Skocz do zawartości

medalik i guziki, id

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
guzik 1. to Guzik i tu cyt ksiazke Dawne Guziki polskie":

>> Generałowie, adjutanci, sztab główny, sztab kwat. gen., oficerowie na reformie, korpus kadetów i administracya wojenna, mieli guziki białe (srebrne lub posrebrzane) z orłem.<<

oczywiscie chodzi o Królestwo Kongresowe.
Sygnatura jest brytyjska, gratuluję, przepiękny, bardzo cenny i rzadki fant!
Stan zajebiaszczy!

#2, nie jestem pewny, ale na pewno z podziału w 1867..

#3 Корпуса инженеров путей сообщения и нижних чинов

#4 Guzik rosyjski z numerem jednostki (zapewne pułku), spod sztancy Firmy Munchheimerów z Warszawy (tutaj prawdopodobnie Ludwika Munchheimer) - Koniec XIXw.

pozdro!
Napisano
z numerem nie jest Munchheimer, tylko ten trzeci, a 20-stka ma sygnaturę Tranzschel i jest większy od pozostalych.
ZDROW
Napisano
1 guzik, królestwo polskie noszony przez urzędników wojskowych i profesorów szkół.
2 guzik liberyjny, korona książęca i herb Ciołek? Poniatowskich?
3 guzik rosyjski służb ochrony i obsługi dróg wodnych i lądowych sformowanych w 1817 r.
Napisano
w.g. mnie dwójka to któraś gubernia, a herb wprowadzony po 1867r (sugerują to laury i konstrukcja guzika - późny XIXw).
Na 99% to zadna z naszych ziem, raczej coś ze wschodu.
pozdro!
Napisano
Medalik zacny!
srebro próba 84 zołotniki
Z jednej strony św. Tichon Zadoński - biskup woroneski żyjący w latach 1724-1783, z drugiej św. Mitrofan biskup woroneski w urodzony 1623 zm. 1703.
Wychodzi na to że medalik przyjechał z Woroneża...
http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&sp=auction&id=649&id2=80485&lng=1
A to o Mitrofanie
Napisano

Też 2 wygląda mi na gubernię, dlatego pytam jaka?
Załączam zdjęcie z rosyjskiej książki,fragment o guzikach gubernianych. Mój ma podobny uklad.
ZDROW

Napisano
To nie będzie przypadkiem Grodno? Ode mnie blisko.
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=18&n=%C3%D3%C1%C5%D0%CD%C8%C8%20%C8%20%20%C3%CE%D0%CE%C4%C0%20-%20%D0%EE%F1%F1%E8%FF&fn=ggg
Napisano
#4 Guzik rosyjski z numerem jednostki (zapewne pułku), spod sztancy Firmy Munchheimerów z Warszawy (tutaj prawdopodobnie Ludwika Munchheimer) - Koniec XIXw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie