Skocz do zawartości

Miejsce przechowywania głowic nuk.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam fascynatów zimnej wojny:)
zamieszczam mapkę z czeskiej strony do której link był ostatnio w wątku o Szumiradzie, z pytaniem: to miejsce to lotnisko Zegrze Pom.? Była to taka baza jak Brzeźnica?
Pozdrawiam

Napisano
Witaj Woytas, mniej więcej w tym miejscu widzę lotnisko Zegrze Pom. ale nie wiem czy dokładnie tam był ten obiekt (mapka jest bardzo niedokładna), no i druga część pytania czy to obiekt bliźniaczy do Brzeźnicy czy jakiś innego rodzaju. Jak wiadomo obiektów bliźniaczych do Brzeźnicy było wiele (byłem na dwóch)
Pozdro
Napisano
W Polsce były trzy bazy gdzie przechowywano głowice.
Sypniewo - Brzeźnica ; Templewo i Podborsko k.Białogardu.
To co jest zaznaczone na mapie to nie Zegrze Pom. a Podborsko.

W Zegrzu było (i jest nadal) lotnisko a cały bomboskład był w Rosnowie. Jednakże głowic tam nie mieli.
Napisano
Znalazłem swoje źródło"....

Obiekty wybudowano w latach 1967 -1970: w Templewie niedaleko Trzemeszna Lubuskiego (Obiekt 3003), Brzeźnicy-Kolonii koło Jastrowia (Obiekt 3002) oraz Podborsku niedaleko Białogardu (Obiekt 3001). Polscy inżynierowie wojskowi zakończyli prace 30 stycznia 1970 r. Zachowały się trzy protokoły państwowej komisji odbioru i przekazania do eksploatacji zakończonej budowy. Potem obiekty przejęli Sowieci.
Każdy z kompleksów przypominał twierdzę. Mógł pomieścić 120 żołnierzy, 60 oficerów i techników. Na ich terenie znajdowały się po dwa składy materiałów wybuchowych i środków detonujących", budynki administracyjne i koszarowe oraz garaże i magazyny paliw.

Brzeźnica jest rozgrabiona ze wszystkiego co dalo sie ukraśc. O Templewie nie mam wiarygodnych danych. Za to Podborsko jest w stanie nienaruszonym! Wszystko zostalo na swoim miejscu poniewaz po wyprowadzeniu sie Rosjan ten teren zajął Zakład Karny w Koszalinie.
Co ciekawsze w Garnizonie Bałogard stacjonował 669 samodzielny dywizjon rakietowy. Przypadek?
  • 1 month later...
Napisano
Przypomnialo mi się ze w Podborsku kręcono jeden z odcinków Misja Gryf" który sie ukazywal na TVP3 Szczecin.

Przeszukaj ich strone w sieci a znajdziesz. Nie kojarze ale chyba odcinek 8 lub 9.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie