykrywacz Rutus Ultra II (ogłaszam się na rożnych forach itp) a na allegro ostatnia ultra była na początku kwietnia :( . Teraz pojawiła się ultra I. Jak bardzo róznie się ona od modelu II (czy tylko brakiem trybu statycznego z dyskryminacją) i czy warto poczekac na ultre II. Najbardziej interesują mnie zasięgi na statyku tych dwóch wykrywaczy.
militariusz Napisano 27 Maj 2009 Autor Napisano 27 Maj 2009 Chciałbym, aby wypowiedzieli się właściciele tego sprzętu. I jeszcze czy wzbudza się bardzo w trawach itp. na dynamiku?
luger Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 O ile dobrze pamiętam, bo dawno to już było, Ultra 1 nie ma trybu statycznego jako takiego. Posiada jedynie tryb statyczny w formie pinpoint włączany przełącznikiem w chwycie - rękojeści. Ultry 2 niestety nie posiadałem. Najlepiej porównaj sobie instrukcje obu wykrywaczy na stronie producenta.Pozdrawiam L.
Swiety82 Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Lepiej doskładać do Ultry II. Kosztuje może 200-300 zł drożej
raflen Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 miałem ultra II i co mogę powiedzieć, zadowalający sprzęt ładnie bierze kolor ale tez lubi stal (zwłaszcza pordzewiałą) nieraz daje znak jak na kolor, będziesz musiał się przyzwyczaić do dźwięku wykrywacza i rozróżniania tonów, a powiem ze są bardzo podobne do siebie, nieraz zacina się guziczek w rękojeści. co do wzbudzania sie w trawie to lubi i to nawet mocno ale po paru wypadach będziesz wiedział ze się wzbudza, a nie jest to normalny sygnał, dodam ze lubi się wzbudzać najwięcej na mokrej trawie (ale w solarisie miałem podobnie).jak dla mnie wadą był długi czas zerowania się wykrywacza po przełączeniu z dynamika na tryb statyczny.pozdrawiamPS. dla niektórych osób pisze ze nie jestem zwolennikiem jednej marki wyrywek i go wcale nie chwale, pisze jako jego posiadacz, a sprzęt mam różny i nie tylko polski.
militariusz Napisano 28 Maj 2009 Autor Napisano 28 Maj 2009 Jak to nie ma trybu statycznego? W instrukcji pisze że ma dwa tryby: dynamiczny z dyskryminacją i statyczny bez dyskryminacji.p.s.Tez chciałem ultra II ale ostatnia była w sprzedaży na początku kwietnia. Ale podobno zasięgi to to samo.
blackdog Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 mnie w mojej Ultrze 2 denerwuje w sumie jedna rzecz tylko, ale nie wiem w sumie, czy to nie jest jakieś uszkodzenie :)musze sie kiedyś zdzwonić z panem Rutyną w celu rozwiania moich wątpliwości :)Mianowicie odpalam sprzęt, ustawiam grunt na statyku i zaczynam na przykład szukać w tym trybie, mam sygnał , przerzucam na dynamika żeby zobaczyć co jest pod cewką i po ponownym powrocie do trybu statycznego muszę minimalnie przekręcić pokrętło gruntu w lewo lub też zmniejszyć deczko czułość, bo sygnał wiodący jakby zanikał w wyniku tego przełączania :) a po wykonaniu jednej z tych czynności jest taki jak ma być :) to kręcenie pokrętłami to tak naprawdę minimalne , ale po kilkunastu, kilkudziesięciu razach potrafię dojść pokrętłem gruntu do końca zakresu :)aczkolwiek wykrywka działa naprawdę fajnie , w sumie teraz wole na dynamiku chodzić :)a statyka włączam tylko jak chce coś namierzyć :)a ten mój opisany problem nurtuje mnie od początku :) co ciekawe , nie wpływa to na zmniejszenie zasięgów - ot po prostu tak jakby się podczas przełączania trybów grunt trochę rozstrajał :) i nie wiem czy to mój egzemplarz jest dziabnięty czy taka specyfika tego modelu.
militariusz Napisano 29 Maj 2009 Autor Napisano 29 Maj 2009 Ponawiam pytanie i proszę o szybka odpowiedź ponieważ do końca aukcji został tylko 1 dzień a mianowicie: Czy Rutus Ultra I ma tryb statyczny czy jest to tylko coś w rodzaju pinpointa? Czy opłaca się go kupić za 400zł?
Saper93 Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Luger - musze cię sprostować, ultra nie ma takiego prawdziwego pin-pointa, ma za to mozliwość szybkkiej zmiany trybów pracy. Statyk doskonale radzi sobie w namierzaniu. Pozdrawiam!
militariusz Napisano 29 Maj 2009 Autor Napisano 29 Maj 2009 Czyli ma normalny tryb statyczny na którym można chodzić cały czas?
militariusz Napisano 30 Maj 2009 Autor Napisano 30 Maj 2009 Proszę o szybka odpowiedź ponieważ aukcja kończy się jutro.
Saper93 Napisano 30 Maj 2009 Napisano 30 Maj 2009 Tak. Ma statyka, ale w ulrze I, jest on bez dyskryminacji. Pozdrawiam!
lew_1988 Napisano 30 Maj 2009 Napisano 30 Maj 2009 Wejdź na stronę rutusa tam sa instrukcje obsługi do wszystkich jego wykrywaczy i bedziesz wszystko dokładnie wiedział, bo każda instrukcja opisuje tryby pracy jakie ma dany wykrywacz.
militariusz Napisano 30 Maj 2009 Autor Napisano 30 Maj 2009 Dyskryminacja jest niepotrzebna gdy szuka się militarki i tak wiec wszystko już wiem. Dzięki wszystkim :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.