szpadel32 Napisano 21 Maj 2009 Autor Napisano 21 Maj 2009 WitamJestem tutaj nowy, wiec Witam wszystkich. Chciałbym uzyskać jakąkolwiek informację na temat mojego dziadka. A mianowicie mój dziadek urodził się we wsi Żyrosławice (woj. kujawsko-pomorskie, powiat inowrocławski, gm. Gniewkowo) w 1905 r. Po ślubie z moją babcią mieszkali w Dąbrowie Biskupiej (woj. kujawsko-pomorskie, powiat inowrocławski). Dziadek zawsze twierdził, że gdy go zmobilizowano to brał udział w bitwie nad Bzurą. Właśnie to chciałbym zweryfikować. Czy mężczyzna mieszkający w Dąbrowie Biskupiej mógł trafić do Armii Poznań lub Armii Pomorze. Z opowieści dziadka wiem, że miał stopień kaprala i że przedzierał się przez Puszczę Kampinoską. Tam dostał się do niewoli. Po wzięciu do niewoli był trzymany w Toruniu w jakiejś twierdzy lub forcie. Nie wiem jakim sposobem dziadka wypuszczono z niewoli, bo wrócił z wojny po miesiącu siedzenia w tym forcie. Teraz pytania. Czy na podstawie tych informacji można w jakiś sposób ustalić w jakiej jednostce mój dziadek służył. Pytanie drugie czy to prawda, że wypuszczano żołnierzy z niewoli po podpisaniu Volkslisty. Z tego co mi wiem i pamiętam (dziadek zmarł w 1988 r.) znał biegle niemiecki i miał jakiś przodków pochodzenia niemieckiego. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
osman Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 Witaj na forum.Czy mężczyzna mieszkający w Dąbrowie Biskupiej mógł trafić do Armii Poznań lub Armii PomorzeWydaje to się bardzo prawdopodobne.Przykładowo 59 pułk piechoty w Inowrocławiu. Mój dziadek również pochodził z tego rejonu i był w tej jednostce. Poległ w bitwie nad Bzurą.Pozdrawiam
osman Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 Warto przeczytaćhttp://www.inowroclaw.info.pl/historia/h.php?strona=141
kogan Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Oto mój, żyjący jeszcze dziadzia.59pp Inowrocław. Mówił, że niewiele sobie postrzelali.Wiem jeszcze, że dał chodu z miejsca przetrzymywania w okolicy Torunia wraz z kilkoma kolegami. Powodem było poszukiwanie wsród żołnieży i oficerów osób z jakiejś listy.Dodam jeszcze, że dziadek jest Niemcem z urodzenia,ale to było od zawsze tylko w rodzinie wiadomo. Wcielony do WP w 39, ale dokładnie nie wiem kiedy. Nie mogę się już z nim za bardzo dogadać.Wojenne przeżycia do dziś go trapią.Na dźwięk kosiarki do trawy chowa się jak dziecko pod pierzynę i mów coś o bombowcach nurkujących.Musiały dać sie im we znaki.Smutna ta starość. W lutym dziadzia skończył 94 lata.Czuje sie dobrze
kogan Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Dodam jeszcze, że dziadek mieszkał pod Strzelnem w okolicy Inwrocławia do 98 roku. Od tego czasu pod opieką mojej mamy w Mogilnie.
aldek1944 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Co chcesz ustalić>Jesli chodzi o listę.to mogli Niemcy poszukiwać zolnierzy z Bydgoszczy i z Inowrocławia,za wydarzenia podczas tłumienia dywersji w tych miastach.Czy został wzięty do niewoli pod Toruniem?Kiedy? Postaram sie pomóc.
nocny Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 WitajAle zbieg okoliczności od jakiegoś czasu też nosiłem się z napisaniem podobnego postu. Mój dziadek pochodził z kolei z Kruszy Zamkowej pod Inowrocławiem. Wojna zastała go w Grudziądzu który jak wiemy szybko dostał się w niemieckie ręce. Z tego co mówiła babcia to dość szybko go wypuścili i przez całą wojnę pracował na gospodarstwie u Niemca w Rojewie. Mnie z kolei ciekawiło dlaczego dziadka nie wzięli z powrotem do woja jak front przechodził. Dziadek miał wtedy 29 lat. Może ktoś po fotkach będzie mógł coś jeszcze powiedzieć o losach wojennych?
steell Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 sądząc po pagonach 16 pułk Ułanów Wielkopolskichhttp://www.16puw.pl/
wierzbaPOL Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 Chciałem jeszcze dodać, że to gdzie mieszkał nie musi się pokrywać z tym gdzie walczył. Np. w mojej rodzinie pradziadek z Bydgoszczy został zmobilizowany pod koniec września i przerzucony na wschód do KOP (prawdopodobnie Baranowicze).
stock84 Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 sądząc po pagonach 16 pułk Ułanów Wielkopolskich"Błąd!A gdzie proporczyki na kołnierzu?Na zdjęciu szeregowcy 16 Pułku artylerii lekkiej, który stacjonował w Grudziądzu od 1920 do 1939.Zdjęcie z drugiej połowy lat trzydziestych.Pzdr
kogan Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 W dniu wczorajszym, tj 06.10.11 odszedł mój dziadek Bernard Kolczyński. Żołnierz 59 pułku piechoty. Uczestnik wojny obronnej września 39.Pozostało mi tylko zdjęcie z postó powyżej, oraz medal za wojne obronna 39.Życie toczy się dalej.
steell Napisano 19 Październik 2011 Napisano 19 Październik 2011 Dożył ładnego wieku i doczekał wolnej Polski.
aro75 Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Myślę kolego kogan że jesteśmy teraz, tutaj dzięki takim ludziom jak twój dziadek. R.I.P
nabuh Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Właśnie odchodzą ostatni Ci, którzy uczestniczyli w tym koszmarze... Naszym obowiązkiem jest pielęgnować pamięć o Nich i przekazywać dalej. A do kolegi powyżej: jeśli chcemy mieć wolny kraj, to dbajmy m.in. o nasz język i nie zaśmiecajmy go sami zapożyczeniami typu R.I.P. Wiem, że teraz taki zwyczaj, ale czy już zapomnieliśmy jak jeszcze nie tak dawno należało uczyć się rosyjskiego? A obecnie nie trzeba przymusu żebyśmy parli w zupełnie przeciwną stronę. Nie tędy droga. Pozdrowionka.
beegos Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 R.I.P - Requiestat in pace, skrót pochodzi z łaciny i jako taki należy go traktować. Rozwinięcie anglojęzyczne to już wartość dodana.
GhostMG Napisano 18 Listopad 2011 Napisano 18 Listopad 2011 Witam!Gdzie mogę znaleźć listę żołnierzy (informacje o żołnierzach), walczącychw 39 roku w 59 pułku piechoty wielkopolskiej? Stacjonującym w Inowrocławiu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.