Skocz do zawartości

Piękny duży guzik do ID

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gniewkos prawda jest nieco inna.Otoz z tego co sie dowiedzialem jest to mieszczanski guzik z popularnym w XVIII wieku motywem solarnym nalezacy napewno do majetniejszej osoby.Jak na swoje lata jest pieknie zachowany i bogato zdobiony.Takie guziczki nie wychodza zbyt czesto i nie w kazdym regionie.Dla mnie to mila odmiana po tym jak ciagle kopie groszki i orzelki.Pozdrawiam Vorax
Napisano

Motyw solarny? Środek może być także gwiazdą, układ może być przypadkowy w niektórych regionach motyw jest używany do dziś np na pisankach wielkanocnych, więc nie koniecznie ten guziczek musi być taki stary, a gdzie te orzełki kolego, bo nie widziałem na razie tego ogromu fantów o których piszesz,
i jak zwykle mamy różne zdanie, ale się już do tego przyzwyczaiłem

pozdro!

Napisano
Identyfikacje tego guziczka otrzymalem na priv od guzikologow" m.in z tego forum.O wieku swiadczy m.in charakterysytyczny ksztalt uszka.Fanty do Id daje tylko te z ktorymi mam problem w id ,natomiast nie wystawiam wszystkiego co trafie jak leci zeby sie dowartosciowac w oczach innych i zdobyc poklask-ten etap mam za soba. Do polemiki jestem przyzwyczajony:) Pozdrawiam Vorax
Napisano
Dziekuje za podpowiedz ze sa inne dzialy LOL:D Poza tym co mam uwiarygodniac i komu- ze kopie lub posiadam??:D :D:D Poza tym moje zdanie jest takie ze jak mam wklejac foty tego co juz zostalo pokazane wczesniej a w 99% wypadkow tak jest to mija sie to z celem ,przynajmniej dla mnie .Wiekszosc kopanych fantow sie powtarza. Owszem mam pare projektow ale pokaze je za jakis czas jak beda na ukonczeniu.Pozdrawiam :):)Vorax
Napisano
cicho być...

guzior fajny...
odlew
robota precyzyjna
młody nie jest - stary tysz...

XVIII - czemu nie, ale również pocz. XIX możliwy...

ktoś się nieźle spocił robiąc go...
Napisano
Kopijnik dzieki za pomoc,to tylko guziczek nie ma o co kopii kruszyc wazne ze ma okolo 200 lat i jest ladniutki.Pozdrawiam Vorax
Napisano
nikt biedny go raczej nie nosił, i byle Fachura" go nie wykonał.

Kopi - twoje datowanie i przypuszczenia jak najbardziej precyzyjne.
co do motywu zdobniczego - wyglada jak by umieszczono motyw roslinny na planie starszego - solarnego.

zdravy!!
Napisano
Gniewkos:Fachowcy powyzej wydatowali ten guziczek - jak jestes od nich madrzejszy to chyle czola przed Twoja wiedza.:D Wiecej skromnosci człowieku bo sie osmieszasz.Pozdrawiam Vorax
Napisano
to tacy sami fachowcy jak ja... no może trochę lepsi, a ty jak zwykle się we mnie zaczepiasz nie wiem w którym miejscu się ośmieszyłem? możesz mi powiedzieć? to jest forum dla wszystkich i mogę wypowiedzieć swoją opinię na temat jaki chcę i nie zawsze musi być ona zgodna z twierdzeniem specjalistów" zachowujesz się jak stara zdewocjowana polonistka, według której trzeba mieć takie same zdanie jak ogół
Napisano
Wow jestes takim fachowcem jak np Kopijnik? A nie troche gorszym....LOL:D Ty z kilkumiesiecznym stazem wykopkowym na kanarku i moze z rocznym na tym forum dajacy aktualnie pepeszki na ID?:D.Mamy chyba rozne spojrzenie na to forum , osoby ktore na nim sie udzielaja i na poziom ich wiedzy.Mi do dewocji akurat sporo brakuje ale w przeciwienstwie do Ciebie jak mam pisac glupoty to wole nie pisac wcale.W przyszlosci prosilbym abys nie identyfikowal" moich watkow. Dziekuje i Pozdrawiam Vorax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie