Skocz do zawartości
  • 0

manierka identyfikacja

jad

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
jestem tu nowy i chciałbym Was prosić o pomoc przy ustaleniu pochodzenia manierki ze zdjęcia.
Na nakrętce tłoczony napis V.A.L. 38. Na pasku od spodu z trudem można odczytać: 0/0374/0142, a być może 0/0874/0142.
Na butelce przy gwincie brak wytłoczeń. Napy (zatrzaski) gładkie.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.
jestem tu nowy i chciałbym Was prosić o pomoc przy ustaleniu pochodzenia manierki ze zdjęcia.
Na nakrętce tłoczony napis V.A.L. 38. Na pasku od spodu z trudem można odczytać: 0/0374/0142, a być może 0/0874/0142.
Na butelce przy gwincie brak wytłoczeń. Napy (zatrzaski) gładkie.

Napisano
Fieldflasche 31,stalowa emaliowana wersja późno wojenna,nakrętka pochodzi od wersji aluminiowej wyprodukowanej w 1938 r.
http://www.mp44.nl/equipment/field_bottle_late.htm
Napisano
Tak, kiedyś poszła taka plota, jednak nie ma żadnych dowodów co do prawdziwości tej informacji. Moim zdaniem to bujda, wymyślona tylko po to, aby podwyższyć atrakcyjność i unikalność, a co z tym idzie cenę tych manierek.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że jest to naprawdę ładna sztuka i wielu z nas chciałoby mieć takową w kolekcji ;).
Napisano

Dziękuję za odpowiedź.
Wersja późno wojenna, czyli wg załączonego linka około 44 roku.
Czy to prawda, że emaliowane na niebiesko manierki produkowane były w fabryce Oscara Schindlera? Wyczytałem to na jednym z wątków Forum na Waszej stronie.
Zamierzam wystawić tą manierkę na allegro.
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie