Ostoja Napisano 17 Maj 2009 Autor Napisano 17 Maj 2009 Medalik wykonany z cienkiej blaszki. Dziurki swiadcza ze był noszony. Wydaje sie ze to amatorska robota i rysunek jakby nie jest dokonczony - brak twarzy Matki Boskiej i Dzieciatka. Cos wiecej o tym mozna powiedziec.?
Ostoja Napisano 17 Maj 2009 Autor Napisano 17 Maj 2009 Medalik wykonany z cienkiej blaszki. Dziurki swiadcza ze był noszony. Wydaje sie ze to amatorska robota i rysunek jakby nie jest dokonczony - brak twarzy Matki Boskiej i Dzieciatka. Cos wiecej o tym mozna powiedziec.?
Ostoja Napisano 17 Maj 2009 Autor Napisano 17 Maj 2009 Napis w poziomie: Mater Deo , na dole odczytałem tylko słowo Ora". Który to moze byc wiek?
8total4 Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Bardzo możliwe Goldbaum.. Brakuje opracowań na temat tego typu medalików..W.g. mnie tam jest złocenie, a niebieski nalot na brzegach to raczej grynszpan, aniżeli emalia..Podrzuc jakieś informacje jak tylko posiadasz, chetnie się doedukuję :)ps. rycerz - twoj krzyzyk takze jest jednym z kilku fasonów, produkowanych w szeroko pojętym" XVIIIw.pozdro!
Goldbaum Napisano 24 Maj 2009 Napisano 24 Maj 2009 Myślę, że medalik może być również XVIII-wieczny. Znam takie egzemplarze wykonane z cienkiej miedzianej blaszki i malowane farbami olejnymi. Stąd niedokończony wozerunek; reszta była namalowana. Tego rodzaju dewocjonalia są zwykle jednostronne.Czy nie ma tam przypadkiem śladów farby?
Pytanie
Ostoja
Medalik wykonany z cienkiej blaszki. Dziurki swiadcza ze był noszony. Wydaje sie ze to amatorska robota i rysunek jakby nie jest dokonczony - brak twarzy Matki Boskiej i Dzieciatka. Cos wiecej o tym mozna powiedziec.?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.