Skocz do zawartości
  • 0

Łuska z kontekstem? ID

Wyro

Pytanie

Napisano

Nie znam się na łuskach. Nie zbieram, ale chyba zacznę. Łuskę znalazłem w miejscu gdzie stacjonował i przegrupowywał oddziały w 1939r pułkownik Henryk Dobrzański ps. Hubal. To był wrzesień 1939 r. Czy ta łuska może się wiązać z tym okresem i z hubalczykami?

Aha, na łusce jest sygnatura:
4 REMINGTON 16 ART D

Proszę o ID i odpowiedź o moje podejrzenia co do kontekstu.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Łuska 8 x 50 R z 1916 roku więc raczej prawdopodobnie pochodzi z I WŚ a to że znaleziona w takim miejscu to zbieg okoliczności. Oczywiście jest to tylko moje zdanie
pzdro
Napisano
Nie moja bajka, ale tak mi się przypomniało…
Amerykańska firma Remington produkowała dla francuskiego pierwszowojennego sojusznika broń- bagnety i karabiny, które były przystosowane do francuskiej amunicji.
http://www.bagnety.pl/francja/95-remington-mod-1914.html
Skoro nasza kawaleria używała francuskich krótkich karabinów Berthier 1892, to czemu nie mogła używać amerykańskiej amunicji do nich …
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
@zukuri,
tak dla uzupełnienia:

ten bagnecik który pokazałeś ( swoją drogą wygląda jakoś znajomo:)) przeznaczony był do jednostrzałowego Remingtona Rolling Block przerobionego na amunicje Lebel'a, który dostarczany był przez USA do Francji. Spotkałem się z róznymi danymi nt ilości tych karabinów. Ekstremalna mówiła o 2000 szt,

Z pozdrowieniami,
M
Napisano
Sporo łaziłem po Hubalowych pobojowiskach" i trafiały się tylko polskie łuski 7,92 x 57 Mauser, tak że z tą lebelowską to chyba raczej przypadek...
Napisano
na wrześniowych stanowiskach (punkty obrony stałej)często można spotkać łuski po amunicji ćwiczebnej,częściej mauserowskiej" po elaboracji,ale lebele" też spotykałem.
pozdrawiam.
Napisano

Nie znam się na łuskach. Nie zbieram, ale chyba zacznę. Łuskę znalazłem w miejscu gdzie stacjonował i przegrupowywał oddziały w 1939r pułkownik Henryk Dobrzański ps. Hubal. To był wrzesień 1939 r. Czy ta łuska może się wiązać z tym okresem i z hubalczykami?

Aha, na łusce jest sygnatura:
4 REMINGTON 16 ART D

Proszę o ID i odpowiedź o moje podejrzenia co do kontekstu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie