Midas Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 Witam! Szanowni koledzy znalazłem dużo podobnych do tej łusek z tego co ustaliłem amunicja była produkowana we Francji, znaleziska pochodzą z obszarów Opolszczyzny zastanawiam się dla kogo były one produkowane i jakie wojska mogły ich używać?Jeżeli ktoś ma na ten temat pojęcie to proszę o oświecenie mnie ;)
Midas Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 Szanowni koledzy mam pytanko. Jak to jest że wszystkie monetki które wyciągam mają oznaki, które pozostawił na nich czas a to 5 pfennisiów wyglada jakby wczoraj ktoś je z portfela wyrzucił? wiem że np. złoto nie ulega korozji ale 5 pfenningów ze złota? Może mają jakąś domieszkę złota? Trochę szukałem na temat materiału z jakiego mogła być wykonana ta moneta ale nic nie znalazłem więc może ktoś mógłby mi na to pytanie odpowiedzieć z góry dzięki za wszystkie podjęte odpowiedzi. Zaznaczam że moneta była jedynie przetarta palcami żadnymi środkami jej nie czyściłem.Pozdr.
Midas Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 ostatnio natknąłem się na pewne miejsce, w którym znalazłem masę takich o to elementów( koło 40-stu )korzystając z wyszukiwarki odkrywcy ustaliłem że są to elementy z niemieckich masek podejrzewam że trafiłem na jakiś stary magazyn masek P-GAZ.
Midas Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 maseczka też leżała spokojnie na ziemi czekając na mnie szkoda że taki szrot z niej pozostał:/
Midas Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 No i wracając do tych łusek co wspomniałem o nich w pierwszym poście to mam jeszcze jedno pytanko skąd te zagniecenia ich? Mechanizm usuwania łusek w karabinie je tak zginał czy jak?Pozdrawiam
Midas Napisano 20 Maj 2009 Autor Napisano 20 Maj 2009 Ostatnio wpadł mi w ręce taki fancior oczywiście nie z wykopków( dostałem go )przypomina mi jakąś prochownicę ale pewności nie mam nawet jeżeli jest to prochownica to na pewno to replika bo otwór jest zalany ale oczywiście mimo wszystko mnie cieszy bo fajnie się prezentuje na wystawce. Co o tym myślicie? Widzieliście już coś takiego?
pawel69 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 tałuska jest od karabinu francuskiego lebel we wrześniu 39 uzbrojone w nie były bataliony obrony narodowej naprzykład w krzepicach
sławek1989 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Te monetki takie już sa, też wykopałem 2 a stany takie jakby nigdy ziemi nie widziały.
adek_ Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 midas prochownica jest pamiątkowa i teraźniejsza, tez mam taka
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Ok dzięki koledzy za Wasze odpowiedzi, które rozwiały wszystkie moje wątpliwości. Teraz przedstawiam moje ciekawsze fanty z kilku ostatnich wypraw. Pozdrawiam
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Wszystko z jednego dołka w większości mauserki.
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Sorki za zdjęcie ale aparat słaby i ręka już nie ta ;)
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Pięć takich drobiazgów, które wystarczą aby zadowolić takiego nowicjusza jak ja:D
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 3. Co do identyfikacji tego to jeszcze nie wiem szukam informacji
kowalinho Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 4. Klamra od paska( jakiego nie wiem )"Klamerka od któregoś z wielu modeli niemieckich tornistrów/plecaków.
Midas Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Po prawej przed wojenny 1894, a po lewej wojenny 1943. Widać że niemiaszki bardziej przykładali się do produkcji broni niż monetek ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.