Vorax Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 Prośba o id tego guziczka.Material to mosiadz lub braz,sygnatur nie dostrzeglem.Srednica 2,3 cm.
Vorax Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 Rewers.Bede strzelal-cywilny przelom XVIIIiXIX wieku? Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Gniewkos prawda jest nieco inna.Otoz z tego co sie dowiedzialem jest to mieszczanski guzik z popularnym w XVIII wieku motywem solarnym nalezacy napewno do majetniejszej osoby.Jak na swoje lata jest pieknie zachowany i bogato zdobiony.Takie guziczki nie wychodza zbyt czesto i nie w kazdym regionie.Dla mnie to mila odmiana po tym jak ciagle kopie groszki i orzelki.Pozdrawiam Vorax
Gniewkos Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Motyw solarny? Środek może być także gwiazdą, układ może być przypadkowy w niektórych regionach motyw jest używany do dziś np na pisankach wielkanocnych, więc nie koniecznie ten guziczek musi być taki stary, a gdzie te orzełki kolego, bo nie widziałem na razie tego ogromu fantów o których piszesz, i jak zwykle mamy różne zdanie, ale się już do tego przyzwyczaiłempozdro!
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Identyfikacje tego guziczka otrzymalem na priv od guzikologow" m.in z tego forum.O wieku swiadczy m.in charakterysytyczny ksztalt uszka.Fanty do Id daje tylko te z ktorymi mam problem w id ,natomiast nie wystawiam wszystkiego co trafie jak leci zeby sie dowartosciowac w oczach innych i zdobyc poklask-ten etap mam za soba. Do polemiki jestem przyzwyczajony:) Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Dziekuje za podpowiedz ze sa inne dzialy LOL:D Poza tym co mam uwiarygodniac i komu- ze kopie lub posiadam??:D :D:D Poza tym moje zdanie jest takie ze jak mam wklejac foty tego co juz zostalo pokazane wczesniej a w 99% wypadkow tak jest to mija sie to z celem ,przynajmniej dla mnie .Wiekszosc kopanych fantow sie powtarza. Owszem mam pare projektow ale pokaze je za jakis czas jak beda na ukonczeniu.Pozdrawiam :):)Vorax
kopijnik2 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 cicho być...guzior fajny...odlewrobota precyzyjnamłody nie jest - stary tysz...XVIII - czemu nie, ale również pocz. XIX możliwy...ktoś się nieźle spocił robiąc go...
kopijnik2 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 nie tocząc - wojen z ekspertami z innych forum...raczej geometryczny-roślinny - niż solarny...takie mam zdanie...
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Kopijnik dzieki za pomoc,to tylko guziczek nie ma o co kopii kruszyc wazne ze ma okolo 200 lat i jest ladniutki.Pozdrawiam Vorax
Gniewkos Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 dokładnie dla mnie też nie solarny, ale na 200 bym nie datował:)pozdro!
8total4 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 nikt biedny go raczej nie nosił, i byle Fachura" go nie wykonał.Kopi - twoje datowanie i przypuszczenia jak najbardziej precyzyjne.co do motywu zdobniczego - wyglada jak by umieszczono motyw roslinny na planie starszego - solarnego.zdravy!!
8total4 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 zapomnialem dodać - zdecydowanie moda z silnymi wpływami Prus i Brandenburgii.pozdro!
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Gniewkos:Fachowcy powyzej wydatowali ten guziczek - jak jestes od nich madrzejszy to chyle czola przed Twoja wiedza.:D Wiecej skromnosci człowieku bo sie osmieszasz.Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 8total4 trafiles w 100% guziczek pochodzi z terenow Wielkopolski-okolice Piły.Pozdrawiam Vorax
Gniewkos Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 to tacy sami fachowcy jak ja... no może trochę lepsi, a ty jak zwykle się we mnie zaczepiasz nie wiem w którym miejscu się ośmieszyłem? możesz mi powiedzieć? to jest forum dla wszystkich i mogę wypowiedzieć swoją opinię na temat jaki chcę i nie zawsze musi być ona zgodna z twierdzeniem specjalistów" zachowujesz się jak stara zdewocjowana polonistka, według której trzeba mieć takie same zdanie jak ogół
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Wow jestes takim fachowcem jak np Kopijnik? A nie troche gorszym....LOL:D Ty z kilkumiesiecznym stazem wykopkowym na kanarku i moze z rocznym na tym forum dajacy aktualnie pepeszki na ID?:D.Mamy chyba rozne spojrzenie na to forum , osoby ktore na nim sie udzielaja i na poziom ich wiedzy.Mi do dewocji akurat sporo brakuje ale w przeciwienstwie do Ciebie jak mam pisac glupoty to wole nie pisac wcale.W przyszlosci prosilbym abys nie identyfikowal" moich watkow. Dziekuje i Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 12 Maj 2009 Autor Napisano 12 Maj 2009 Prosze o zamkniecie lub usuniecie tego watku.Na temat guziczka i nietylko wiem juz wszystko.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.