tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Proszę o waszą opinię na temat tego widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Dokładnie! Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Może ktoś zna szlak bojowy tego pułku podczas wojny? Tak do końca to nie jestem przekonany że te sztućce trafiły do polski podczas wojny. W sumie było tego kilka sztuk noże i widelce. Znalezione w Suwałkach gdzie stacionował przed 1914 rokiem 4 Lejb Dragoński oraz 2 Lejb Huzarski. Niezła zagadka. Raczej w tych koszarach szkkałbym pochodzenia tych sztućców. Tylko jak się tam mogły znaleść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 I jeszcze jedna sprawa. Wyprodukowane w Warszawie. Czy pułk z głębi Rosji zamawiałby sztućce w Warszawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 W jakiej fabryce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Oczywiście, że tak. Prywisjlanskij kraj to była przecież część Rosji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Proszę o waszą opinię na temat tego widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 2 zd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 5 Dragonskij Połk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 No własnie, tylko że ten pułk stacjonował w Kazaniu w Rosji. Skąd w Polsce sztućce z kasyna pułkowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Nie mogę dokładnie odczytać RACER WARSZ ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Może Fraget" Warszawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Jakoś musiały tu zawędrować...prośba - czy ktoś z kolegów mógłby podać mi link do strony traktujacej o składzie Armii Rosyjskiej na 1914 rok (taka szara), wykasowały mi się ulubione",a nie mogę znaleźć przez Google... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Masz rację Fraget Warsz i literka N w kółku. Wygląda na to że to jednak sztućce nie z suwalskich koszar tylko przyniesone z Rosji. Myślałem że to może pozostałość po 5 Lejb Dragońskim Kurlandzkim Pułku który przed reformą w 1907 roku stacionował w Kalwarii (dziś Litwa}Sporadycznie wystepują na Suwalszczyźnie pamiątki po nim bo należał do 2 Dywizji Kawalerii której sztab mieścił sie w Suwałkach. Ale brakuje litery L na tych sztućcach. Nie mogę znaleść związku 5 Pułku dragonów z Suwałkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 Co do wędrówek widelca na terytorium RP raczej nic mądrego nie powiem...Załączam w zamian reklamę firmy J. Fraget z 1926 roku, większa wersja: http://img142.imageshack.us/img142/2535/fraget.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 To? http://www.genstab.ru/rus1914.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Maj 2009 Share Napisano 4 Maj 2009 To nie ta, ale może ktoś będzie wiedział o co chodzi...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
tasiek
Proszę o waszą opinię na temat tego widelca.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.